Awhereness PROMO Email

Awhereness PROMO EmailCumva din întâmplare, am găsit pe tejgheaua unei cafenele din West Village un anunț despre o expozitie de fotografie cu tematica românească: “Awhereness: Human Trafficking in Romania and Moldova”, un proiect de Annie Ling si Patricia Chabvepi.

Știam că există problema traficului uman în România si în Republica Moldova, fără să stiu însă prea multe detalii, așa că, împinsă de curiozitate, am decis să vizitez expoziția.

 

Annie Ling este fotograf, originară din Taipei si crescută în Canada. Patricia Chabvepi este româncă, având experiență bogată în lupta pentru drepturile omului. Fotografiile sunt expuse într-un spatiu intim si plăcut de pe Bleeker Street, ascuns între restaurante cochete și cofetării italiene. Imaginile m-au surprins prin diversitatea lor și prin modul în care scot la iveală povești triste, povești incredibile, povești actuale ale unor romance și moldovence. Ramele elegante etalează aspecte intime, crâmpeie din vietile chinuite ale unei pături sociale cu care cetățeanul de rând nu prea are tangență. Mă așteptam să văd mai multe portrete, în schimb, spatiul în care s-au desfășurat dramele unor vieti condamnate la mizerie, sărăcie si violență a ocupat un loc foarte important. Spațiul însuși devine un personaj, un martor tăcut al dramelor. Un bar gol, curat, cu mese și banchete de lemn peste care razele soarelui se revarsau portocalii printr-o fereastră largă, este un tablou liniștit. Citind însă că, în locul acela, o tânără cu probleme psihice grave își găsea clientii – bărbații satului – pentru a-si oferi corpul în schimbul unei înghețate, spatiul capătă o altă amploare. Poza unei mâini culegand o floare ieșită de sub covorul de frunze uscate al unei păduri este cât se poate de inocentă, doar ca mâna este a unei tinere abuzate si traficate în acea padure chiar de prietenul ei. Astel, am văzut ca nu este nevoie de un portret dramatic, un corp uzat sau chinuit ca să dezvăluie povești incredibil de triste. Un bar, o pădure, o cameră întunecată si ponosită devin personaje importante în tragedia nenumăratelor tinere intervievate pentru proiect. M-a impresionat totodată cum Annie si Patricia au reusit să pătrunda cu obiectivul aparatului foto în colturile cele mai intime ale dramei femeilor traficate, accesând cotloane intime din viata lor, pozând camerele sordide unde aveau loc actele de violență și abuz, grote și tunele în care multe din victime isi improvizaseră un adăpost pe care îl numeau “acasă”. Imagini diverse, de locuri si personaje, care alcatuiesc mozaicul frânt al unor vieti chinuite, instantanee ale unei drame care se desfașoară la noi în țară, în Republica Moldova, și dealtfel, pretutindeni, de ani de zile.

 

Cele doua tinere au adus la suprafață o realitate ascunsă a României si a Republicii Moldova, povești care te fac aproape să îți pierzi încrederea în umanitate, mai ales când afli ca cei care traficau aceste tinere, cei care le abuzau, nu erau necunoscuti, ci membri ai familiei, soți, sau prieteni. Annie și Patricia m-au făcut sa privesc România printr-o prismă necunoscută mie până acum. Am descoperit cu tristețe o față sumbră, inumană a meleagurilor natale, am facut cunostință cu o categorie de oameni puțin cunoscut, un grup invizibil majorității, dar foarte real.

 

Desigur, traficul uman nu este o noutate. Lumea e plină de astfel de povești. Aceste abuzuri nu vor înceta curând, dar lumea trebuie sa le cunoască. Sper ca Annie si Patricia să nu se opreasca aici cu proiectul lor, ci să continue munca extraordinară pe care au făcut-o până acum, să continue să spună poveștile acestor femei, să le scoată din cotloanele umbrite de uitare, sărăcie și durere, să ni le arunce în față, așa triste și șocante cum sunt, să ne trezească, să ne motiveze, să ne facă cetățeni mai activi, mai implicați în societatea noastră.

 

AWHERENESS

Human Trafficking in Romania and Moldova

A collaborative project with survivors of trafficking, by Annie Ling and Patricia Chabvepi

Expozitia este deschisa publicului pana pe 18 mai, in zilele de joi, vineri si sambata, intre orele 12pm – 6pm

Adresa: 269 Bleeker Street, New York, NY 10014

www.annielingphoto.com