„Suntem pe cale să pierdem bătălia” împotriva încălzirii globale, a avertizat marți președintele francez Emmanuel Macron, făcând apel la mobilizare în cadrul unui summit de etapă privind lupta împotriva încălzirii globale, în care companiile și instituțiile internaționale au promis să încurajeze renunțarea la energiile fosile. Păi dacă e pierdută, ce vă mai străfocați? Păi Macron a fost sfătuit de bunicuța lui să mai facă ceva pentru a atrage atenția. Și i-a mai scris și un text. Franța oricum n-are industrii ca Germania sau SUA, puțin îi pasă. Vrea Micronul ăla să se pună în fruntea unei mișcări pentru care nu are puteri. De data asta n-a mai avut ocazia să-i strângă mâna lui Trump.
“Urgența a devenit permanentă și este provocarea generației noastre să acționăm, să acționăm mai repede și să câștigăm această bătălie împotriva timpului, împotriva fatalității, pentru a realiza acțiuni concrete care ne vor schimba țările, societățile și economiile noastre”, a declarat Emmanuel Macron în fața celor circa 50 de șefi de stat și de guvern reuniți cu prilejul împlinirii a doi ani de la semnarea Acordului de la Paris privind combaterea încălzirii globale. Planeta a mai trecut prin faze de astea și înaintea existenței turnului Eiffel. Nu se știe în ce măsură e vinovat omul de recentele uragane și în ce măsură e vinovat republicanul Trump de incendiile de California. CALDifornia.
Președintele francez a decis să organizeze acest summit — ‘One Planet’ — după anunțul lui Donald Trump privind retragerea SUA din pactul istoric împotriva încălzirii globale care vizează limitarea creșterii medii a temperaturii sub pragul critic de 2 grade Celsius. Deci o comemorare a retragerii lui Trump. Chiar și luând în calcul angajamentele asumate de state, planeta se îndreaptă în continuare spre o creștere medie a temperaturii de 3 grade Celsius în raport cu era preindustrială. Vrea Micron să provoace dezindustrializarea marilor puteri? Ciudat că în cazul celui de al doilea război mondial, uzinele de armament au luctat poate și mai abitir decât cele de azi și d-aia tot nu s-a încălzit așa planeta. Eventual local, din cauza napalmului vărsat din cer de americani.
Președintele american, care nu a fost invitat la summit, a fost ținta criticilor. Chiar înaintea reuniunii, Emmanuel Macron l-a întrebat din nou pe liderul de la Casa Albă, în cadrul unui interviu pentru canalul american CBS, despre “responsabilitatea sa față de istorie”, declarându-se totuși “destul de sigur” că omologul său american “își va schimba părerea în lunile sau anii care vor veni”. Ca să vezi. Și-o va schimba și destul de rezervata doamnă Merkel, care are cărbuni cât lumea francofonă la un loc? Și dacă astea două țări vor renunța și vor bate pasul pe loc, până să le-ajungă din urmă gâfâita Franță, asta va fi meritul lui petit Jeane?
La summit, fostul secretar de stat John Kerry nu a ezitat să califice retragerea SUA din acord drept “o rușine” și drept “o decizie de autodistrugere luată în scop politic”. Dar Kerry e un „fost”.
“Provocarea schimbării climatice este imensă, trebuie să facem totul pentru a-i face față”, a subliniat prim-ministrul din Fiji, această super-putere mondială, Frank BainimaramaBairamama.
Printre cei prezenți pe insula Seguin, la vest de Paris, s-au aflat președintele mexican Enrique Pena Nieto, mare exportator de marijuana, premierii britanic Theresa May, cea care decade în parlamentul ei și spaniolul penibil, anticatalanul Mariano Rajoy, președinții unor state africane și ai unor mici insule, care probabil n-au mai văzut Parisul. China, India și Canada, mari emițători de gaze cu efect de seră, nu au fost reprezentate decât la nivel ministerial, evident.
Interesant, SUA au fost reprezentate de fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg, de guvernatorul Californiei Jerry Brown, de predecesorul său Arnold Schwarzenegger și de miliardarul Bill Gates. Nu degeaba atâția californieni, la ei încălzirea e chiar prea de tot, a ars un sfert din stat. Actorul și fostul guvernator al Californiei, activistul de mediu, Arnold Schwarzenegger, de altfel republican ca Trump, a fost cel mai simpatic. A făcut o plimbare prin Paris, purtând un costum și o cravată verde,  a fost filmat cu bicicleta verde.
“Nu contează că Donald Trump s-a retras din acordul de la Paris”, treaba merge înainte.
Schwarzenegger a participat la evenimente, parțial ca răspuns la decizia lui Trump de a scoate Statele Unite din Acordul privind clima de la Paris, semnat de istețul Barack Obama, susținând că este nedrept cu Statele Unite.
“Nu contează că Donald Trump a renunțat la acordul de la Paris, deoarece sectorul privat nu a renunțat, sectorul public nu a renunțat, universitățile nu au renunțat, oamenii de știință nu au renunțat , inginerii nu au renunțat. … Nimeni altcineva nu a renunțat “, a spus Schwarzenegger.
“Acum 40 de ani au spus că culturismul este imposibil, dar astăzi există o sală de gimnastică peste tot. Este la fel cu #ClimateAction. Vom crea un viitor energetic curat. Culturism culturat.”
“Donald Trump la scos pe Donald Trump din acordul de la Paris, așa că nu-ți fă griji”, a continuat el. “Noi, la nivel subnațional, vom ridica pragul și vom continua. Vom lupta și vom crea un altfel de viitor pentru copiii și nepoții noștri, deoarece aceasta este responsabilitatea noastră și nimeni nu ne va opri “.
Fostul star Terminator a devenit, de asemenea, un critic proeminent al trupei Trump, declarând anterior că dorește să-i “spargă fața” și să-i îndemne pe Gov. Ohio, John Kasich, să se lupte împotriva lui în 2020 pentru președinție.
Țările din Nord au promis să nu se dezghețe, și să ridice la 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020 finanțările pentru combaterea schimbării climatice către țările din Sud, care au cerut asigurări privind respectarea acestei promisiuni, în special pentru a se putea adapta la impactul dereglărilor climei prin îndiguire, supraînălțarea locuințelor, sisteme de alertare meteorologică etc.
Summitul de marți nu a fost însă o conferință a donatorilor și a dorit să se concentreze asupra unor “soluții concrete”.
Firma de asigurare Axa a anunțat, de exemplu, că se va retrage accelerat din industria extragerii cărbunelui, o “etapă importantă” aplaudată de organizația franceză “Amis de la Terre” și de ONG-ul german Urgewald, care consideră că francezii “merg mult mai departe decât alți investitori internaționali”. Nu a mai amintit și de ocuparea bazinului Ruhrului, care a înfuriat Reichul, lăsat fără cărbune și în pragul înfometării.
Militanții din mai multe ONG-uri au cerut, de asemenea, încetarea finanțării pentru energiile fosile, în cadrul unei manifestații din centrul Parisului, informează AFP. Distracție și voie bună. În timp ce California continuă să ardă.