Din 27 septembrie scriitoarea româncă stabilită în SUA, Aura Imbarus, se întâlneşte cu cititorii săi prin intermediul celebrelor librării virtuale Amazon şi Barnes and Noble. Cartea “Afară din noaptea Transilvaniei”/ “Out of the Transylvania Night” va fi disponibilă cititorilor din toata lumea.
“Afară din noaptea Transilvaniei” împleteşte într-o structură complexă o multitudine de faţete, unde partea culturală, socială, mistică, economică şi, nu în ultimul rând, cea a iubirii fără de sfârşit se îmbină armonios. Cartea reprezintă căutarea fericirii, lupta pentru atingerea visului american, urcuşurile si coborâşurile unei vieţi agitate desfăşurate în oraşul care nu doarme niciodată, Los Angeles.
Cartea reprezintă îmbinarea şi dezbinarea unei familii de imigranţi care, în timp ce încercau să se integreze în societatea americană şi să ţină pasul cu vecinii mai înstăriţi, au pierdut pe parcursul călătoriei viziunea de a învinge şi dragostea unuia pentru altul. Povestea unei Cenuşărese din Transilvania, cartea atinge visurile unui om în Lumea Nouă, premoniţii şi déjà-vu, existenţa mitică transbordată pe tărâmurile noi, existenţa însăşi a Transilvaniei şi a imperativelor esenţiale ale vieţii. Aşa cum de multe ori dragostea piere pe furiş în cele mai neaşteptate momente se poate şi întoarce pe aripile speranţei la timpul potrivit, când cineva se aşteaptă cât mai puţin. Cronica de faţă adună emoţiile unui fiinţe umane într-un climat în continuă schimbare, pe zi ce trece mai competitiv, mai agitat, şi cu cerinţe mărite unde banii şi posesiunile materiale vor domina, pentru o vreme, existenţa eroinei principale ca apoi, mai târziu, să se dizolve la ivirea zorilor, transformându-se într-o existenţă bazată pe logică, raţiune şi inteligenţă, charismă, etică şi sensibilitate.
Aura Imbarus, autoarea acestei cărţi, vine din Transilvania, dintr-un mediu mixt de români, germani, şi unguri, având rădăcini greceşti. Ea s-a născut în Sibiu, Capitala Culturală a Europei în 2007 într-o familie dominată de Buni, mama din partea tatălui, de origine ungurească, care a coordonat cu o tărie amazonică întreaga familie, în timp ce Rica, mama Aurei, a dezmierdat-o de mic copil. Ştefan sau Fănel, tatăl, un dizident anti-comunist, i-a întărit încrederea în sine şi i-a dat credinţă şi forţa necesară să prindă aripi şi să zboare. Un caracter rebel, ea s-a exprimat în felul de a se coafa, şi de a-şi colora părul, trecând brusc de la negru la roşu, şi de la verde la roz, şi în creatiile vestimentare pe care şi le-a desenat singura, încă de la 14 ani, totodată excelând la şcoală. Cu preocupări intelectuale de la o vârstă fragedă, Aura şi-a câştigat primii ei bani din meditaţiile pe care le dădea în limbi strâine şi din traducerea filmelor în limba română. La terminarea facultăţii, a rămas să predea pentru alma mater în timp ce a lucrat pentru presa română până în 1997.
Jurnalul Aurei descrie cu supleţe dragostea, respectul şi grija pe care le-a primit de la familia ei şi de la neamurile germane şi unguresti într-o ţară care, pe timpul lui Ceauşescu, a fost suptă de resurse materiale şi emoţionale prin reîncarnarea lui Dracula în persoana lui Nicolae Ceauşescu. Voiajul scrisului începe în Sibiu, într-o zi timpurie de decembrie, premergătoare Revoluţiei Române din 1989; prima parte a cărţii se termină cu eliberarea României de sub tirania comunistă, bucurându-se de libertatea visată dintotdeauna şi începerea unui vârtej de redescoperire a valorilor umane şi genealogice, timp în care Aura află că Octavian Goga şi Nicole Iorga au menţionat în scrierile lor familia Imbarus.
Cea de a doua parte, corespunde Aurei văzută în acţiune, o tânără care de dimineaţă până seara munceşte la facultatea Lucian Blaga, la Lexis, o şcoală de limbi străine, la Jurnalul de Sibiu, Radio Contact, şi Gallup Poll, şi sâmbăta dă meditaţii la limbi străine. Roata destinului s-a pornit, şi fără să perceapă, Aura se pregăteşte pentru visul American, atât de dorit de toţi. Câştigătoarea loteriei vizelor sau DV 1997, Aura pleacă din România în Statele Unite, părăsindu-şi familia şi locul natal.
Şi aşa a treia şi ultima parte a cărţii începe, găsind-o pe Aura luând totul de la început într-o cameră mică, de apartament, întunecată şi umbroasă, cu 400 de dolari rămaşi în cont, în căutarea unui servici pentru a-şi întretine familia, fiind acum căsătorită cu Mihai Chiorean, prietenul ei din Sibiu. Strălucirea vieţii americane s-a topit în neantul orelor de lucru unde dorinţa de a răzbi pe această cale dură, nemiloasă, roade dragostea dintre cei doi. Tranziţia de la nimic la ceva palpabil, şi apoi la avea mai mult şi mai bine, reprezintă lupta de care e posedat fiecare emigrant. Himera Fetei Morgana este întodeauna aproape, iar iluzia succesului este condamnată de abisul deşertăciunilor.
Valurile soartei au fost necruţătoare cu Aura, dar puterea sa internă a înfruntat şi supravietuit greutăţile vieţii. Copilul cu păr blond cu o mare putere de concentrate s-a transformat într-o femeie răzbătătoare şi puternică.
“Afara din noaptea Transilvaniei” este povestea de succes a unei fete care a crescut în România comunistă şi care şi-a încercat norocul în ţara visului american, descoperând că atât într-o societate închisă ca şi într-una liberă, inovarea spiritului şi puterea de a supravieţui se află, de fapt, în sufletul persoanei.