0301

0301Alteţele Lor Regale Prinţul Paul şi Prinţesa Lia ai României au fost invitaţi de către Majestatea Sa King Fouad II al Egiptului la căsătoria fiului său, ASR Prinţul Said Mohammed Ali Farouk cu ASR Prinţesa Noal bint Daoud ibn Zaher Shah, nepoata Regelui Zaher Shah din Afganistan.Nunta a avut loc în Palatul Ciragan, fostareşedinţăa ultimilor Sultani Otomani ai Turciei.

Un adevarat ambasador al României, Prinţesa Lia a considerat că un astfel de eveniment, una dintre cele mai importante nunţi regale din ultima perioadă, poate fi un moment prielnic pentru a face lobby pentru România. Prinţesa a a purtat rochii create în Romania de designeri români: Lulu şi Galyna. Nici ASR Prinţul Paul nu a fost mai prejos, costumele sale purtând semnştura EGO Men’s Fashion Concept. Laudele au fost multe, spre bucuria Alteţelor Lor Regale, iar ca o încununare a admiraţiei faţa de toaletele alese de Prinţesa Lia, aceasta a primit un set de bijuterii numite „Lacrimile lui Allah”, o paralelă şi faţă de numele prinţesei: Lia in biblie însemnând „lacrimi in ochii ei”.

Prinţesa Lia de România, are sânge românesc prin originile familiei mamei sale, Betty. Mama prinţesei, a fost, în anii ‘50, o realizatoare cunoscută de emisiuni radio, mai ales prin “The Betty Triff Romanian Hour Variety Show”, difuzată de postul WJLB din SUA. Crescută în Michigan, Lia Triff s-a mutat în 1967, împreună cu familia, la Washington, unde avea să lucrezela Casa Albă, în perioada preşedenţiei lui Jimmy Carter. „În presa americană a fost un articol despre faptul că am fost prima americancă de origine română la Casa Albă, sper că nu şi ultima” spune prinţesa Lia. „ A fost un privilegiu, o onoare să capăt o pregătire care m-a făcut folositoare în România. Am avut multe contacte cu persoane cu influenţă, am facut lobby la Apple, TNT, Microsoft, Oracle. În timpul când am fost la Casa Albă am avut foarte multe ântâlniri care s-au dovedit folositoare mai târziu, când am fost la studioul Miramax unde am facut lobby despre filmul Cold Mountain, de exemplu. Bugetul a fost de 110 milioane de dolari, cu Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger. A fost clar pentru noi că realizarea lui aici, este un mare avantaj pentru România: restaurante, saloane de înfrumuseţare, actori, editori… era o oportunitate de nerefuzat pentru ţară. Un avantaj pentru turism, pentru investitori. După acest film am vorbit cu Francis Ford Coppola, care a acceptat invitaţia noastră în România; Steven Seagal a fost în casa noastră, aici în Bucureşti, George Lucas, Steven Spielberg au fost deschişi când am vorbit despre România…”

Prinţesa Lia este căsătorita cu Prinţul Paul Philippe din 1995. Nunta lor a avut loc la Mănăstirea Cașin, în prezența membrilor Corpului Diplomatic. Cincisprezece ani mai târziu, pe 11 ianuarie 2010 se năștea, la București, la Maternitatea Regina Maria, fiul lor, Carol Ferdinand, botezat după numele strămoșilor lui, regii României Ferdinand I și Carol al II-lea. Băiatul a fost creștinat în religia ortodoxă pe 22 mai 2010, la Biserica Domnița Bălașă, avându-i ca nași oficiali pe Președintele Traian Băsescu și pe soția lui, Maria. Nașii onorifici ai copilului au fost Prințul Moritz von Hessen, Prințesa Madeleine Bendheim un Steinfurt și Prințesa Gabriella de Savoia.

Foto din arhiva ASR Prinţul Paul al României