bank

bankŢinând cont de faptul că economia a “duduit” în ultimii ani, m-am gândit că ar fi util să realizez o comparaţie între România şi SUA din punctul de vedere al averii populaţiei – nu de alta, dar să vedem cât mai avem de muncit până să îi ajungem din urmă.
Premisele de la care plecăm: PIB per capita, cel mai important indicator al nivelului de trai, are următoarele valori: România î9.000, SUA î48.000.

Conform acestui indicator, un american generează o valoare adăugată de 5.3 ori mai mare decât un român. În aceste condiţii, averea românilor ar trebui să reprezinte cel puţin 20Î din averea deţinută de cetăţenii celor două ţări menţionate mai sus. Să vedem cum stăm.
România
Conform ultimului studiu al BNR, în anul 2007 averea netă a populaţiei (valoarea activelor după ce scădem datoriile) era de aproximativ 1150 miliarde RON, respectiv î360 Mld, sau de 2.2 ori mai mult decât PIB-ul anual (î165 Mld). Aceste cifre arată că fiecare român deţine o avere de aproximativ î17.000 sau €13,000. Dacă intrăm puţin în detalii, vedem că peste 80Î din această avere este reprezentată de activele nefinanciare, respectiv apartamentul sau casa cumpărată (în cele mai multe dintre cazuri) pe vremea lui Ceauşescu iar creşterea abruptă a averii în ultimii ani se datorează în primul rând creşterii preţului imobilelor. Doar o cincime din averea netă este reprezentată de activele financiare: numerar, depozitele din bănci, acţiuni la bursă, investiţii în fonduri mutuale etc.
SUA
FED a dat publicităţii evoluţia activelor nete deţinute de către populaţie la sfârşitul anului 2008 iar acestea au o valoare de î51.5 Mld sau î170.00 pe cap de locuitor. Suma deţinută reprezintă de 3.7 ori volumul PIB. Totuşi, trebuie să ţinem cont şi de faptul că anul trecut, averea americanilor s-a diminuat cu î11.2 Mld sau echivalentul a 80Î din PIB. Ponderea activelor financiare în averea netă este de 40Î iar a celor nefinanciare de 60Î.
Se poate observa că averea netă a românilor este de zece ori mai mică decât a americanilor deşi venitul mediu pe cap de locuitor nu este decât de 4-5 ori mai mic şi în plus, este foarte posibil că această diferenţă să crească pentru că datele care privesc România nu includ actuala scădere a preţurilor la imobile. Să nu uitam că peste 80Î din averea românului este reprezentată de locuinţa în care stă. De ce averea românilor este de 10 ori mai mică în condiţiile în care românii câştigă doar de 5 ori mai puţin? Dincolo de explicaţii legate de câştigurile salariale, cred că avem o mare problemă de menta­litate în sensul că ne lipsesc aproape complet atât cultura economisirii cât şi cea a investirii. Cei mai mulţi dintre români, în momentul în care dispun de bani se gândesc doar cum să îi cheltuie mai repede, nici prin cap nu le trece să îi investeasca sau măcar să îi depună la bancă.