MATTES-Eduardx5-WB

MATTES-Eduardx5-WBEduard Mattes este arhitect. Absolvent al prestigiosului Institut de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, ceea ce nu l-a împiedicat să deseneze portrete, să sculpteze în lemn, să picteze în ulei… Şi totuşi, pe cartea sa de vizită că profesionist al artelor vizuale relevanţa este calitatea de caricaturist. Poate şi pentru că, în acest domeniu, a avut cele mai mari satisfacţii personale. Caricatură este un gen al graficii în care artistul conferă subiectului o notă critică, satirică sau umoristică. Tocmai de aceea, în ciudă aparenţelor, este în opinia mea un gen dificil. Nu numai că se cere o execuţie deosebită a desenului, dar mai trebuie să ai idei. Şi încă din acelea care să amuze sau să electrizeze. Caricatură este, prin destinaţia ei, legată de mijloacele de comunicare. Cît priveşte genul ei, în funcţie de tematică abordată, poate fi politică, socială, de moravuri, portretistică, de divertisment…Cum se obţin efectele dorite în caricatură? Prin exagerare. Funcţionează aceeaşi lege valabilă în literatură de gen: exagerarea conştientă.

De la grotesc la fantastic, de la bonomie la dramatic, de la simpatie la critică acidă, totul e permis în caricatură. Uneori moralizatoare, alteori vitriolanta, legată de evenimente cunoscute, plasată adesea în centrul atenţiei publice, caricatură este determinată de multe ori de actualitatea cea mai stringentă. Ceea ce nu o împiedică să rămînă în memoria noastră colectivă. Artişti mari ai penelului au cochetat sau, mai mult, sau consacrat genului. Exegeţii descoperă caricatură în studiile fizionomice ale lui Leonardo da Vinci sau în gravurile antirăzboinice ale lui Goya. G.Gross şi Otto Dix, mai apoi Saul Steinberg sînt remarcabili. Iser, Ressu, Sirato, Steriadi, Tonitza, I.Ross, Anestin, Jiquidi sunt cîţiva dintre artiştii români de marcă, semnatari frecvenţi în publicaţiile umoristice sau în presa democrată a vremii, cu rubrici umoristice.

Eduard Mattes se înscrie cu succes pe linia predecesorilor. Membru al Asociaţiei caricaturiştilor din Israel şi al Asociaţiei internaţionale a caricaturiştilor, al Uniunii artiştilor plastici, a participat la expoziţii în Egipt, Portugalia, Italia, Spania, Olanda, Japonia, România… În Israel, printre altele, a iniţiat şi organizat prima expoziţie românească de grup, precum şi, în relaţie de parteneriat, prima expoziţie de caricatură israeliană în România.

Abordarea unui subiect în caricatură cere un lung şi contradictoriu dialog cu mine însumi, mărturiseşte artistul. Aş adaugă că nu numai. Ingredientele presupun inteligenţă, curaj, inspiraţie, umor, chiar un dram de noroc. Necesare pentru a fi, că Eduard Mattes, „caricaturistul preferat al publicului”.