cristi-chivu

cristi-chivuDupă ce ghinionul a fost cuvântul de ordine al ultimelor două campanii în care a fost implicată naționala de fotbal – EURO 2008 și preliminariile pentru World Cup 2010, ge­nerația lui Cristi Chivu și poate, încă, și a lui Adi Mutu, a avut parte de o tragere la sorți generoasă în vederea calificării la Europenele de peste 2 ani.
Specialiștii sunt de acord: „tricolorii” nu mai au nici o scuză dacă nu se califică la următoarea competiție fotbalistică majoră, EURO 2012, care se va disputa în Polonia și Ucraina. Dacă la trecutele trageri la sorți România a avut parte de adversari extrem de incomozi plasați în urnele inferioare valoric celei a reprezentativei noastre, de această dată echipa națională a fost repartizată într-una dintre cele mai ușoare grupe de calificare.
Jocul rezultatelor din precedentele preliminarii, cele pentru CM din Africa de Sud, a menținut România în a doua grupă valorică, fapt care ne-a ferit din start de confruntarea cu echipe deosebit de periculoase, precum Grecia, Suedia, Turcia, Serbia sau Danemarca. Din urna capilor de serie ne-a fost repartizată Franța, o contracandidată abonată practic la meciuri contra României, dar,  pe de altă parte, o echipă care nu ne-a învins în ultimele trei întâlniri directe. Dacă francezii au exultat la gândul că vor da piept cu una dintre cele mai slabe echipe din a doua urnă valorică, oficialii FRF au, la rândul lor, motive de mulțumire, în condițiile în care ceilalți adversari din grupă, Bosnia-Herțegovina, Belarus, Albania și Luxemburg sunt mai mult decât accesibili în contextul ambițiilor de revenire a României între principalele forțe ale fotbalului european. Al treilea nume ca greutate din grupă, Bosnia-Herțegovina, a avut un traseu extrem de bun în preliminariile pentru Mondialul african, fiind eliminată la baraj, cu destulă greutate, de Portugalia lui Cristiano Ronaldo. Bosniacii au o echipă cu destule nume sonore în fotbalul european – mulți jucători titulari în Germania, acolo unde unul dintre jucătorii noștri de bază, Ciprian Marica, are un sezon cu numeroase sincope și rateuri. Oricum, Bosnia-Herțegovina pare o oponentă preferabilă Scoției, Irlandei, Norvegiei sau Bulgariei.
Trei deplasări consecutive în startul campaniei de calificare
Un aspect important legat de succesul viitoarei campanii ține de programarea meciurilor. Oficialii federaţiilor componente ale grupei D din preliminariile EURO 2012 s-au pus de acord, la jumătatea lunii februarie, la Luxemburg, pentru programul meciurilor care se vor disputa începând din acest an, România urmând să debuteze în faţa Albaniei și să încheie campania împotriva aceleaiași echipe, în deplasare, la Tirana. Câștigul cel mai important pentru „trico­lori” în urma negocierilor de la Luxembourg este acela că România va juca destul de devreme cu Franța, practic la scurt timp după Mondial, lucru care ne-ar putea aduce în fața un adversar teoretic mai obosit și mai blazat. Partea negativă ține de începutul problematic de campanie, când, după „deschiderea” cu Albania, ai noștri vor avea trei deplasări consecutive, în Belarus, în Franța și în Bosnia-Herțegovina. Fără un minim de 6 puncte acontate în aceste trei meciuri disputate în deplasare, presiunea pe partea a doua a campaniei va fi majoră pentru selecționerul Răzvan Lucescu și pentru băieții lui.
„La sfârșit vom vedea dacă a fost un program bun sau rău”
La puţine momente după încheierea întrunirii de la Luxembourg, selecţionerul Răzvan Lucescu declara că: „Nu te poţi declara mulţumit sau nemulţumit, pentru că un calendar de meciuri are şi avantaje, şi dezavantaje. Ca antrenor, poţi să spui doar la sfârşitul campaniei, când se trage linie, dacă a fost un program bun sau rău, favorabil sau defavorabil. Important este ca noi, la ora fiecărui joc, să ne prezentăm la parametri maximi şi să ne atingem obiectivul, de a ne califica la turneul final. Din acest moment, ştiind când şi contra cui vom juca, ne putem pregăti şi avem posibilitatea să ne alcătuim strategia”.
Conform regulamentului întrecerii, se vor califica direct la turneul final (alături de cele două ţări gazdă ale competiţiei) câştigătoarele celor nouă grupe şi cea mai bună dintre echipele care se vor clasa pe locul 2. Celelalte opt reprezentative, care vor încheia preliminariile pe poziţia a doua, vor disputa jocuri play-off, turneul final fiind programat între 8 iunie şi 1 iulie 2012.