Bulgaria şi Macedonia
Crăciunul bulgarilor, sau Koledouvane, cum mai este cunoscut, este o sărbătoare marcantă. Începând cu noaptea de Ajun, colindătorii, numiti aici koledari, merg din casă în casă purtând pe umeri câte un koledarka – baston lung din lemn de stejar, bogat ornamentat şi sculptat cu figuri din mitologia bulgară – cântând colinde şi transmiţând urări de sănătate şi prosperitate. O tradiţie similară e ţinută şi în Macedonia, doar că se petrece în dimineaţa de 6 ianuarie, care corespunde la macedoneni cu ajunul Crăciunului. Colindătorii primesc de la gazde bani, fructe şi prăjituri.
Columbia
Crăciunul – Novenas este o serie de rugăciuni cu cereri şi mulţumiri care se spun 9 zile consecutive începând cu 16 decembrie. Familiile se adună pentru a recrea scena naşterii Mântuitorului şi pentru a se ruga împreună. Novenas se pot ţine în case diferite în fiecare noapte. O altă tradiţie de Crăciun în Columbia este Dia de la Velitas, sau Ziua Lumânărilor. Aproape fiecare zonă publică este acoperită de lumânări în anticiparea sărbătorii Imaculatei Concepţii, care se serbează pe 8 decembrie.
Cuba
În Cuba, cea mai importantă perioadă este Ajunul Crăciunului, denumită “nochebuena” -“Noaptea cea bună”. Masa tradițională înseamă pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagră servită cu orez și legume tradiționale (Yuca) sub formă de piure. Familiile numerose se reunesc și, într-o groapă săpată în pământ și plină de cărbuni acoperiți cu frunze de bananier, frig un porc întreg și petrec toată noaptea pe muzică tradițională.
Elveția
În Elveția, Samichlaus (Mos Craciun) are întotdeauna sarcina de a aduce și pomul de. Acest obicei se păstreaza încă din 1775. O altă tradiție a elvețienilor este “Parada ridichilor luminate”. Copiii scobesc cu grijă câte o ridiche mare alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături și forme (steluțele și brăduții sunt cele mai frecvente decorații).
Similar cu dovleacul de Halloween, în ridichea împodobită se pune o lumânare și se poartă ridichea ca pe o faclă, ori se agață de un băț, ca un lampion. Conform tradiției, părinții și copiii se întâlnesc în diverse locuri din sat și pleacă la ora 18:00, cu ridichiile luminate, spre curtea școlii. Acolo, copiii cântă colinde.
Etiopia
Ajunul Crăciunului, conform calendarului ortodox de rit vechi cade pe 6 ianuarie în Etiopia. În acea noapte preoţii conduc procesiuni prin oraşe şi sate ducând umbrele decorate foarte elaborat şi purtând costume tradiţionale. Procesiunile se termină în biserici unde începe slujba. În dimineaţa de Crăciun, care se numeşte Ganna se dau cadouri, şi unii credincioşi participă la sporturi tradiţionale. La Timket, pe 19 ianuarie, se sărbătorește botezul lui Iisus în râul Iordan.
Filipine
Cu 9 nopţi înainte de ajunul Crăciunului, filipinezii participă la Simbang Gabi, o serie de liturghii similare celor religioase romano-catolice, însă cu un puternic accent festiv, care includ imnuri în limba Tagalog, procesiuni cu lampioane din bambus în formă de stea şi mâncăruri filipineze. Tradiţia datează încă din sec. XVI, când colonizarea spaniolilor a dus la convertirea populaţiei la catolicism. Cea mai mare parte din populaţia din colonie munceau de dimineaţă ca pescari sau fermieri, aşa că orele dinainte de răsărit au fost cele mai bune pentru slujbele religioase.
Finlanda
În Finlanda familiile se reunesc pentru a petrece Crăciunul, cea mai importantă sărbătoare a anului. Seara, în jurul orei 17.00, familiile pleacă la biserică pentru slujbe speciale în care se aprind lumânari la mormintele celor dragi. În Ajunul Crăciunului, copiii așteaptă sosirea lui Moș Crăciun care pune mereu aceeasi întrebare: “Sunt cumva copii cuminți aici?”. Răspunsul este, bineînțeles, același “Da”! Moșul povestește celor mici despre călătoria grea pe care o face din Laponia.
Franța
Pe vremuri în Franța, Sfântul Nicolae aducea cadouri copiilor în ziua de 6 decembrie (tradiția se mai păstrează înca în unele zone din nordul țării). În cea mai mare parte a Franței, Père Noel, Moș Crăciun, i-a luat locul lui Moș Nicolae. Père Noel vine în casele francezilor în noaptea de 24 decembrie și pune cadouri în ghetuțe. Punctul culminant al mesei de Crăciun pentru francezi este tradiționala “Bûche de Noel”, o prăjitura de ciocolată sub formă de buturugă.
Georgia
În Georgia, Crăciunul se sărbătoreşte pe 7 ianuarie, conform calendarului ortodox de rit vechi. Una dintre tradiţiile care au ţinut până în ziua de azi este alilo, când copiii se îmbracă în costume speciale şi merg pe străzi în grupuri mari, cântând colinde.
Germania
În Germania, ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi de sărbătoare. În ziua de ajun, familia se adună pentru cină și pentru a merge împreună la biserică la Mesa din noaptea de Crăciun. În unele familii se obisnuiește ca de Crăciun să se cânte colinde, dar, pentru cei mai mulți nemți Crăciunul este un moment de reflexie și analiză.
Grecia
Crăciunul în Grecia este una dintre cele mai populare sărbători. Începe cu sărbătoarea Sântului Nicolae, care a fost cunoscut sub numele de sfânt patron al marinarilor. Conform tradiției grecești, hainele sale sunt îmbibate cu saramură, barba udată cu apă sărată ăi fața acoperită de transpirație, deoarece el a luptat contra furtunilor și valurilor pentru că a asistat la scufundarea navelor prinse în furtună și la salvarea marinarilor de pe ele. Chiar și astăzi există un obicei vechi, conform căruia multe nave nu părăsesc portul fără o pictogramă a Sf. Nicolae în barcă. Sărbătoarea de Crăciun în Grecia este de fapt unul dintre cele mai populare festivale. Anterior, acest festival a fost considerata mai mult o vacanță, în comparație cu Paștele. De-a lungul anilor, el a devenit din ce in ce mai popular.
Islanda
În țara gheții și zăpezii vin treisprezece Moși Crăciuni! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moș Crăciun coboaăa din munți, ocolește fiecare casă și apoi pune dulciuri în ghetuțele copiilor, în vreme ce aceștia dorm. Dacă au fost cuminți, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, iar dacă au fost răi, un cartof.
|
A doua zi, cel de-al doilea Moș vine în oraș și tot așa pâna pe 25 decembrie când primul Moș se întoarce la casa lui din munți, pe 26 cel de al doilea și tot așa până pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numită și “Al treisprezecelea” și este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun pentru că în această zi, ultimul Moș Crăciun se întoarce la casa lui.
Jamaica
Colindele de Crăciun în Jamaica sunt aceleași melodii populare întâlnite în lume (Jingle Bells, Holy Night, Silent Night etc.) dar mai multe colinde sunt cântate în ritm de raggae. Masa de Crăciun cea mai importanta este prânzul și include orez, pui, carne de bou și capră picantă și, mai rar, friptura de vită sau porc.
Mexic, Guatemala şi părţi din Statele Unite
Pentru Crăciun – Posadas, copiii şi adulţii se îmbracă ca Maria şi Iosif, şi participă la mici procesiuni care au loc în cele 9 zile dinainte de Crăciun. Tradiţia ar trebui să refacă drumul părinţilor Domnului Iisus spre găsirea unui loc potrivit pentru naştere. În fiecare seară, unul dintre „pelerini” găzduieşte o petrecere la el acasă. Invitaţii trebuie să cânte un cântec prin care cer adăpost, iar gazda le răspunde tot cântând, deschizându-le uşa. La sfârşitul petrecerii se rupe o piñata în formă de stea de Crăciun.
Marea Britanie
În Marea Britanie, Craciunul e poate cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile încep cu mult înainte de 25 decembrie.
|
Dupa ce au petrecut întreaga luna decembrie cautând cadouri, scriind felicitari si împodobind pe 24, seara, englezii se duc la biserica. Un obicei la care nu au renuntat, desi el nu mai are semnificatia de odinioara unii tineri se opresc întii la “PUBLIC HOUSE” – pe scurt “PUB. La masa traditionala care are loc pe 25 decembrie se manânca curcan. Traditia a fost importata în Marea Britanie din Germania, în perioada victoriana, gratie printului Albert, sotul reginei Victoria.
Noua Zeelandă
Copacul ce este împodobit de Crăciun se numește “Pohntokawa”. Multe persoane în Noua Zeelandă urmează vechile tradiții engleze în ceea ce privește masa tradițională: curcan, budinca de stafide și salate reci. Nimeni nu consideră Crăciunul complet fără prăjitura “Pavlova” – preparată din bezea și decorată cu kiwi, căpșuni și frișcă. Deoarece foarte mulți oameni din emisfera nordică trăiesc acum în Noua Zeelandă a devenit o obișnuință să se serbeze Crăciunul de două ori într-un an – o dată pe 25 Decembrie și a doua oară în iulie, atunci când este mijlocul iernii.
Olanda
În Olanda, numele Sfântului Nicolas este Sinterklaas. Copiii olandezi știu ca Mos Nicolae vine din Spania în ziua de 6 decembrie. În seara din ajunul venirii Moșului Nicolae copiii își umplu ghetuțele cu fân și zahăr pentru calul moțului iar dimineața când se trezesc, copiii găsesc ghetuțele pline cu daruri, nuci și bomboane. Uneori, moșul apare în carne și oase în casele oamenilor împreună cu asistentul sau Black Pete. Moș Nicolae îi intreabă pe copii dacă au fost cuminți în anul care a trecut.
Polonia
Masa de Crăciun a polonezilor, vigilia, este una dintre cele mai importante mese din an. Un moment important al acesteia are loc când familiile şi prietenii apropiaţi împart între ei şi mânâncă împreună o napolitană tradiţională, decorată cu motive de Crăciun şi care a fost binecuvântată în prealabil de către episcop.
Puerto Rico
Crăciunul denumit Parrada este o tradiţie puertoricană în care grupuri de prieteni şi chiar străini se adună pentru a lua cu asalt casele prietenilor în spiritul bucuriei de sărbători. Unii cântă la instrumente muzicale, cum ar fi chitară, tamburină şi maracas, în timp ce alţii dansează. Toată lumea cântă, iar grupul se face din ce în ce mai mare trecând de la o casă la alta.
Rusia
Crăciunul este sărbătorit fie pe 25 decembrie sau, de cei mai mulți dintre ruși, pe 7 ianuarie.
Rușii care sărbătoresc pe 7 ianuarie se ghidează după vechiul calendar Iulian. Rușii mănâncă la masa de Crăciun prăjituri, plăcinte și găluști de carne.
Spania
Crăciunul este sărbătorit, dar darurile se dau pe 6 ianuarie, cu ocazia zilei celor Trei Regi (Reyes Magos). Spaniolii și portughezii au introdus pomul de Crăciun în America Latină, dar cum acolo nu există conifere, sud americanii decorează cactuși, pini sau brazi din plastic.
Suedia
În Suedia, cea mai importantă zi este ajunul Crăciunului. O masă specială este pregătită pentru Ajunul Crăciunului – șuncă, pește și fasole – acesta este și prilejul cu care rudele își fac daruri. Mulți suedezi merg la biserică în dimineața zilei de Crăciun. Crăciunul se numește la suedezi Jul și este urmat de alte sărbători.