BOTEZAN-Mona-2-wb

BOTEZAN-Mona-2-wbAtacul de vineri, 1 aprilie, împotriva birourilor ONU din localitatea afgană Mazar-I-Sharif (nordul Afganistanului) s-a soldat cu 7 morţi, printre care şi un cetăţean român. A fost cel mai sângeros atac comis împotriva ONU în Afganistan din 2001, transmite AFP care citează un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite. Potrivit Agerpres, Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU, a avansat acest bilanţ vineri, de la sediul organizaţiei din New York. Conform reprezentantului ONU, acesta este şi cel mai sângeros atac comis împotriva organizaţiei de la cel produs în 2007, la Alger, soldat cu 17 morţi din rândul personalului organizaţiei. Cel mai sângeros atac împotriva unor birouri ONU s-a produs la Bagdad la 19 august 2003 şi s-a soldat cu moartea a 23 de persoane, printre care şi emisarul ONU în Irak, Sergio Vieira di Mello. Reprezentantul ONU a precizat că în urma atacului de la Mazar-I-Sharif şi-au pierdut viaţa trei funcţionari străini ai ONU şi patru gărzi nepaleze.

Potrivit MAE, cetăţeanul român care a fost victimă a atacului de vineri după-amiază de la Biroul regional ONU din Mazar-I-Sharif, fiind decapitat de atacatori, se numea Filaret Moţco şi era funcţionar internaţional al ONU. MAE a primit în o notificare oficială de la Departamentul de Operaţiuni pentru Menţinerea Păcii al ONU. Cetăţeanul român lucra în Afganistan de aproximativ doi ani, înainte să deţină această funcţie neavând o carieră diplomatică în România.

Moţco Filaret era expert în relaţii şi organizaţii internaţionale şi a mai participat la misiuni în cadrul Centrului Operaţional ONU din Kandahar, misiunile OSCE de teren din Tadjikistan, în Federaţia Rusă, regiunea Caucazul de Nord-Cecenia şi în Kârgâstan, a precizat oficialul MAE. Ministerul Afacerilor Externe a condamnat cu toată fermitatea, printr-un comunicat difuzat vineri seara, actele de violenţă şi cruzime săvârşite asupra membrilor biroului ONU din Mazar-i-Sherif: „Nu poate exista justificare pentru astfel de acte deplorabile”, se arată în comunicatul MAE. Oficialităţile române şi-au exprimat regretul profund pentru pierderile de vieţi omeneşti şi au transmis întreaga compasiune familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în acest tragic atentat. MAE şi-a exprimat solidaritatea cu membrii misiunii ONU în Afganistan.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a caracterizat acest atac drept „atroce şi laş”.
Atta Mohammad Nour, guvernatorul provinciei Balkh, a cărui capitală este Mazar-i-Sharif, a fost primul care a avansat bilanţul de şapte morţi, el însă susţinea că cinci dintre aceştia sunt gărzi nepaleze şi doi ar fi europeni.

Incidentul a fost declanşat de cinci manifestanţi, care protestau împotriva gestului recent al pastorului american Terry Jones, de a arde o copie a Coranului. Manifestanţii islamişti care au atacat vineri, 1 aprilie, birourile ONU din Afganistan, au solicitat guvernului afgan să „rupă toate legăturile diplomatice cu SUA dacă nu sunt de acord cu gestul pastorului care a dat foc Coranului”. Conform guvernatorului afgan, şapte oameni au fost ucişi, iar alţi 20 au fost răniţi,. Ceilalţi doi funcţionari ONU ucişi în atac sunt de origine norvegiană şi respectiv suedeză.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, sâmbătă, 2 aprilie, un mesaj de condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român, expertul internaţional Filaret Moţco, ca urmare a atacului asupra biroului Organizaţiei Naţiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, Afganistan. „Am primit cu durere vestea încetării din viaţă a cetăţeanului român Filaret Moţco, funcţionar internaţional în cadrul biroului ONU (UNAMA) din nordul Afganistanului, ca urmare a atacului comis asupra biroului Naţiunilor Unite din Mazar-i-Sharif la data de 1 aprilie. Doresc să prezint, în nume personal şi în numele poporului român, sincere condoleanţe familiei îndoliate. În acelaşi timp, exprim solidaritatea poporului român faţă de celelalte state ai căror cetăţeni au căzut victime acestei tragedii şi reiterez poziţia fermă a României de condamnare a actelor inumane generate de intoleranţă şi extremism”, se menţionează în mesajul preşedintelui.

Şeful statului afirmă că sunt inacceptabile atacurile împotriva personalului ONU şi solicită autorităţilor afgane să ia toate măsurile necesare. “Atacurile împotriva personalului ONU – care lucrează în sprijinul poporului afgan şi al păcii – sunt inacceptabile. Solicităm autorităţilor afgane să ia toate măsurile necesare pentru ca autorii acestor crime oribile să fie aduşi în faţa justiţiei şi condamnaţi pentru faptele lor”, a adăugat preşedintele Băsescu.

„Suntem afectaţi de această ştire”, a declarat pentru AFP pastorul Terry Jones, rugat să comenteze atacul asupra birourilor ONU de la Mazar-i-Sharif. “Noi nu suntem în niciun fel responsabili”, a mai adăugat pastorul care acuză “elementele radicale islamiste care caută o scuză pentru a-şi justifica violenţa”.

La 20 martie pastorul, care conduce o mică organizaţie creştină denumită “Dove World Outreach Center” din Gainesville, Statele Unite, a dat foc unui exemplar din Coran. Acest pastor a provocat vii controverse în legătură cu acest gest încă din septembrie 2010 când a anunţat că are de gând să dea foc Coranului. El a renunţat atunci la acest gest în urma multiplelor apeluri ce i-au fost adresate de şefi de stat dar şi de suveranul pontif, Papa Benedict al XVI-lea.

———————————————

Surse: AGERPRES, AFP, Mondo News