– Alina Cumpan, un nume despre care am auzit prima data la o editie a “Serviciul de noapte” de la Radio Romania Actualitati realizata de catre Gabriel Basarabescu. Daca ar fi sa raspundeti foarte concis la intrebarea CINE SUNTETI DUMNEAVOASTRA Alina Cumpan, care ar fi raspunsul?

– Cine sunt eu? Mi-aș dori să pot avea raspunsul acestei intrebari pe cat de simple, pe atat de complexe. Alina Cumpan inca se caută, inca se descoperă, inca se rătăcește, se găseste si se regăsește. Stiu ca cine sunt astazi nu am fost intr-un ieri pierdut in vreme si cine sunt astazi nu voi fi aceeasi cu cea de mâine. Simtamintele imi dau certitudinea ca sunt româncă până in măduva sufletului, ca sunt omul care traieste prin si pentru oameni , pentru bucurile semenilor si fărâma de frumos pe care o pot lasa prin vietile acelora prin care trec. Sunt un umil slujitor al cuvântului, un iubitor de cultură, un căutator de frumos, un suflet binecuvantat de Dumnezeu cu multe daruri printre care si cel matern, sunt inca un copil spiritual, un spirit liber, jucaus, creativ, activ, receptiv si independent.

 

In ce context s-a nascut ideea proiectului România – 100 Rădăcini… ?

– Proiectul s-a născut in contextul aniversarii centenarului României, cu gândul la copiii cu rădăcini românești din diaspora, născuți și/sau crescuți in afara granitelor tarii, cu scopul de a identifica unde se afla Romania pe harta gandurilor si trairilor lor, ce inseamna România pentru ei ca țară a rădăcinilor de neam, dar si pentru a stimula părinții să le vorbească mai mult despre România, din perspectiva istorică si in spiritul culturii, tradițiilor și valorilor naționale românești. Copiilor (intre 5 si 14 ani) le-a fost lansata invitația de a se implica in proiect prin desene, colaje, picturi, lucrări care să surprinda elemente de identitate națională românească, drept expresie a caracterului național, raportate la limba, cultura, obiceiurile, tradițiile, cutumele naționale specifice si alte elemente de identitate extinse la sufletul românesc și la realitațile etnice autohtone aparținătoarea spatiului mioritic și specificului național.

– Unde v-ati nascut, ce ati studiat si cum v-ati stabilit la Chicago?

– M-am nascut in pusta Banatului, in valea Carasului, la Oravița si am copilarit la Mercina, un sat de poveste in Caraș Severin. Am studiat stiinte politice, stiinte administrative si apoi management la Timisoara si Resita, precum si relatii internationale la Bucuresti. M-am stabilit in Chicago, cautând gustul unei vieți decente, racordate la civilizație, in spiritul unei democratii reale si a unei securitati individuale pe care am simtit-o deficitara sau aproape inexistenta in Romania anilor 2010.

 

Aveti o asociatie, colaborati cu o asociatie sau o fundatie? Care este activitatea dumneavoastra acum in Statele Unite?

– Sunt președintele fondator al Societatii Autentic de Limba si Cultura Romana ce a luat fiinta la Chicago in 2017, prin intermediul careia am initiat si coordonat proiectul mondial al copiilor cu radacini romanesti din diaspora. In baza proiectului ,,Romania-100 Rădăcini și o privire către viitor,, colaborez cu peste 50 de parteneri din tara si strainatate, din 27 de tari, aflate in Europa, Asia, Africa, America de Sud si America de Nord, Australia. Pe plan local, in Chicago sunt directorul de comunicare si uneori textierul trupei Vox Maris Band, sustinand in limita timpului si a posibilitatilor tot felul de activitati cultural artistice ale altori entități culturale ce-si desfasoara proiectele in metropola americana.

Realizam acest interviu la incepurul anului 2018. Care sunt proiectele dumneavoastra pentru acest an ?

– Pentru 2018 pregatesc lansarea unui nou volum de poeme, publicarea albumului de artă vizuală colectivă ,,Romania -100 radacini si o privire catre viitor,, la finele proiectului cu acelasi nume, apoi infiintarea in USA a unei filiale a Uniunii Scriitorilor Europeni de Limba Romana, voi pregati un eveniment filantropic pentru strangerea de fonduri destinate santierului arheologic de la Adamclisi si lista continua.

Si care este mesajul dumneavoastra pentru cititorii acestui interviu in anul Marii Uniri?

– Fie ca anul Marii Uniri sa atingă in sufletul tuturor corzile blândeții si solidarității intre noi, speranta intr-o Românie mai curată, mai demnă, mai valoroasă. Tututor cititorilor dumneavostra și românilor in general le doresc sanatate, binecuvantare, intelepciune si implinire in tot ce fac.

 

Interviu realizat de Ioan Iacob

1 COMENTARIU

Comments are closed.