la mic

la mic1 Decembrie reprezintă o zi a împlinirii românilor ca nație și identitate, unitatea de neam a tuturor marilor regiuni ale țării, constituirea acelei mult-visate țări “rotunde ca o inimă”. Românii atinseseră atunci, în 1918, idealul de neam al oricărui popor, acela de a stapâni împreună, cei “de un cuget și de-o simțire”, o țară unitară, reîntregită și regăsită în fruntariile de odinioară.

La 1 Decembrie 1918, după Adunarea de la Alba Iulia, Transilvania și Banatul s-au alipit României, Basarabia și Bucovina alăturându-se la o dată ulterioară. 1 Decembrie a fost declarată, în 1990, Ziua Națională a României, iar sărbătorirea ei cu consecvență reprezintă, cu precădere pentru românii din disporă, în lumea multiculturală, de o varietate năucitoare, în care trăiesc, reafirmarea conștiinței de apartenență la izvoare, la rădăcinile adânci ale unei istorii de multe secole, parte a definirii identității lor culturale.

 

            Anul acesta, celebrarea Zilei Naționale a României în sudul Californiei a avut loc luni, 2 decembrie 2013, la Beverly Hills Country Club. Organizat de Consulatul General al României la Los Angeles, evenimentul a impresionat plăcut prin eleganță și discreție, într-o atmosferă intimă și distinsă. M-a bucurat revederea multor cunostințe și prieteni, la festivitate participând și invitați din statele învecinate, Arizona și Nevada. După interpretarea, cu vădita măiestrie a sopranei Daniela Podobea, a imnurilor naționale ale României și Statelor Unite, Tudor Petruț a deschis manifestarea printr-un cuvânt de bun venit, invitându-l apoi în fața publicului pe domnul Eugen Chivu, Consul General al României la Los Angeles, urmat de scurte intervenții ale domnului senator al României Adrian Anghel și doamnei Lourdes Saab, de la County of Los Angeles. Printre distinșii invitați s-au numărat și Ron Galperin, contabilul orașului Los Angeles (City Controller), împreună cu tatăl său, nonagenar, ieșean la origine. Întâlnirea noastră, a grupului de ieșeni, cu acest supraviețuitor al Holocaustului, a cărui minte de aproape un secol adăpostea încă amintiri din orașul teilor, a fost un moment de neuitat. După toată această vreme pe continentul american, bătrânul Galperin participa la celebrarea Zilei Naționale a României, consecvent ideii de patrie nativă, ingredient definitoriu al identității exiltilor.

            În cadrul Serii României de la Beverly Hills Country Club, Consulatul României în Los Angeles a oferit celor prezenți o cină delicioasă, cu tangențe mediteraneene, asezonată cu băuturi fine.

            Acea seară frumoasă de decembrie californian a fost o sărbătoare a unirii peste ani, unire de cugete și amintiri, unire de neam și aspirații. Astfel s-ar putea, poate, caracteriza dezideratul ideii de românitate, ca fapt istoric sau afectiv, ca realitate în țara-mamă sau în lumea diasporelor românești de pretutindeni.