Interviu de Mihăiță Ruxăndoaia

Mihăiță Ruxăndoaia. Bun regăsit, stimată doamnă actriță Claudia Motea! Suntem în plină vară și activitatea dumneavoastră continuă , se pare, la foc continuu, rivalizând cu această căldură toridă a verii acestui an

Claudia Motea. Da, e căldură mare, mon cher!… Asta ca să-l parafrazăm și pe Caragiale și să recunoaștem încă odată câtă dreptate avea!

M.R. Recent ați participat la un eveniment omagial la Templul Coral din București. Cu ce ocazie la acest eveniment?

C.M. Am fost invitată de doamna Janina Ilie , proiect manager al Federației Comunităților Evreiești din România la un eveniment omagial Dr. Wilhelm Filderman, organizatorii fiind, de altfel, Federația Comunităților Evreiești- Cultul Mozaic și Fundația Dr. Filderman. Recent s-au împlinit 135 de ani de la nașterea dr. Wilhelm Filderman, mare personalitate a iudaismului, promotor european al drepturilor minorităților naționale.

M.R. Ce s-a întâmplat la acest eveniment?

C.M. Cred că numai lucruri bune… În primul rând, un simpozion aniversar cu participarea unor personalități din Parlamentul României, reprezentanți ai instituțiilor Uniunii Europene, diplomați, reprezentanți ai clerului, juristi lideri comunitari, universitari…

M.R. Puteți numi câteva personalități participante?

C.M. Printre cei care au luat cuvântul… e reprezentativ să menționez, în primul rând, numele domnului Aurel Viner, președintele Federației Comunităților Evreiești care a ținut cu brio isonul întregului eveniment. Apoi, domnul Albert Kupferberg, președintele Fundației Filderman, dr.av. Cătălin Radu Dancu, Consulul General al României la New York, Victor Opaschi, secretar de stat, Secretariatul de Stat pentru Culte, Paul Schwartz, președintele Comunităților Evreiești din București, Nicolae Drăgușin, cercetător științific al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel,prof.univ.dr. Sorin Ivan, decan, Universitatea Titu Maiorescu, doctorii Lya Benjamin , Harry Culler, Irina Airinei-Vasile, pr.prof.dr. Emilian Cornițescu… Întreaga manifestare a primit binecuvântarea șefului rabin Rafael Shaffer…

M.R. A avut loc și o ceremonie de înmânare a Medaliei de onoare Dr. Wilhelm Filderman-Răspaltă pentru merit…

C.M. Da, această Medalie de Onoare a fost acordată de conducerea Federației și a Fundației Dr. Filderman, iar ceremonia a fost emoționantă. În plus, profesionalismul și căldura sufletească a domnei Janina Ilie, pionul de bază al organizării evenimentului au contribuit mult la realizarea unei atmosferi intime… Într-un cuvânt, m-am simțit bine , ca între prieteni.

M.R. Cine a primit această Medalie de Onoare?

C.M. Printre cei premiați: Klaus Iohannis – Președintele României, Corina Crețu – Comisar European, Andreea Păstârnac – Ministrul Românilor de Pretutindeni, Cătălin Radu Dancu, Consul General al României la New York, Irina Radu – Președinte-Director General TVR, Acad. Ionel Valentin Vlad – Președintele Academiei Române, Tamar Samash – Ambasadorul Israelului în România, Ion Dragne – Decanul Baroului București…

M.R. Ați mai avut colaborări cu Federația Comunităților Evreiești?

C.M. În luna februarie, la ArCub, am participat în ipostază de actriță cu un recital din poezia-mi proprie pe tema Holocaustului la un eveniment cultural-artistic organizat de Federația Comunităților Evreiești și de Fundația Filderman.

M.R. Ce v-a plăcut cel mai mult la acest eveniment?

C.M. De câte ori merg la Templul Coral sunt stăpânită de un sentiment aparte de bucurie. Iubesc acest loc și îmi dă o stare de bine. Deci, locul unde s-a întîmplat evenimentul a fost cel mai bun loc… Apoi, atmosfera caldă ce sălășuia pretutindeni… Am întâlnit prieteni dragi, pe dr.av. George Vlaicu, Alin Bo, regizoarea Alexandru Drăguț… Am fost încă odată impresionată de intransigența și transparența totală a comportamentului domnului Aurel Vainer, președintele Federației… La ceremonie, a știut să pună punctul pe i și să-i facă pe cei decorați să-și ia un angajament public de a contribui și a se implica la soluționarea drepturilor minorităților evreiești naționale… Discursul Consulului General al României la New York, Cătălin Dancu a fost impresionant… Mi-ar fi plăcut să fie și domnul Ghiltman Abraham, președintele Comunității Evreiești de la Iași!

M.R. Intenționați o nouă colaborare cu Federația Comunităților Evreiești?

C.M. Da, cu mult drag. Recent am terminat de scris o piesă de teatru pe care o voi transforma într-un spectacol multi-media cu adresă directă la comunitățile evreiești din România și din străinătate. Piesa am scris-o cu multă iubire și respect… și , în povestea de iubire ce domină piesa, este surprins și un moment al Pogromului de la Iași din 1941… Sursa de inspirație a fost chiar comemorarea a 76 de ani de la acest eveniment înspăimântător în istoria lumii, la care am participat și eu anul acesta… În apanajul meu artistic și strict uman, colaborarea mea cu Federația mă face să mă simt că sunt pe drumul cinstei și onoarei!… Și doresc, din toată inima, să fie bine pentru toată lumea! Shalom!