Puţină lume știe că Naypyidaw , capitala Birmaniei/Myanmar, este de șase ori mai mare decât New York. Această țară din sud-estul Asiei, numită și țară a aurului, condusă de unul din cele mai represive regimuri militare, pare condamnată la izolare și sărăcie. Capitala țării, deși are bulevarde imense, mall-uri, aeroport, hoteluri, wireless de mare viteză, autostrăzi chiar şi cu 20 de benzi, pare un oraș pustiu, lipsind… oamenii.

Orașul Naypyidaw, are o dimensiune impresionantă – 4800 de kilometri pătraţi, practic de aproximativ șase ori cât New Yorkul – iar decorul este fabulos, așa încât nici nu zici că ești în capitala uneia dintre cele mai sărace țări ale lumii.

În plus, toată metropola este îngrijită cu atenție. Sculpturi stradale, clădiri uriaşe, vile proaspăt vopsite, restaurante, patru terenuri de golf, grădină zoologică, dar și flori – toate acestea fac din Naypyidaw un oraș model. Însă, din acest decor fabulos lipsesc oamenii. Marile autostrăzi sunt aproape goale și nu vezi nicio mișcare. În zonă există chiar și un hotel, chiar dacă turismul nu reprezintă un sector prea bine dezvoltat aici.

Toți cei care au ajuns în acest oraș spun că atmosfera este una post-apocaliptică. De fapt, străinii nu se înghesuie să viziteze capitala Naypyidaw, iar agențiile de turism spun că orașul este periculos.

Interesant este că, în mod oficial, populația orașului este de aproape un milion de locuitori, dar mulți se îndoiesc de acest lucru. Străzile sunt pustii și, rareori mai zărești doar pe lucrătorii de la spaţiile verzi.

Construirea orașului Naypyidaw a început în 2002, iar capitala a fost amplasată în mijlocul unei jungle. Costurile construirii acestui oraș gigantic s-au ridicat la 4 miliarde $, într-o țară care cheltuiește doar 0,4% din PIB pentru asistență medicală pentru cetățenii săi, una dintre cele mai scăzute sume din lume.

Originile orașului sunt umbrite de zvonuri și speculații. Unii îl descriu drept un proiect de vanitate al lui Than Shwe, fostul lider militar al țării. În schimb, alte teorii spun că junta militară a vrut să mute capitala departe de mare – unde se afla fosta capitală Yangoon sau Rangoon – temându-se de o invazie navală din partea armatei SUA.