Dorel Visan

Dorel VisanMaestrul Dorel Vişan, o stea a filmului şi teatrului românesc, este preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a II-a. Născut în Tăuşeni, judeţul Cluj, marele actor a interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 60 de roluri, în cea mai variată gamă.

Măiestria artistică a celebrului actor este apreciată deopotrivă în România, dar şi în Europa. Mircea Daneliuc i-a oferit lui Dorel Vişan rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul Senatorul melcilor, din 1995. Pentru prestaţia sa din film, acesta a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa. „Senatorul e genial interpretat de Dorel Vişan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme”. „Senatorul melcilor” ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vişan, în rolul titular”, a publicat Thierry Jousse, în „Cahiers du Cinema”.

 

O altă latură artistică a doctoului în arte – în domeniul teatrului -, Dorel Vişan este publicarea de poezii, articole şi eseuri: “De vorbă cu Domnu”, “Voi veni cu fluxul”, “Vremea cireşelor amare”, “Păcate”, “PSALMI”, “Psalmi”, “Cine-i păzeşte pe paznici”.

De-a lungul timpului, criticii de film şi teatru, atât din ţară cât şi din străinătate au adus elogii marelui actor. Amintim câteva dintre premiile acordate actorului Dorel Vişan:

      Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costineşti (1981),

      Cel mai bun actor al anului acordat de Asociaţia Oamenilor de Teatru (1987),

      nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988),

      Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din “Senatorul melcilor” la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa (1995),

      Milleniu – Hall of Fame – “Honoring prominent citizens of the Twentieth Century” (1998),

       Premiul de Excelenţă la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).

      Ordinul Naţional Serviciul Credincios în gradul de Cavaler (Preşedinţia României)

      Crucea  Saguniana (Mitropolia Ardealului 20l3  ). 

                                                                www.etnofilmzlatna.ro

Coordonator de proiect FIFE Zlatna

Elena Boholţ