01

01La Hotelul Paradiso din Mangalia sunt prezenţi peste 80 de reprezentanţi ai presei de limbă română din Europa, Statele Unite ale Americii, Australia şi fireşte, din România. Duminică, 24 august 2013, a fost ziua deschiderii lucrărilor simpozionului, organizat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, din cadrul Guvernului României.
S-au adresat participanţilor, Sorin Stanciu, iniţiatorul acestei manifestări ajunse la cea de-a XIII – a ediţie, Dumitru Dan Enache, secretar de stat la Ministerul Economiei, Virgil Stancu, consilierul ministrului turismului şi Iuliana Gorea Costin, din partea Înaltului Reprezentant al Guvernului României pentru R. Moldova. Aceştia au prezentat salutul autorităţilor statului şi şi-au exprimat disponibilitatea de cooperare cu jurnaliştii de expresie românească de pretutindeni, în domeniile pe care le reprezintă.
Lucrările Simpozionului au fost conduse de Doru Dinu Glăvan, preşedintele U.Z.P.R., care a făcut cunoscută delegaţia Uniunii la întîlnirea de la Mangalia, din care fac parte : Neagu Udroiu, Benone Neagoe, Ion Petrescu, Veronica Ioniţă, Alexandra Cepraga şi Miron Manega. Apoi, s-a solicitat participanţilor să-şi prezinte organul de presă, la care îşi desfăşoară activitatea şi ţara în care apare publicaţia respectivă.
Pe parcursul celor patru ore ale întâlnirii inaugurale, jurnaliştii care au lut cuvântul au făcut referire la activităţile pe care le desfăşoară, de natură economică, turistică, de promovare a imaginii României şi cooperare cu ţara natală, toate acestea regăsindu-se în publicaţii apărute în limba română, în ţările din care provin.
În rândul vorbitorilor s-au înscris Boja Stankovici- Serbia, Ionela van Rees Zota – Germania, Eugen Terteleac- Italia, Augustin Luchian- Australia, Alexandru Petrescu, Albert Craiciu- Spania şi Iurie Levcic – Ukraina.
Doru Dinu Glăvan a vorbit despre misiunea UZPR în relaţia cu jurnaliştii români de acasă şi de pretutindeni, despre necesitatea derulării unor parteneriate şi proiecte europene şi guvernamentale, menite să pună în valoare potenţialul cultural, turistic şi de afaceri românesc, în publicaţiile de limba română apărute în întreaga lume.
În următoarele zile, alţi participanţi la Simpozion îşi vor face cunoscută activitatea, aducând în atenţia reprezentanţilor autorităţiilor româneşti problemele cu care se confruntă şi dorinţa de cooperare cu ţara natală.

text: Miron Manega, Veronica Ioniţă, membrii UZPR

Foto: Benone Neagoe, membru UZPR