Întâlnirile cu oamenii sau mai bine spus cu sufletele înnobilate de frumos, niciodată nu sunt întâmplătoare. În scurtele mele călătorii prin ţară, am avut bucuria de a gusta din clipele micilor întâlniri ce sunt preludiul unor mari prietenii. Un astfel de moment am trăit în 2011, când am păşit în universul floral din atelierul pictoriţei Maria Răduţ.

Distinsa doamnă face parte din Cenaclul de artă I.D. Negulici din Câmpulung Muscel şi din A.L.Z.I.A.R. (Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România). Născută la 6 decembrie 1943 în localitatea Măţău, a locuit mulţi ani în Piteşti profesând ca asistent social. Atunci când şi-a încheiat activitatea, pensionându-se, s-a retras impreună cu soţul la Câmpulung Muscel. Dar vivacitatea şi dorinţa domniei sale de cunoaştere, dragostea pentru culoare, au determinat-o să urmeze cursurile de pictură organizate de Cenaclul ,,Alexandru Donici” din aceeaşi localitate. A debutat cu expoziţie personală în anul 2010, la galeria ,,Arta” din Câmpulung Muscel, urmând apoi, la scurt timp, o alta, la galeria de la Big and Small, tot în Câmpulung Muscel. A participat încă din 2007 la numeroase expoziţii de grup în Câmpulung Muscel, Piteşti, Mioveni, Slatina, Balş, dar şi în alte localităţi din ţară. O regăsim începând cu 2009 în taberele naţionale de creaţie organizate în Câmpulung Muscel de Primăria oraşului, Casa de Cultură ,,Tudor Muşatescu”, A.L.Z.I.A.R. şi Cenaclul Plastic ,,I.D. Negulici”.

Harul domniei sale a fost răsplătit şi cu diplome: 2009 –Diplomă de Excelenţă la Simpozionul Naţional ,,Eugen Ionesco”, Slatina; 2010- Diplomă de participare la ,,Zilele Oraşului Mioveni”, 2011 – Diplomă pentru participare la Expoziţia Anuală, Câmpulung Muscel; 2013 – Diplomă pentru participare la ,,Zilele Muscelului”, Câmpulung Muscel; între 2009 şi 2013 – Diplome de participare la Taberele Naţionale de Creaţie organizate în Câmpulung Muscel.

Cu un zâmbet larg, pornit din suflet, doamna ne-a invitat pe câţiva dintre artiştii participanţi la Tabăra de creaţie şi documentare artistică ,,Imagini de suflet Câmpulung 2011”, să păşim în spaţiul destinat creaţiei – atelierul personal.

Am rămas profund impresionată de numărul mare al lucrărilor ce îi decorau pereţii, de cromatica folosită, dar în primul rând de puterea domniei sale de muncă. Deşi nu a urmat cursurile unei facultăţi de artă, impresionează prin profunda înţelegere a lumii culorilor şi poate reprezenta pentru generaţia tânără, un exemplu de construcţie interioară şi de automodelare.

După această scurtă întâlnire, dar care mi-a pătruns în memoria interioară, m-a determinat să revin ulterior, în anii următori, cercetând cu mai mare atenţie strădania sa din faţa şevaletului.

Doamna Maria Răduţ pictează în tăcere lăsând muzicalitatea sufletului să se desfăşoare în linişte, în perimetrul hârtiei sau pânzei. Am descoperit mai multe etape de creaţie:una albastră– de început, în care se văd tatonările în jurul unor naturi statice interesante, apoi o perioadă albă– în care această non culoare întâlneşte în amestecuri rafinate, celelalte culori, dând naştere unor tablouri sensibile şi mai avem o ultimă fază – în care tonalităţile închise echilibrează balanţa cromatică a compoziţiilor.

Trebuie să specific că, doamna Maria Răduţ este o pictoriţă a florilor, peisajul ocupând un spaţiu mai restrâns în creaţia sa. Florile nu sunt alese întâmplător, ci fac parte în special din propria grădină, un univers magic în care, oricare dintre noi ne-am elibera de angoase şi ne-am reechilibra sufleteşte.

Prima lucrare care m-a impresionat este un rond de margarete intitulat ,,Sărtul ploii” pentru că reprezintă această întâlnire între ploaia binecuvântată şi margaretele ce o aşteptau nerăbdătoare. Demersul său artistic a făcut ca margaretele săse regăsească şi în alte două lucrări ,,Dans cromatic” şi ,,Valsul margaretelor”, unde florile sunt reduse la esenţă, prin câteva pete de griuri şi alburi calde şi reci. Şi ca orice artist, doamna Maria Răduţ a simţit nevoia unei introspecţii interioare şi astfel, a creat lucrarea ,,Meditaţie” în care surprinde un cer destul de tensionat pe care se proiectează silueta unui copac puternic, desfrunzit, aşteptând parcă ân tăcere venirea primăverii.

Fiecare lucrare şi aici voi cita cîteva titluri ,,Toamnătârzie în livadă”, ,,Simfonia primăverii”, ,,Maci în paşi de dans”, ,,Dimineaţă cu frezii şi cafea”, ,,Imperiul crinului”, ,,Trepte cromatice”, ,,Explozie florală în vară”, ,,Simbioză”, ,,Merişor înflorit”, ,Tihnă”, ,,Bujorii, balerinii verii”, ,,Parfum sau simfonia de violet”, ,,Crin de grădină”, reprezintă crâmpeie de suflet de o mare importanţă din viaţa acestei pictoriţe. Sunt iubire împărtăşite pentru florile din arealul său şi poate căi imaginare spre copilărie, deoarece după cum domnia sa afirma: ,,de mică am iubit florile şi le cercetam aspectul exterior cu foarte mare atenţie”.

Nu a realizat numai naturi statice sau compoziţii florale ci şi cicluri de peisaje cu grădini, intitulate ,,Simfonia grădinilor”.

Cu răbdarea şi dorinţa de cercetare specifică s-a aplecat şi spre studiul unui elegant prieten al omului, calul, şi acest lucru nu întâmplător, ci din dorinţa de a dărui nepoţelelor sale, lucrări avându-l ca subiect principal. Astfel s-a născut un ciclu de cinci lucrări denumit ,,Dorinţe de împlinit”, titlu ce face referire la simbolul calului, în tradiţia populară românească.

Dar ca oricare artist doamnei Maria Răduţ i-au plăcut călătoriile, aducând cu dânsa, în bagajele sale, imagini ce au impresionat-o : ,,Oceanul Pacific”, ,,Plantaţii de rapiţă”, ,,Flux şi reflux”, ,,Spre căsuţa amintirilor”, ,,În deltă”.

Cu toate acestea tot florile rămân temele principale pe care le oferă cu generozitate, cu multă căldură sufletească, tuturor iubitorilor de frumos.

În viaţa oricărei femei, floarea, indiferent de culoare, parfum sau dimensiune are un rol important, dar în viaţa şi creaţia distinsei doamne Maria Răduţ, a ocupat un rol esenţial, determinându-i drumul artistic.

În tot ceea ce a făcut, ca femeie, ca mamă, dragostea pentru frumos a însoţit-o mereu, răsfrângându-se mai târziu, în propriile lucrări. Viaţa îi este precum o grădină, fiecare pas reprezentând un nou strat de flori, iar fiecare eveniment o nouă inflorescenţă.

Şi pentru că nu mai este mult pînă în luna decembrie, cînd va sărbători 70 de ani permiteţi-mi să-i urez un sincer ,,La mulţi ani!” şi ,,La mulţi ani!” de creaţie.