Premierul Emil Boc a dat asigurări că lucrările la Autostrada Transilvania, executate de către compania americană Bechtel, vor continua în anul 2011, sperând ca acestea să acopere la început tronsonul Gilău-Mihăieşti din judeţul Cluj. Boc a declarat că Guvernul caută şi alte soluţii de finanţare pentru autostradă, în afara fondurilor de la Guvern.

“Autostrada Transilvania va merge mai departe, chiar dacă finanţarea va fi numai de la bugetul de stat şi în condiţiile în care banii, cu prioritate, în 2011, se duc pe cofinanţarea proiectelor europene. Asta nu înseamnă că nu vom merge şi cu Bechtelul mai departe. Autostrada trebuie să meargă mai departe. În acest moment căutăm surse alternative de finanţare a proiectului astfel încât lucrările să poată fi continuate şi îi asigur şi pe cei de la Cluj şi pe cei de la Oradea că vor avea veşti bune cu privire la Bechtel.

Din punct de vedere logistic sau funcţional, tronsonul Gilău-Mihăieşti ar fi extrem de util clujenilor, pentru a scoate traficul greu şi de pe ruta Zalău şi, probabil, pe această zonă vom începe”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, şi zona Suplacu de Barcău din judeţul Bihor este avută în vedere, pentru că acolo sunt lucrări în fază avansată.

De asemenea, se va încerca începerea proiectării tronsonului de la Târgu-Mureş la Câmpia-Turzii.

“Nu este uşor, pentru că resursele financiare sunt puţine iar de la buget se cer foarte multe lucrări a fi finanţate. Pentru că, în afară de Coridorul IV, care e finanţat din fonduri europene, toate celelalte lucrări sunt pe buget şi atunci trebuie să găseşti o prioritizare pe înreaga ţară”, a mai spus premierul Emil Boc.

Deputatul PNL Horea Uioreanu i-a cerut, însă. premierului Emil Boc şi ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, să se pună de acord asupra continuării lucrărilor la Autostrada Transilvania, în condiţiile în care cei doi demnitari au făcut declaraţii contradictorii pe marginea acestui proiect.

Potrivit lui Uioreanu dat, o discuţie între Boc şi Boagiu este necesară pentru evitarea situaţiilor penibile, în care premierul spune una şi subordonatul său îl contrazice.

„Premierul Emil Boc a spus că Autostrada Transilvania va merge mai departe, chiar dacă finanţarea va fi numai de la bugetul de stat şi în condiţiile în care banii, cu prioritate, în 2011, se duc pe cofinanţarea proiectelor europene, iar ministrul Boagiu afirma că nu poate nici măcar să estimeze data de finalizare a tronsoanelor de autostradă, proiectul fiind trecut pe planul secund, în favoarea Coridorului IV Paneuropean. Pentru a evita situaţiile penibile, în care premierul spune una şi subordonatul său îl contrazice, îi rog pe cei doi demnitari ai statului român să-şi facă timp şi să mai stea de vorbă, să se pună de acord cu proiectele pentru anul 2011, mai ales că, luni, Guvernul şi-a propus să adopte forma finală a proeictului bugetului de stat pe anul viitor”, a arătat deputatul liberal.

Uioreanu a precizat că, în timp ce premierul a susţinut că pledează pentru continuarea lucrărilor pe porţiunea Gilău-Mihăieşti a Autostrăzii Transilvania, Anca Boagiu menţiona că are în vedere pentru anul 2011 construirea tronsonului de la Borş la Suplacu de Barcău.

„Acest tronson nu se suprapune nicicum cu cel despre care spunea premierul că va fi construit anul viitor, cel de la Gilău la Mihăieşti. Concluzia ar fi că fie cei doi demnitari stau prost la capitolul geografie, fie nu prea stau de vorbă şi nu se pun de acord asupra declaraţiilor pe care urmează să le facă”, a mai arătat deputatul Horea Uioreanu.

Pe de altă parte, senatorul PSD Alexandru Cordoş propune organizarea unei întâlniri cu toţi parlamentarii din judeţele din Ardeal de pe traseul Autostrăzii Transilvania pentru a se include în bugetul pe anul 2011 sume de bani în vederea continuării lucrărilor la acest proiect şi a evita, astfel, concedierea a peste 800 de angajaţi ai companiei Bechtel.

Cordoş a declarat că va solicita şi o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru deblocarea situaţiei de la Bechtel, la care să participe şi liderii Sindicatului „Transilvania” al angajaţilor companiei americane constructoare a autostrăzii.

„În calitate de secretar al Comisiei de Muncă din Senat voi propune organizarea unei întâlniri cu toţi parlamentarii din judeţele aflate pe traseul Autostrăzii Transilvania pentru a face un amendament comun la bugetul pentru anul 2011 în vederea continuării lucrărilor şi evitării concedierii a peste 800 de persoane.Voi solicita şi o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru deblocarea situaţiei, la care să participe şi liderii Sindicatului <<Transilvania>> al angajaţilor de la Bechtel”, a spus senatorul PSD.

Alexandru Cordoş a avut întâlnire cu liderii Sindicatului „Transilvania” care, potrivit senatorului, încearcă să oprească „valul de concedieri colective preconizat pentru luna ianuarie 2011″.

“Continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania ar împiedica, în primul rând, ca cei 830 de oameni să îşi piardă locurile de muncă în plină iarnă şi criză economică”, a precizat Cordoş.

Compania Bechtel a notificat în noiembrie Sindicatul „Transilvania” asupra declanşării procedurii de concediere colectivă a peste 800 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania începând cu 20 ianuarie 2011.

Bechtel are de primit peste 90 de milioane de euro de la statul român pentru lucrările executate în anul 2010.

Din autostrada cu o lungine de 415 kilometri, în şase ani, au fost construiţi doar 52 de kilometri.