Cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor României sunt de cele mai multe ori lăsaţi să se descurce pe cont propriu făra a primi nici un fel de ajutor din partea autorităţilor române, când ajung în situatii dificile. Nu de puţine ori tratamentul primit şi interesul arătat faţă de cetăţenii români când ajung la ghiseele unui consulat sau ambasade româneşti sunt aceleaşi pe care le primeam când eram în România, deplorabile.

Pentru că foarte mulţi români ajung să aibe diferite probleme, acum mai bine de o lună de zile am adresat către Ambasada României din Washington DC , respectiv doamnei consul, câteva întrebări de interes pentru cetăţenii români aflaţi în dificultate pe teritoriul Statele Unite. După ce am trimis mesajul prin email pe adresa postată pe situl ambasadei şi după o saptămână n-am primit nici un răspuns am apelat la ajutorul unui alt angajat al ambasadei care mi-a furnizat adresa personala a doamnei consul. I-am scris din nou şi am rugat-o să îmi confirme primirea mesajului, lucru pe care l-a făcut. De atunci însă nici un răspuns.

Initiativa acestui articol a pornit de la arestarea în ultima vreme a mai multor cetăţeni români pe teritoriul SUA. După ce am contactat FBI şi alte autorităţi americane care mi-au răspuns foarte prompt, unele din ele revenind cu informaţiile solicitate despre cetăţenii români arestaţi în câteva ore, am solicitat şi câteva răspunsuri de la Ambasada României.
Redau în cele ce urmează mesajul trimis către doamna consul:
“Dorim să vă întrebăm dacă Ambasada Română a fost sau nu notificată în acest sens,( nr. arestarea cetăţenilor români) dacă cunoaşteţi cazul sau dacă aţi înteprins ceva în legătură cu ei?
De obicei, este sau nu informată Ambasada României de către autorităţile americane când cetăţeni români sunt arestaţi în SUA?
Ce fel de colaborare sau protocoale există în acest sens între România şi America?
Care sunt drepturile din punct de vedere juridic ale unui cetăţean român aflat pe teritoriul SUA când este arestat?
În ce măsură cetăţenii români sunt sau pot fi ajutaţi de Ambasadă, ţinând cont de faptul că asupra lor planează prezumţia de nevinovăţie, şi în funcţie de ajutorul pe care îl primesc şi interesul arătat faţă de ei, pedeapsa pe care o primesc, în cazul în care sunt condamnaţi, poate să fie mult mai mică decât dacă sunt lăsaţi de izbelişte? Asta ţinând cont de faptul că ştim foarte bine cum este protejat un cetăţean american care ajunge să fie arestat în afara Americii. Cetăţenii românii sunt foarte puţin informaţi în ceea ce priveşte drepturile pe care le au în momentul în care au probleme cu legea, plus că nu prea cred că ştiu că ar putea cere ajutor din partea Ambasadei României.
V-aş ruga să ne daţi nişte detalii în acest sens pentru informarea publicului.”

ps. Invit pe aceasta cale pe toţi cei care au avut contact în trecut sau au apelat la serviciile ambasadei sau secţiile consulare româneşti de pe teritoriul Statelor Unite să ne povestească experienţele avute.