schengen-europe-map

schengen-europe-map

Ministrul german de Interne, Hans Peter Friedrich, a declarat că deschiderea frontierelor UE pentru România nu este posibilă acum.

Şansele aderării României la spaţiul Schengen, în următoarea perioadă, sunt practic compromise. Cu toate astea, ministrul de Interne Ioan Rus se declară încrezător, după reuniunea informală a miniştilor de justiţie şi interne care a avut loc la Nicosia (Cipru) pe 23 iulie. Oficialul român crede că la Consiliul JAI din septembrie „vom primi o decizie favorabilă” pe Schengen care nu este o chestiune „politică”, ci un drept al cetăţenilor României.

Ce înseamnă pierderea votului Germaniei

Unul dintre cei care ar fi trebuit să susţină „încrederea” lui Ioan Rus este omologul său german, Hans Peter Friedrich. Numai că acesta nu pare atât de încrezător ca ministrul Rus. „România şi Bulgaria ar putea să nu fie pregătite să adere la Spaţiul Schengen anul acesta, chiar şi parţial, cu spaţiul aerian şi maritim”, a declarat ministrul german de Interne Hans Peter Friedrich (membru al CSU, creştin democrat) pentru cotidianul Rheinische Post, citat de „Bloomberg”. „Cred că deschiderea frontierelor pentru România şi Bulgaria este imposibilă la acest moment”, a mai spus Friedrich. Mesajul vine dinspre Berlin cu o lună înainte de data la care Bucureştiul aştepta să primească vestea admiterii în Schengen.

Olanda: Ne vom consulta cu alte state

flagsGermania era un susţinător-cheie al compromisului aderării în două etape, alături de Franţa. Berlinul, Parisul şi preşedinţii Consiliului European şi al Comisiei au pus presiune pe Olanda să înceteze să se mai opună aderării celor două state din est la Schengen. A pierde Germania din această ecuaţie reduce considerabil şansele acceptării vreunui compromis. Olanda este şi ea în expectativă.

„Guvernul olandez se va pronunţa cu privire la ultimul raport MCV pentru România şi asupra poziţiei legată de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, la sfârşitul acestei veri, după ce se va consulta cu alte state membre”, au precizat, pentru „Adevărul”, oficiali din anturajul lui Gerd Leers, ministru olandez pentru Imigraţie, un adversar declarat al deschiderii frontierelor cu România şi Bulgaria.

Şanse de aderare: sub 1%

Nu doar Germania, care s-a exprimat public prin ministrul său de Interne, priveşte cu neîncredere spre România după raportul pe justiţie al Comisiei Europene. Mai multe voci, din diferite capitale europene s-au exprimat în sensul amânării discuţiei privind extinderea Schengen cu România, potrivit unor diplomaţi europeni apropiaţi discuţiilor. Şansele ca acest subiect să fie pus în discuţie în următoarea perioadă s-au deterioriat cu peste 99%, au precizat sursele citate.