Expoziţia-eveniment itinerantă Aurul şi argintul antic al României va putea fi admirată în perioada 23 septembrie – 1 noiembrie 2015 la Muzeul Județean Buzău.
Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu muzeul gazdă, expoziţia reprezintă un eveniment cultural de excepţie al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 23 septembrie, începând cu ora 12:00.
Proiectul expozițional „Aurul şi argintul antic al României” a fost demarat în decembrie 2013 de către Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee de arheologie şi istorie din ţară și reprezintă unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizat în România în ultimii 20 de ani.
Expoziţia propune o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6000 de ani. Peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică vor putea fi admirate cu această ocazie. Dintre aceste însemnate capodopere, toate descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, amintim aici celebrul Tezaur de la Pietroasele, cunoscut publicului sub numele de Cloşca cu puii de aur, care va fi expus pentru prima dată la Buzău în varianta originală, precum și impresionantele brățări dacice din aur descoperite în Munții Orăștiei.
Muzeul Județean Buzău participă cu 27 de piese din aur și argint dintre care remarcăm tezaurul monetar de la Cârlomănești-Cetățuia, diadema din aur de la Gheraseni, precum și câteva piese descoperite în necropolele de la Cârlomănești-Arman și Pietroasele.
Este pentru prima dată când publicul buzoian are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice sau de epocă antică din colecțiile muzeale din țară. Până în prezent, în afară de instituția organizatoare (Muzeul Național de Istorie a României), expoziția a mai fost găzduită de muzeele din Timișoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia și Sfântu Gheorghe, adunând peste 85 000 de vizitatori. Următorul popas al expoziției va fi în orașul Craiova.
Coordonatorii expoziţiei sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului Naţional de Istorie a României, şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, şef secţie Cabinet Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul MNIR.