Tismăneanu îl citează pe istoricul Beevor, în Historia: „Razboiul Civil spaniol a fost adeseori prezentat drept o ciocnire intre stanga si dreapta. Doua alte axe de conflict au aparut atunci: centralismul statal impotriva independentei regionale si autoritarismul impotriva libertatii individuale. Fortele nationaliste de dreapta erau centraliste si autoritare in acelasi timp. Conflictul din Spania nu a fost niciodata o optiune intre democratia liberala si fascism… Au fost doar doua posibile deznodaminte: o dictatura stalinista care a izbutit sa-si zdrobeasca rivalii dinspre stanga ori regimul crud – reactionar, militarist si clerical cu superficialele sale vesminte fasciste pe care a reusit sa-l impuna victoria lui Franco.

Cat ii priveste pe cei numiti „voluntarii internationali ai libertatii”, cum i-a botezat propaganda stalinista pe membrii Brigazilor Internationale, la care au participat și românii lui Dej, Brigada Ana Pauker”, care știau să cânte (îl țin minte și azi, l-am auzit în copilărie) marșul Brigada Internacional”, literatura recenta ii permite istoricului britanic sa conchida ca „toti cei care s-au dus sa lupte de partea Republicii pentru cauza libertatii au fost total inselati. Stalin si oamenii sai nu doreau de fapt victoria stangii, intrucat ea ar fi creat un socialism „diferit – si eventual, concurent – celui din URSS si ar fi permis trotkistilor spanioli sa joace un rol important. Nu este nevoie sa mergi mai departe de cartea lui Orwell „Omagiu Cataloniei” (Ed. Univers, 1997), care scria: „Unul din cele mai triste rezultate ale acestui razboi este ca m-a invatat ca presa de stanga e tot atat de mincinoasa si de necinstita ca si cea de dreapta”.

#catalunya

În secolul XIX Catalonia este în fruntea industrializării spaniole. Începe să se contureze o mişcare de reînviere a culturii şi limbii catalane, lucru care a dus în scurt timp la afirmarea naţionalismului catalan.

1931: Spania devine republică. Este creat guvernul regional autonom catalan – „Generalitat”, condus de gruparea revoluţionară de stânga a Cataloniei. 1936: Trupele naţionaliste, conduse de Francisco Franco, încep Războiul Civil Spaniol. Catalonia rămâne loială republicii, de partea sa luptând şi oamenii de rând. 1938 – 1939: Trupele lui Franco ocupă Catalonia, începând astfel colapsul rezistenţei republicane în toată Spania.1939 – 1975: Dictatura lui Franco. Mii de catalani sunt executaţi sau trimişi în exil. Asta a rămas în conștiința urmașilor, care nu pot să uite.

Toată lumea își dă cu presupusul despre fenomenul Catalaniei, fără să știe mai nimic despre istoria acestei regiuni.

Diștepții” noștri

Domnul CHIREAC, consultant de bază la toate posturile tv de știri, pozând mereu ca un posesor al adevărului adevărat, face precum Felipe-Real și cumplitul Rahoj, mai atașați de bastoanele poliției spaniole decât de mulțimea peste a cărei voință nu se poate trece cu șenilele, cum a făcut Franco. “Cred că Mariano Rajoy și văd că și Bruxelles-ul crede la fel, pune în aplicare Constituția țării respective. În Catalonia s-a încălcat constituția Spaniei. (Ei, zău, Constituția. În numele ei se poate face orice. Numai că sper că viitorul stat republican își va crea cât de curând propria constituție, n.n.) Nu poți să-ți declari independența la nivel de provincie, la nivel de cartier, la nivel de scară de bloc. (Hai, că aici ești, domnu Chireac, un fante de cartier, care face mișto din toate, ca un bucureștean cu domiciliu în Glina. Ba da, poți să-ți declari independența, mai presus de autonomia în stil lombardo-veneto, prin referendum admis de statul italian. N.n.) Dacă am începe să facem așa ceva și eu mi-aș declara independența ca să nu mai plătesc impozite pe care le plătesc oricum degeaba statului român. Nu se poate acest lucru și mă supun legii. (Ce are una cu alta, impozitul matale cu marea de oameni care nu mai vor să plătească Madridul, care nu vor să mai plătească Romei? Și apoi de ce să mai plătească Timișoara unui Centru de la care nu-i vine nici un ban înapoi? N.n.) Cred că este foarte important pentru toată Europa ce se întâmplă acum în Catalonia, fiindcă o reacție viguroasă a guvernului spaniol va descuraja și alte mișcări și alte capete înfierbântate din vestul și până în estul Europei. (Aha, îi va descuraja pe maghiarii și secuii captivi în centrul unei țări făcută la Versailles, n.n.) Deci, iată un procedeu democratic, chiar dacă în forță, (FORȚA, desigur, pulanul și tunul, asta îi place burtosului dâmbovițean, n.n.) sigur o forță a democrației, cu poliție, cu jandarmi, totul în baza legii. (Tot în baza legii au tras tunurile în răsculații din 1907. N.n.) Astfel de mișcări aberante pot fi oprite. (Aberant ești matale, Chireac. Chiar și Rahoj a dat un pas înapoi. Dacă am apuca pe mâna unora caChirieac, ne-ar punp aista pielea pe băț, n.n.) Lumea vrea să se unească pentru a face față provocărilor viitoare. (Europa va aparține țărilor mici, va fi o confederație și nu un stat/sat unitar, n.n.). Din interesul unor lideri politici se poate proclama independența, autonomia teritorială pe criterii etnice și astfel de bazaconii,”Îmi vine să vomit.

Puigdemont a anunţat reunirea Parlamentului pentru a dezbate “intenţia” Guvernului de a “lichida” Executivul din Catalonia şi va acţiona în consecinţă. Carles Puigdemont a afirmat că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut acelaşi răspuns: “tăcere şi represiune”.

“Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE şi Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituţiilor catalane”, a spus Puigdemont.

Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează în “afara statului de drept”.

Daily mail observă că Separatiștii catalani au promis să înconjoare parlamentul sau orice clădire pe care liderul lor, Carles Puigdemont, dorește să creeze un scut uman și să prevină arestarea sa ca tensiuni între Madrid și regiune.” Am văzut asta la FRANCE TV, CNN, EURONEWS, mai puțin la TVE(Spania). Anunțul din partea separatiștilor pro-independenți ridică posibilitatea unor noi ciocniri sau violențe între protestatari și guvernul spaniol.”

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull, a declarat pentru postul de radio “Catalunya”: “Ieri a avut loc o lovitură de stat împotriva instituțiilor catalane.”

“Ce avem am câştigat mereu cu puterea oamenilor şi a democraţiei”, a afirmat Puigdemont.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că Guvernul de la Madrid îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constituţie. Apoi a făcut un pas înapoi declarând duminică un fapt previzibil, după ieșirea demonstranților, că RENUNȚĂ LA SUSPENDAREA AUTONOMIEI. 

În ziarul catalan LVanguardia președinta parlamentului catalan, doamna Forcadell a denunțat anunțul lui Mariano Rajoy, premierul Spaniei, ca fiind “atacul asupra cetățenilor” și “iresponsabilitate politică gravă” într-o țară “din cadrul Uniunii Europene”. Ea a considerat că articolul 155 din Constituție a fost al doilea răspuns al lui Rajoy la “oferta de dialog, mediere și negociere a președintelui Carles Puigdemont” din 10 octombrie. Primul, a spus el, a fost “arestarea lui Jordi Sánchez și a lui Cuixart, deveniți deținuți politici, ca răspuns la cererea de dialog”…

ERWIN LUCIAN BURERIU

(Desenul autorului: Don Quijote)