Vorbim despre comunişti şi decomunizarea societăţii.

Parcă ,încet-încet,dar PCRM-ul se duce la vale, însă … decomunizarea R.Moldova nu s-a produs, ba mai mult:- foştii comunişti, n-au plecat din structurile statului.

În R.Moldova, comunismul a rămas un sistem bine închegat, pe care este foarte greu să-l distrugi, deoarece, în structurile statului, au rămas în continuare „agenţii„ săi de influienţă ori „copii sistemului”, devotaţi deja structurilor mafiotice- oligarhice.

Mai cu efect ar fi fost, atunci, la începuturile destrămării imperiului urss, atunci, în primii ani de independenţă ai R.Moldova,  ca să ne debarasăm de ei prin condamnarea şi interzicerea lor, prin  neadmiterea foştilor nomenclaturişti  la anumite funcţii în stat.

Astăzi, e c-am târziu. Este şi mai dificil să-i defineşti:- cine este comunist, neocomunist, în care partide politice, sunt ori nu sunt, foşti comunişti, foşti nomenclaturişti. Cine poate spune astăzi, dacă în majoritatea listelor de „aleşi ai poporului”, ori printre cei aflaţi la guvernare nu sunt şi dintre acei, deja, din eşalonul doi al fostului  sistem comunist. Dintre acei, care pe vremuri, nu prea îndepărtate, duceau „mapa” şefului, „lustrueau” papucii ori serveau „patronii” cu un ceai ori cafea.

Infiltraţi în toate structurile statale unii dintre ei, aşa şi au rămas copii ai fostului sistem comunist-sovietic de partid.

Să nu am dreptate? Dacă era altfel, apoi  „vestitul” „Decret Ghimpu”, privind condamnarea comunismului,  putea fi susţinut fără ezitări chiar atunci, în vremea interimatului de preşedinte al R.Moldova, a fostului spicher M.Ghimpu.

Spre mirarea multora, atunci, Decretul în cauză, n-a fost susţinut nici chiar de către liderii partidelor din Alianţă – PLDM, AMN şi PD. E un  paradox, căci eşecul l-au impus ei, prin nesusţinere, şi nu societatea civilă, care, posibil, că o parte dintre electorat  a susţinut ideia.

Cum puteau acei, care şi-au făcut o carieră pe timpul sovietic, acei, care şi-au acumulat averi peste noapte prin „prihvatizări”, ori, acei, care au fost avansaţi în funcţii de către actualii comunişti, să voteze contra?

Cum poţi deveni peste noapte anticomunist, când comuniştii ca atare,  adevăraţii „marxişti-leninişti” demult nu mai sunt în R.Moldova. Aceştea de astăzi s-au transformat din acea burghezie mică, de altă dată, fugărită de către comuniştii lui Lenin, în marea burghezie moldovenească.

Acuma, că le spunem deja liberali-democraţi, democraţi, creştini-democraţi, republicani, statalişti-moldovenişti, este tot un fel de a vorbi la timpul trecut despre foştii:- spicuşori, hulubaşi, furnici, soare, inimi, chei, trandafiri,mărţişoare…

De aici, poate găsim şi explicaţia:-de ce este dezbinată societatea, de ce este atât de dificil să alegi un Preşedinte, de ce R.Moldova încă  rămâne a fi o ţară de tranziţie şi nu prea democratică.

Odată cu căderea imperiului sovietic, mulţi dintre acei aristrocraţi de pe vremuri, acei cu poziţii priveligiate de şefi-economici, nomenclaturişti, foşti slujitori securişti au reuşit  să-şi păstreze averile, bogăţiile acaparate făţiş pentru a fi privatizate deschis mai târziu.

Pe timpul imperiului sovietic, toţi ei se erizau în piele de comunişti curaţi ca lacrima, alături de cei mulţi şi săraci, ca mai apoi, odată cu trecerea lor prin nomenclatura  sovietică şi de partid să nu  mai  fie printe  proletari şi ţărănime. Ei s-au urcat  mai sus, formaţi deja ca burghezimea mare, continuă să  prostească poporul cu noţiuni- gen- comunism-socialism şi egalităţi sociale. Sunt o nouă burghezime chiar şi prin  faptul că deţin anumite averi, au proprietăţi private destul de mari comparativ cu „proletariatul” pe care cică î-l susţin. Când afirm aşa ceva mă refer la  K.Marx, care în vestitul său „Capital”nu prevedea existenţa proprietăţii private…

Incontestabil, odată cu formarea AIE-1 şi AIE-2 pe piaţa politicii moldoveneşti s-a dat startul unor libertăţi, unor mişcări spre democraţie, pe care societatea ca atare nu le prea înţelege – vechea mentalitate comunistă se bate cap în cap cu prevederile democraţiei.

Nu le înţelege din simplul motiv, că pe parcursul său istoric  sistemul comunist a avut hâtria să se  prezinte maselor ca  un model ideal al libertăţii prin sloganele  sale politice, ca putere a  poporului şi echitate-egalitate socială.

Prin trâmbiţatul slogan „dictatura proletariatului”, comuniştii au dat poporului senzaţia de egalitate şi dreptate.

La acea vreme, toţi păreau egali, dacă nu luăm în calcul subtilităţile  ori  modul  cum se ridicau din rândurile maselor şi aristrocraţia, şi acei nomenclaturişti privigeliaţi, care la începuturi erau împreună cu masele, erau printre ei.

Totul părea corect şi egal, frăţeşte:-  mereu se vota în jurul cifrei de 99%, lipsea opoziţia, nu erau multitudinea de partide pentru a se scoate şi alternativele, predomina numita  „ spirală a tăcerii”, căci opiniile particulare se înfundau prin închisori.

Tot cu o poliţie clasică sub coaste, cu acei „copii ai sistemului” noi am rămas chiar şi în vremurile nu prea îndepărtate ori, chiar şi astăzi, la acei peste 20 ani de independenţă ai R.Moldova.

Necătând la unele schimbări din sfera politică, societatea moldovenească-basarabeană, rămâne a fi cu multe probleme grave: sărăcia,  criza de identitate, mizeria socială.

Pe vremurile sale urss avea ca scop crearea omului sovietic, prin aceasta se urmărea distrugerea latentă  a naţionalităţii, etniei, tradiţiilor naţionale.

Acuma, după atâţea ani de comunism sovietic vedem şi consecinţele:–conflictele etnice în fostele enclave sovietice, interminabilul „ conflict” transnistrean din R.Moldova.

Un specific aparte în realitatea noastră este şi faptul cum se prezintă  guvernarea şi partidele politice:– de stânga, de dreapta, de centru, atât parlamentare, cât şi extraparlamentare care,  pronunţându-se pentru reformare, europenizare, ca atare rămân îndoctrinate în găoacea lor îngustă de partid. Crizele nu le-a adus poporul, ci aleşii lui. Alta e că politicienii nu sunt sinceri în campanii electorale şi buimăcesc electoratul, iar electoratul, la rândul său, alege ce i se dă pe piaţă.

Deci, procedeele comuniste de propogandă şi agitaţie nu s-au schimbat prea mult, odată cu venirea  unor figuri noi pe arena politicii moldoveneşti.

Regimul de astăzi din R.Moldova  are toate rechizitele unei democraţii veritabile, dar a lăsat intact sistemul comunist,  ierarhia puterii, procedeele şi metodele  învechite de conducere a statului…

Cine va decomuniza societatea moldovenească-basarabeană ?..

Cine va desface acest sistem-caracatiţă?…