32

32Intre 12-15 iunie 2014 la Salonic a avut loc cea de-a doua editie a Congresului stiintific organizat de Asociatia Elena pentru Medicina Reproductiva, “Noutatile tehnicii in medicina reproductiva”.

 Cu acest prilej, nou inființata Asociație Română pentru reproducere Umana (presedinte prof. dr. Radu Vladareanu, vicepresedinte prof.dr. Simona Fica, director executiv dr. Andreas Vythoulkas ) s-a afiliat la Asociația Elenă pentru Medicină  Reproductivă. Este cea mai importantă  colaborare dintre cele două țări în domeniul medical, iar scopul acestei afilieri este de a veni în sprijinul pacienților din ambele țări cu cele mai noi tehnici și cele mai avansate cunoștințe în domeniul medicinei reproductive.

 

38Prezent la conferinta, secretarul general al Asociatiei Elene pentru Medicina Reproductiva, prof. dr. Konstantinos Pantos, directorul celei mai mari clinici pentru fertilizare in vitro din Grecia si una dintre cele mai mari din Europa, s-a declarat incantat de acest nou proiect si a subliniat ca, in ceea ce il priveste, colaborarea dintre cele doua tari a inceput de ceva vreme. “Din septembrie si pana in acest moment, avem deja peste 250 de paciente din Romania care au ales sa faca FIV la clinica Genesis din Atena. Si sunt incantat sa anunt un procent de reusita de 56,3% pentru aceste cazuri din Romania”, a mentionat dr. Pantos. “Unul din motivele acestui succes este faptul ca tratam fiecare pacienta individual. Fiecare caz este unic. Are specificul lui. Acest lucru, alaturi de investitiile facute constant in laboratorul nostru de embriologie au dus clinica Genesis la un procent general de reusita de 57,3%.”

43Avem de cele mai multe ori parte de cazuri dificile in Romania, de femei  care au incercat de mai multe ori procedura de infertilitate”, a declarat doctorul Andreas Vythoulkas, reprezentatul clinicii Genesis in Romania. “Este foarte important pentru toate femeile sa inteleaga ca daca dupa un an de incercari nu apare sarcina este obligatoriu sa consulte un medic specialist in infertilitate. Doar acesta ii poate pune un diagnostic corect, primul si cel mai important pas in reusita unui cuplu cu probleme de fertilitate”, a mai subliniat dr. Andreas Vythoulkas. 

Incepand din aceasta toamna, intre cele doua tari va fi demarat si un program de e-learning, destinat medicilor specialisti. Programul va dura 9 luni si se va finaliza cu un curs practic la clinica Genesis din Atena.

In Grecia, se efectueaza anual 15.000 de proceduri de fertilizare in vitro la o populatie de 10 milioane de locuitori, in timp ce in Romania, la o populatie dubla, se efectueaza anual 2.500 de FIV-uri.

Irina Manolache, Running Media

foto: Madalina Corina Diaconu