Primul periodic independent al Uniunii Ziariștilor Profesioniști postdecembrist“ a fost lansat săptămâna aceasta, la sala Euterpe a Universitatăţii Spiru Haret din Capitală.
“După 25 de ani, profesia noastră are, în sfârşit, o revistă a ei. Puţine profesii se bucură de aşa ceva. Este o formă de a omagia memoria jurnalismului. Sperăm ca revista să fie bine primită de colegii de breaslă. Este o publicație de atitudine, de opinie, comentarii și analize a jurnaliștilor din România. Revista pornește la drum cu colaboratori serioși și de nădejde, reputați jurnaliști în media care vor să facă din acest periodic un reper în media românească” a subliniat cu acest prilej editorul ei, Benone Neagoe.
Sumarul cuprinde o vastă problematică vizând aspecte curente ale vieţii şi activităţii jurnaliştilor, evenimente culturale și sociale, personalităţi, cariere, idei şi probleme în dezbatere. Sectiunile publicației sunt: Actualități, Interviu, Dosar, Colegi de Breaslă, Texte și contexte, Condeie remarcabile de altădată, Libertatea de exprimare, Periscop, Magazin, Remember, Tur european, Amintiri, Presa militară, Image Art, Sport, Tehnologie media.
Din punct de vedere editorial, conținutul primei ediții abundă de texte cu valoare. Între acestea un eseu semnat de Academicianul Dan Berindei despre o personalitate pe care o descoperi necontenit și care transmite dincolo de veac: “Eminescu-jurnalistul”, o analiză a unei probleme capitale a istoriei și vieții sociale, libertatea de exprimare în “De la cenzură la autocenzură”, sub semnătura Prof.univ.dr. Ovidiu Ghidirmic, sau diagnoza unor jurnaliști de prestigiu printre care Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan, Neagu Udroiu, Tiberiu Lovin, George Damian, Marta Ușurelu și Prof.dr. Marian Petcu despre ieșirea din scenă a jurnalului tipărit: “S-a încheiat era Gutenberg? “. Despre drumul parcurs de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România în cei 96 de ani de existență, dar și despre proiectele pe termen mediu și lung, vorbesc George Brătescu în “O istorie care ne privește pe toți” și Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii, în interviul acordat revistei.
Prezintă interes deosebit articolul „Maria de România, regină și reporter de front”, semnat de publicistul Dan Gâju, documentarul “Afacerea PRO” despre un vis megalomanic îmbinat perfect cu spiritul oneros al afacerilor de tranziție, experimnetul “Reporteri fără gazetă”, un proiect de jurnalism independent, amintirile Georgianei Capuerde despre “Șeful de la 302”, reportajul Lilianei Nicolae: “Brunea Fox – prințul reportajelor”, sau impresiile de călătorie ale Corinei Popescu din capitala politică europeană, Bruxelles.
Informații pertinente, precise și de larg înteres găsim în paginile de Actualități, Presa militară, Colegi de generație, Muzele lumii și Premiile UZPR 2015.
În sfârșit, desenul cu valoare incontestabilă a lui Dan Perjovschi, care închide sumarul, aduce o notă specială decorului primului număr, iar când în joc intră și emoția, simplitatea și profesionalismul fotografului Cristina Nichituș Roncea atunci se poate vorbi de o stare de bine, de încântare.
„UZP” apare timestrial, în 56 de pagini color, este tiparită la Gutenberg S.A. și este pusă în vanzare la pretul de 5 lei. Revista se poate găsi la sediul UZPR din B-dul Nicolae Bălcescu nr. 21, București, în filialele din țară ale Uniunii și la difuzorii voluntari.