PSD ar trebui să propună viitorul comisar european al României, conform rezultatelor alegerilor europarlamentare şi în condiţiile în care PDL a numit primul ministru, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.
Acesta a afirmat că numirea comisarului european este mai complicată, nu o face preşedintele sau patriarhul, iar într-o coaliţie trebuie un echilibru în pachetul de înţelegeri.
„Propunerea o face Guvernul, nu o face preşedintele, nu patriarhul, nu rectorul Academiei de Muzică, ci Guvernul. Guvernul e construit de coaliţia care a stabilit că premierul e dat de PDL, iar unul dintre puncte era ca PSD să aibă viceprim-ministru. (…) În ceea ce priveşte comisarul european, această prerogativă trebuie să revină PSD, şi dacă luăm rezultatul de la europarlamentare”, a spus Adrian Năstase.
Potrivit acestuia, procedura e mai complicată din punctul de vedere al Bruxelles-lui, unde va avea loc întâi desemnarea preşedintelui CE, care are un cuvânt de spus în numirea comi­sarilor.
„Trebuie să reuşim negocierea unui anumit post de comisar. Dacă la negocieri vom avea comisar de agricultură atunci va trebui să discutăm dacă va fi Ciolos, Sârbu sau Daea, nume la întâmplare. E o problemă care trebuie urmărită cu atenţie din dorinţa de a avea un reprezentant puternic pe un post puternic. O negociere prealabilă e mai importantă decât contre interne pe o numire sau alta. Prerogativa numirii este a Guvernului dar propunerea ar trebui să fie de la PSD”, a explicat Năstase.
Noua Comisie Europeană, rezultată în urma alegerilor pentru Parlamentul European din luna iunie, l-ar putea avea ca preşedinte tot pe portughezul Jose Manuel Durao Barroso, numai că se va analiza componenţa comisarilor.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, consideră că persoana care va fi nominalizată pentru postul de comisar din partea României trebuie să aibă “specializare pe domeniul pe care este propusă”.
Potrivit acestuia, un cuvânt important în nominalizarea comisarilor îl va avea preşedintele Comisiei Europene, care va trebui să evalueze fiecare propunere venită din partea statelor membre UE.