Cu adieri de primavară românească în mijloc de martie, dar departe de ghioceii care-şi înalţă capul din pământul nostru strămoşesc, întâmpinăm cu scânteieri de primăvară în suflet cea de a 15-aniversare a existenţei Candelei de Montreal. Înainte de toate, Candela de Montreal e o bucurie a întâlnirii cu semenii noştri de-un neam, întâlnire în limba noastră strămoşească – o prelungire a lumii de acasă, dar şi promovarea culturii româneşti dincolo de hotarele ei. Aşadar, cum era firesc, Candela de Montreal a apărut din nevoia românilor-canadieni de a comunica şi a se informa. Astăzi nimeni nu se mai poate lipsi de presa care a căpătat în viaţa noastră un loc deosebit de important. Lectura presei, ca şi a cărţilor, au asupra noastră o putere imensă. Oricât am pretinde că părerile şi gândurile noastre sunt originale şi că ne aparţin în totalitate, ele nu sunt altceva decât rezultatul informaţiilor pe care le asimilăm şi apoi le prelucrăm în mod conştient din ceea ce am citit. De aceea prezenţa revistelor se va face simţită atâta cât va fi şi existenţa omului. Nu se poate imagina nici cultura noastră fără reviste literare care să ţină pas cu vremea şi, în acelaşi timp, să păstreze vie lumina aprinsă de înaintaşii noștri şi să răspundă nevoii de a comunica ceea ce simţim şi trăim într-o ţară în care trebuie să ne luptăm pentru adaptare şi pentru a ostoi dorul de ceea ce am lăsat în urmă, după ce am închis uşa după noi. Candela de Montreal ne sugerează, prin însuşi titlul ei, că pe astfel de daruri lasă să cadă lumina şi să intre în voie în inimile cititorilor. Nu pot să nu mărturisesc aici că am avut un motiv de a mă bucura în plus când am văzut că această lumină a căzut şi peste scrierile mele publicate alături de nume prestigioase, foști și prezenți colaboratori ai revistei Candela de Montreal precum poetul George Filip, scriitorii Mircea Gheorghe, Florin Oncescu, Alexandru Cetățeanu, Miruna Tarcău, Ortansa Tudor, Wladimir Paskievici, poeții Dumitru Ichim, Mariana Gheorghe, Teodor Curpaș și mulți alții.
Candela de Montreal, aflată acum în strai de sărbătoare, e un dar minunat pe care ni-l face în fiecare lună colectivul redacţional condus de domnul Victor Roşca, prin efortul căruia a şi luat fiinţă acum 15 ani, în 1997. Sunt mulţi, sunt puţini cei 15 ani? Ţinând cont că sosirea emigranţilor în Canada doar cu un geamantan la care s-a adăugat apoi efortul nu tocmai uşor pentru adaptare şi înfiriparea rostului pentru traiul zilnic, preocuparea pentru a da fiinţă unei reviste în limba română, atârnă cu mult mai greu decât în situaţiile unei vieţi trăită după regulile de viaţă cunoscute.
Pentru domnul Victor Roşca, înfiinţarea unei reviste la anii senectuţii – avea atunci 70 de ani – când alţii îşi aşternuseră un trai în linişte, fără niciun fel de bătaie de cap – a fost considerată ca o datorie de conştiinţă. Tot dumnealui semnează editorialul revistei cu vocaţia comunicării, aşa cum s-a reflectat şi în cele două cărţi scrise în ultimii ani “Moara lui Kalusek” şi “Experimentul Târgşor” publicate în renumita Editură Curtea Veche din București. Pentru a da viaţă acestei reviste a avut de înfruntat multe obstacole, asemenea multor publicaţii care nu aduc un profit la propriu, ci doar unul pe plan spiritual. Apariţia ei a fost posibilă în întregime numai prin voluntariat, ca al domnului Marius Neaga, redactorul tehnic și cu sprijinul financiar al centenarei Biserici Române Ortodoxe de Montreal, Buna Vestire şi al regretatului părinte Petre Popescu.
Curând, Candela de Montreal a devenit un nume respectabil pentru cititorii români din Canada, ca şi pentru mulţi din ţară sau de pretutindeni prin sumarul său variat şi atrăgător, prin aspectul grafic, prin numele remarcabile care semnează articolele, comentariile, reportajele, creaţiile literare, informaţiile din toate domeniile, inclusiv Pagina Creştină, prin respectarea cu rigoare a normelor exprimării opiniilor şi de comunicare civilizată, raportate la etică şi morală, prin rolul său de formator de opinie. Astăzi, revista în format on-line sau pe suport de hârtie, este răspândită în bibliotecile naționale ale Canadei, ale marilor orașe universitare din România și în unele orașe din lume, iar pe viitor vor fi un însemnat izvor de informaţie pentru cei care vor să reconstituie o epocă literară sau istoria celei mai vechi comunităţi române din Quebec. Şi-a câştigat acest prestigiu pentru că revista nu face nici un fel de rabat de la calitate. Fiecare număr este tot mai reuşit, într-o continuă întrecere pentru autodepăşire şi, totodată, cu porţile deschise pentru a primi creatori diferiţi, cu mijloace de expresie diferite, cele noi încrucişându-se cu cele îndelung experimentate şi laolaltă formând acel rotund numit spirit românesc şi cultură de bună calitate.
Revista Candela de Montreal este o dovadă a potenţialului românesc, de multe ori, pe nedrept, pus în umbră, e un bun prilej de înavuţire spirituală. Parcurgi lectura în mod foarte plăcut încât, odată ce începi s-o răsfoieşti, anevoie o laşi din mână, te laşi sedus de lumina calmă pe care o răspândeşte.
Revista are viaţă, are puls şi cheamă în preajma ei colaboratorii. Această efervescenţă a făcut să se nască Cenaclul literar “Candela”.
Un alt merit al revistei este organizarea lansării cărților scrise de cei mai reputați scriitori canadieni de origine română, devenind un loc de întâlnire spirituală şi de comunicare afectivă, un loc de socializare cum se spune în Canada. Aici se fac schimburi de opinii și se ia pulsul vieţii literare.
O altă acțiune a redacției este începutul stabilirii unor punți literare cu țara prin intermediul unor tineri scriitori ca Daniela Gifu, Iuliana Onofrei, sau Elena Olariu și poeta Daniela Voiculescu și alții.
Cu prilejul acestei zile aniversare, 15 martie, urez stimaţilor cititori, colaboratorilor, colectivului redacţional, distinsului redactor sef, fondator al acestei prestigioase reviste, domnul Victor Roşca mult succes în continuare, sănătate, fericire, realizări deosebite pe plan publicistic, cultural şi personal, alături de tradiţionala urare strămoşească de La Mulţi Ani !