Stradivarius-Obsessions” este cel de-al doilea spectacol sincretric prezentat de Alexandru Tomescu şi tot al doilea cuprins pe un DVD, după ce primul – „24/ 24” – Capriciile de Paganini – s-a bucurat de un succes extraordinar și a fost vândut în mii de exemplare într-un timp-record.
Violonistul Alexandru Tomescu a lansat în Piaţa Festivalului „George Enescu”, cel mai recent proiect video al său: „Stradivari-Obsessions”. DVD-ul cuprinde filmări ce au la bază spectacolul de muzică și teatru non-verbal prezentat în Turneul Stradivariu 2012. Pentru acest proiect Alexandru Tomescu i-a avut alături pe actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru și pe directorul de creație Ioana Drăgulinescu. “Stradivarius Obsesii” nu este o filmare din spectacol, ci o înveșmântare cinematografică a acestui proiect sincretic de muzică și teatru non-verbal. Privitorul este invitat într-un univers fascinant, străbătut de contraste violente, reunind întâlniri magice între sunet, lumină, gest, mit şi realitate. Fiecare Sonată propune o nouă poveste ce pune în lumină o altă latură din viaţa interioară a artistului. Este lumea populată de obsesii, temeri, vise de glorie, auto-critică şi îndoieli.
Lansarea DVD-ului din a fost dublată de un recital în care Alexandru Tomescu a interpretat lucrări semnate de compozitorul francez Eugène Ysaÿe, dar şi de Johann Sebastian Bach, în preambului unei alte lansări, programate însă pentru sfârşitul toamnei: cea a CD-ului „Bach to Basics” ce va conţine cele şase Sonate şi Partite compuse de marele Bach.
Despre spectacol
Sonatele op. 27 de Ysaÿe furnizează un material foarte bogat de interpretare, nu doar la nivel muzical, ci şi în raport cu alte forme de expresie artistică. Astfel a luat naştere ideea spectacolului Stradivarius Obsesii, care descrie diferitele faţete ale vieţii unui artist. Spectacolul devine astfel o poartă sonoră și gestuală către lumea interioară a Artistului, în care se regăsesc obsesii, contraste violente, încercări şi îndoieli, dar şi beatitudinea indusă de aplauzele publicului sau sublimul parfum al succesului. Toate aceste elemente, care se regăsesc în tulburătoarele Sonate de Ysaÿe, sunt traduse în limbajul teatrului non-verbal de Ana Pepine și Paul Cimpoieru.
“Muzica este un foarte puternic generator de imagine, ceea ce a transformat-o in asociatorul favorit al artelor care se adreseaza preponderent ochiului (teatru, dans, film, etc). Am incercat sa utilizam forta mesajului teatral si cinematografic pentru a spori capacitatea muzicii de a emotiona. Practic, este o creatie pe structurata pe paliere: muzica genereaza un mesaj care este transpuns in gest (prin intermediul teatrului) si mai departe acest flux informational se transforma in film. Nu sunt mesaje paralele, ci aceleasi informatie, transmisa prin metode diferite: sunet, gest, imagine. Paul si Ana au gasit o explicatie foarte simpla: ”este ca si cum ai face o subtitrare muzicii, prin teatru”.Oana Drăgulinescu
“Până la urmă, teatrul este pentru noi un mod de a înţelege lumea-realitatea-viaţa prin intermediul emoţiilor. spun actorii.” spun actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru. “Întâlnirea cu Alexandru Tomescu și Oana Drăgulinescu pe tărâmul ‘Obsesiilor’ (şi cu întreaga echipă implicată în realizarea acestui proiect) a fost pentru noi ca o întoarcere în laboratorul alchimic al sufletului nostru. Viaţa ne este clădită din visele şi din obsesiile noastre și deseori nici nu mai ştii graniţa dintre ele: când un vis devine obsesie, iar o obsesie se transformă în vis. ‘Jucându-ne’ cu obsesiile noastre pentru acest spectacol, căutând, creând, ne-am adus aminte de cuvintele unui profesor drag nouă, cu care îşi întâmpina ucenicii chiar de la intrare: “Ce cauţi aici dacă nu ai nicio obsesie?!?”