4

4Anul acesta cifra 10 a fost numărul norocos al participanţilor la Noaptea Muzeelor. 10 ani de când acest eveniment se organizează în Europe, la iniţierea statului Francez şi categoric nota 10 pentru muzeele din România şi programele oferite. Peste 3.000 de muzee europene s-au întrecut prin programe pe cât de diverse, pea atât de atrăgătoare.

În Bucureşti, alegerea iubitorilor de artă a fost pusă la încercare! De la piese de teatru în aer liber (Cimitirul Bellu), la scene din primul război mondial (pe trotuarul din faţa Muzeului Naţional de Istorie a României), la renumitele şi inevitabilele MuseumSelfie, alături de zeci de proiecţii video, expoziţii, concerte, mini conferinţe, o listă plina de bunătăţi culturale.

Surpriza a constituit-o Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, care a atras privirile trecatorilor, cu proiecţiile de laser, care s-au derulat pe faţada Muzeului pâna la închidrea programului. Pe lângă un program divers al muzeului (expoziţie de fotografie de epocă, piesă de teatru, concert de flaut şi pian şi jazz în marchiza muzeului), organizatorii i-au surprins pe cei mai tineri vizitaori cu un atelier de banda desenată, organizat ad-hoc, cu elevi ai şcolii generale Nicoale Grigoresc din sectorul 1 al capitalei, prima bandă desenată a Nopţii Muzeelor, realizată la cald, îndrumaţi de autorul de benyi desenate Mihai I. Grăjdeanu! Pentru a încheia noaptea într-un mod deosebit, aşa cum se cere unui palat, conferinţa prezentată de istoricul Adrian Majuru, managerul muzeului, l-a avut ca invitat pe violoncelistul Adrian Naidin: s-a povestit şi s-a cântat în zorii zilei, aşa cum se obişnuia în nopţile bucureştenilor de la 1900!

Cei care s-au aventurat la o plimbare în Noptea Muzeelor nu au dus lipsă nici de aplicaţia pentru telefoanele mobile, care s-a putut descărca de pe AppStore şi Google Play si care a pus la dispoziţie muzeele aşezate în funcţie de distanţa, programe disponibile în română şi engleză. Aplicaţia a fost dezvoltată de către Tourpipe în parteneriat cu Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Un an în care Muzeele participante au oferit vizitaorilor de la primele ore şi până la cei mai curajoşi şi rezistenţi în noapte, posibilitatea de a găsi ceva pe placul inimii.

Redactia CPT

Foto: Cezar Petre Buimaci şi Mihai I. Grăjdeanu

2nm1nm