Dacia-Duster-2

Dacia-Duster-2Mult aşteptata Dacia Duster a fost lansată pe 2 martie 2010 la Salonul Auto de la Geneva în varianta de concept dar şi comercială, arătându-se “în carne şi oase” privirilor şi blitz-urilor jurna­liştilor prezenţi după o ceremonie fastuoasă, menită să sublinieze importanţa modelului în gama Dacia. Fără a se bucura de tratamentul unei vedete, noul SUV low cost Duster produs de Dacia a avut parte de o primire foarte bună în presa internaţională, publicaţiile străine punând în evidenţă ca­lităţile acestui 4×4 de concepţie românească.
Pe 18 martie, modelul a fost lansat şi în Bucureşti la World Trade Plaza, invitat special fiind cu această ocazie pilotul francez Alain Prost.
Pornind de la modelul Nissan Qashqai, primul SUV din istoria companiei Dacia va putea fi văzut pe străzi în foarte scurt timp, livrarea către dealeri şi vânzările urmând a începe efectiv din 15 aprilie. Dacia vine şi de această data cu o ofertă imbatabilă de preţ dar şi de opţiuni auto şi design pe acest segment de piaţă, SUV-ul românesc Duster costând doar 10.500 de euro, preţ valabil pentru echiparea de bază. Cei care îşi doresc însă şi tracţiunea 4×4 Dacia Duster, vor scoate din buzunar începând cu 12.300 de euro.
Celelalte două variante de SUV ale mărcii, respectiv Dacia Ambiance şi Laureate vor fi cele care vor aduce în plus modelul Diesel de piaţă, la 1.5 l, între 85 CP şi 110 CP, la preţuri cuprinse între 12.150 şi 15.600 euro, în funcţie de opţiunea de tracţiune 4X2 sau 4X4 pentru fiecare din modele. Strategia de producţie respectiv, cea de marketing-desfacere, par dintre cele mai curajoase şi mai interesante încercându-se a se merge din acest punct de vedere pe urmele succesului deja înregistrat de modelele Logan şi Sandero.
Renault va extinde liniile de producţie ale Dacia Duster, scrie cotidianul New York Times, începând cu anul viitor, acest crossover uşor urmând a fi produs şi în Rusia, la uzina Avtoframos din Moscova. La fel ca şi în cazul modelelor Sandero şi Logan, o parte din piese vor fi produse în uzina moscovită, iar celelalte la fabrica din Piteşti, în România, precizează publicaţia americană.
Preţul modelului Duster pe cele mai flexibile piete SUV din Europa de Vest (în special Franta şi Germania, însă şi Italia) este de 13.040 euro pentru versiunea 4×2 cu motorizarea pe benzină 1,6 litri 110 CP, clasându-se astfel mult sub preţul concurenţilor din segment (mai redus cu circa 5.000-6.000 euro faţă de concurenţă). Cel mai mare avantaj al Duster este preţul. Un alt punct pozitiv faţă de concurenţă este garda la sol de 20 cm. Dezavantajele majore ale modelului sunt motorizările Euro 4 puţine şi slabe şi viteza maximă de 180 km/h. Piaţa europeană a automobilului va cuprinde şi ţările pe care marca românească îşi vinde modelele Logan şi Sandero şi anume statele EFTA – Islanda, Norvegia şi Elveţia şi în plus în premieră din 2012 în Anglia.
Alte pieţe imediate ale mapamondului pentru SUV-ul românesc vor fi Turcia, Africa şi Magreb (Tunisia, Algeria, Maroc, Egipt, Libia şi Mauritania), iar din iunie 2010 va fi disponibil, sub marca Renault, şi în Ucraina, Orientul Mijlociu (Iordania, Siria, Liban, Egipt) şi unele ţări din Africa.  În 2011, Duster va fi produs, sub marca Renault, şi la uzina de la Curitiba (Brazilia), care asamblează deja modelele Logan, Sandero şi Sandero Stepway. Automobilele fabricate la Curitiba vor fi vândute în Brazilia, Argentina, Mexic şi Chile.
În regiunea Golfului Persic, Duster va fi disponibil din 2011 sub marca Renault, maşinile destinate acestei zone fiind produse tot la Mioveni.
Dincolo de dezavantajele pe care pasionaţii de automobile le numără uneori pe degete la acest model, nu putem omite două lucruri  pe care economiştii de specialitate le-ar scoate de departe în evidenţă vis-a vis de strategia de marketing a modelului:
– se adresează la un preţ minim record, unui segment sau nişe de piaţă atent studiată şi anume acela al crossoverelor din clasa uşoară;
– fructificându-se la maxim avantajele de piaţă ale automobilului, se urmăreşte o extindere spectaculoasă a vânzărilor, cantitativ dar şi ca urmare a extinderii pieţelor de desfacere precum în cazul modelelor Logan şi Sandero (aceste modele Dacia înregistrând între februarie 2009-2010 cel mai spectaculos ritm de creştere a cotei de piaţă dintre toate autoturismele la nivel european, şi anume cu 45,4%, la 17.491 de unităţi. În acest mod Dacia a ajuns în Franţa cel puţin, marcă straină de automobil cel mai bine vândută.)
De menţionat este că, pe lângă modelele crossover Duster, Ambiance şi Laureate, Dacia mai produce în prezent şase modele de autoturisme, respectiv Logan Berlină, Logan MCV, Logan Van, Logan Pick-up, Dacia Sandero şi Dacia Sandero Stepway.