poza 1-la inceput de articol

poza 1-la inceput de articol“Trăim într-o lume urâtă. Îți propun să o refuzi și să nu crezi în ea, oricât de tare ar vrea să se impună. Așa cum am putut, am făcut o insulă de libertate și de frumos sufletesc. Te aștept să vii să o vezi! Și poate, dimpreună, într-o zi, vom face o altă țară.”(Dan Puric)

Listele pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie suportă modificări de la o zi la alta la nivelul tuturor partidelor, iar la PSD au apărut modificări de ultimă oră. Astfel, Victor Socaciu a fost trecut pe listele din diaspora, în colegiul nr. 1-Europa pentru Camera Deputaților, unde îl va avea contracandidat pe reprezentantul PDL, William Brânză. Chiar dacă și-a lansat oficial candidații pentru alegerile parlamentare de la 9 decembrie, USL încă mai lucrează pe listele de candidați.

 

  • Cum adică?Nu s-au stabilit acele liste?
  • Pentru diaspora cine și când a hotărât candidații?
  • Cum au fost aleși, în ce condiții?
  • Au fost întrebați românii din Europa cine doresc să-i reprezinte? Sau iarăși avem parte de aceeași Mărie dar cu altă pălărie?
  • Ce poate face un artist pentru românii imigranți din Europa? Numai un imigrant rezident care știe foarte bine ce înseamnă viața trăită într-o altă țară, poate reprezenta cu adevărat, democratic și fără interese meschine, românii din străinătate.

Fiind asaltați de telefoane, mesaje și sute de întrebări sosite din toate regiunile Spaniei pe această temă, am realizat un sondaj de opinii printre românii imigranți, rezidenți pe meleagurile lui Cervantes.

Reporter: Pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, cunoscutul artist Victor Socaciu va candida în colegiul nr. 1 Europa pentru Camera Deputaților. Care este părerea dumneavoastră în acest sens?

Tamara Precup-Fernández – Málaga: Cu toate că sunt căsătorită cu un spaniol iar părinții mei locuiesc de ani de zile cu noi, nu m-am gândit niciodată să renunț la cetățenia română. Iubesc România unde încă mai am foarte multe rude și prieteni. Sunt dezamăgită însă de viața socială din țară și fac comparație cu cea din Spania. Diferența este enormă și asta mă doare. Încă mai sper într-o mare schimbare în bine și-n oameni care să se ocupe cu adevărat de poporul român, de România. Sunt mulți tineri educați și pregătiți profesional în țară. Ar trebui lăsați să elimine ultimele rămășițe comuniste de peste tot și să construiască o altă Românie, o țară care a fost frumoasă și bogată cândva și a fost sărăcită în ultimii ani de niște derbedei de cea mai joasă factură care și-au umplut hambarele pentru șapte generații. Îl cunosc pe Victor Socaciu. E un artist pentru care am mult respect și apreciere dar nu cred că este omul potrivit să reprezinte românii din diaspora. I-ar fi foarte greu. În opinia mea, reprezentantul comunităților de români din străinătate trebuie să fie unul din mijlocul acestora. Victor Socaciu sau oricare român trimis din România nu poate simți ce simte cel care trăiește și muncește în afara granițelor țării.

Marius Vili Sârbu – Madrid: În primul rând cred că trebuie să definim diaspora europeană: totalitatea cetățenilor români care locuiesc în afara granițelor României în spațiul european. Am specificat asta ca să știm despre ceea ce vorbim, pe cine reprezintă colegiul nr. 1 Europa și indirect cine sunt cei reprezentați. Personal nu-l cunosc pe Victor Socaciu. Cunosc ceva despre activitatea dânsului în domeniul artistic, dar politic îmi este total necunoscut. Vorbim din câte înțeleg despre o decizie politică în ceea ce ne privește direct și nicidecum despre alte activități. România trece printr-un moment destul de dificil și are nevoie de o politică socială bine determinată și decizii politice importante. E multă treabă de făcut. Nu ne putem juca cu treburi atât de importante și să mai pierdem încă patru ani inutil. În acest sens, părarea mea și a colegilor mei din PSD a fost destul de clară încă de acum câteva luni când am avut întâlnirea socialiștilor din Comunitatea de Madrid: candidatul trebuie să fie din diaspora, adică să locuiască în diaspora pe cont propriu și nu sponsorizat de bugetul de stat. Să fi fost o persoană activă în relația cu cetățenii români în ultimii trei ani și să fie politician social-democrat. În concluzie, persoana trebuie să fie o soluție reală la problemele cu care românii se confruntă în afara granițelor.

 

Valentin Panaite – Toledo: Părerea mea personală este că, iar se repetă greșelile trecutului. De ce domnii cei mari de la București decid ei cine să ne reprezinte? Ce știu ei cu ce ne confruntăm noi? Habar nu au că existăm și își aduc aminte numai atunci când sunt alegeri. Mai vine un Wiliam Brânză și un Viorel Badea și ne păcălesc cu un mic și o halbă de bere și treaba-i aranjată pe încă patru ani. Ei își umplu sacii și se îmbogățesc nejustificat pe spinarea noastră și noi iar rămânem cu degetul în gură… Ce părere am că l-au numit pe Victor Socaciu? Una foarte proastă! Și îmi permit să-i întreb public pe domnii de la București: de ce ne impuneți ce vreți voi? De ce nu ne lăsați să ne alegem noi cine să ne reprezinte? Pe Victor Socaciu îl știu. E cântăreț la zongoră. Ce știe el de românii din străinătate? Ce poate știi un cântăreț la zongoră ce-i ăla imigrant și cu ce se luptă și cum, ca să supraviețuiască în străinătate pentru că țara lui l-a alungat? Nu, domnilor de la București. Nu sunt de acord să fiu reprezentat de actori și cântăreți. Ei să rămână acasă. Acolo e locul lor. Să cânte și să-și vadă de ale lor. Să lase politica la cei ce știu să o manevreze ca să ne fie bine la toți.

 

Geanina Boicu – Barcelona: Consider că acest domn, Victor Socaciu nu cunoaște și nu va cunoaște prea curând situația și realitatea pe care o trăiesc românii din străinătate și nici problemele cu care aceștia se confruntă zi de zi. În campania care urmează, probabil va veni cu câteva propuneri (dacă va veni să își facă campanie în străinătate) care nu se vor materializa niciodată pentru că nu va fi niciodată capabil să înțeleagă realitatea cu care noi, românii din afara granițelor ne confruntăm. E foarte plăcut să vii și să promiți așa cum au făcut toți cei care ne-au reprezentat până acum și apoi să uiți patru ani cu desăvârșire ce ai promis. Și odată trecuți acești patru ani să vii să ceri iarăși voturile făcând alte false promisiuni. Nu am fost consultată în ceea ce-l privește pe Victor Socaciu! Mai mult, ni s-a promis de la bun început că va fi un candidat din rândul românilor din străinătate. Însă evident deciziile se iau de către câțiva de la „centru” și din câte observ, se va continua pe aceiași linie: persoane impuse indiferent de care partid vorbim.

Eu nu mă simt reprezentată, dar totuși cică am fost reprezentată eu și toți românii care aparțin colegiului 1 Europa de către Wiliam Brânză și Viorel Badea. Chiar dacă acești domni aparțin unui partid cu care eu nu simpatizez, încerc să găsesc ceva din activitatea lor parlamentară care să aibă ca rezultat îmbunătățirea situației românilor din străinătate dar din păcate nu găsesc nimic relevant în acest sens.

 

Șerbu Cătălin – Zaragoza: În legătură cu candidatura lui Victor Socaciu pentru Colegiul Diaspora 1 Europa. Nu avem ceva împotriva omului Victor Socaciu, dar ar fi trebuit să existe totuși o minimă consultare a organizațiilor din diaspora în acest sens. Nu consider normal să nu fie întrebați și cei care vor munci în mod direct în campania dumnealui și cu care va trebui să eșecului lui Wiliam Brânză și Viorel Badea în a reprezenta diaspora. Sper totuși că va exista o colaborare bună și românii din diaspora vor fi bine reprezentați indiferent de numele celor ce vor fi aleși. Până la urmă, interesul general trebuie să primeze.

 

Mihaela Ghebuș – Coslada: Trăiesc într-o societate normală, civilizată. Statul spaniol mi-a oferit în doar câțiva ani ceea ce țara mea nu a reușit în 30 de ani. Îmi cresc copii în condiții civilizate, sistemul sanitar este de mare clasă iar societatea este una cum am visat pentru România. Cât îi va trebui țării mele să ofere poporului său ceea ce Spania le-a dăruit spaniolilor? 30-40 de ani? Dacă va fi condusă de aceleași personaje odioase cărora le sunt dezvăluite astăzi, rând pe rând mizeriile de care au fost în stare în opt ani de zile, probabil că atât va dura până România va căpăta iar culoare și frumusețe. Dacă vom știi să alegem oameni potriviți la locul portivit, atunci țara noastră va înflori ca prințul din poveștile lui Ispirescu: într-un an, cât alții în 10… Cu toată sinceritatea, nu cred că Victor Socaciu este omul potrivit pentru diaspora. Iar de micii și berea lui Wiliam Brânză și a PDL și de poze pentru arhivă ne-am săturat. Suntem sătui și de comuniștii, șpăgarii și hoții din țară. Nu mai doresc așa ceva pentru mine și familia mea. Avem nevoie de oameni care să ne reprezinte interesele. Unul de-al nostru. Nu contează că trăiește în Anglia, Italia, Spania sau Belgia. Dar să fie ca noi, cu noi, pentru noi. Victor Socaciu e un mare artist dar la viața de imigrant e repetent. Avem nevoie printre noi de unul care ne știe necazurile și ofurile. De aceste aspecte ar trebui să țină cont mai marii de la București.

 

Dragoș Mihai Bivolaru – Madrid: În primul rând doresc să mulțumesc redacției Occidentul Românesc pentru eforturile pe care le depune pentru a ne ține la curent cu știri și informații de ultimă oră din România și Spania. Părerea mea despre Victor Socaciu este una dintre cele mai bune din punct de vedere artistic, dar din punct de vedere politic consider că nu este persoana potrivită să reprezinte românii din afara granițelor românești în Europa. Ar fi bine să-și continue cariera muzicală unde are o mare valoare și să lase pe alții care trăiesc în străinătate printre români, să ne reprezinte. Avem nevoie de cineva care știe foarte bine situația românilor care trăiesc în țările Europei, avem nevoie de cineva dintre noi, cineva care ne poate ajuta cu un sfat și ne poate reprezenta interesele mai ales în situația economică în care ne găsim în momentul de față.

 

Mariana Bratu – Coslada: Este știut faptul că sportivii și artiștii sunt cei mai buni ambasadori ai României. Victor Socaciu a avut intervenții pozitive în Parlamentul României și consider că este un deputat bun pentru orice colegiu din România. Despre numirea pentru a reprezenta diaspora românească nu am fost consultați, am fost doar anunțați și consider că noi trebuia să venim cu propuneri, motiv pentru care nu suntem mulțumiți de alegere. Am înțeles că o parte din presa românească din Spania scrie despre faptul că Wiliam Brânză a fost în comunitățile de români pentru a vorbi cu ei și a le cere să-l susțină. Noi nu avem nevoie de cineva care să se plimbe pe banii statului prin comunitățile de români, pentru că de vorbit putem vorbi forte bine noi între noi. Și apoi, avem nevoie de cineva care să se implice în problemele de care ne lovim zi de zi.

 

Marcel Drăgan – Madrid: Nu încape nicio îndoială că Victor Socaciu nu este cunoscut și recunoscut (mai mult pentru activitatea sa artistică), dar în opinia mea nu are habar de problemele cu care s-au confruntat și se confruntă românii din diaspora.

 

Valentina Iamandi – Navas del Rey: Sunt un pic nelămurită de decizia aceasta pentru că, din câte cunosc, candidatul propus de noi, la nivel de Navas del Rey și Madrid în general, a fost alta. În acest moment nu pot da detalii exacte despre mecanismul care a condus la desemnarea lui Victor Socaciu. Urmează să ne informăm la Madrid despre acest lucru. Avem o sedință în curând cu toate birourile executive și cu siguranță dezbatem și această chestiune. Am avut o reuniune la Gruparea Socialista Româna din Comunitatea de Madrid la începutul lunii august și din cele două propuneri făcute pentru reprezentanții diaspora a reieșit clar numele lui Marian Popescu. Cât despre Victor Socaciu ca reprezentant al diasporei nu s-a pus în discuție nicio secundă. Dânsul din câte știu nu locuiește în străinătate și adevărul este că nici nu știam că face parte din PSD.

 

 

Reporter: Cine considerați că trebuie să reprezinte interesele românilor din străinătate?

Tamara Precup-Fernández – Málaga: Doar un imigrant român rezident în una dintre țările Europei poate reprezenta real interesele românilor din străinătate. Sub nicio formă nu unul impus de București care habar nu are ce înseamnă să fi imigrant, care habar nu are cu câte necazuri se confruntă românii din diaspora. Dacă se procedează în vechiul stil comunist, nu se va realiza nimic, niciodată. Dimpotrivă. Iar va veni unul trimis de la centru care pe bani publici îi va cumpăra pe români cu serbări comuniste, cu mici și bere, cu două poze și un zâmbet fals și își va urmări doar propriile interese meschine.

 

Marius Vili Sârbu – Madrid: Personal nu cred în schemele de șah ale partidelor românești care, așa cum s-a văzut și în dezastrul făcut de PDL, nu folosește decât la provocarea unei stări de nemulțumire în rândul membrilor și care afectează credibilitatea politică direct în rândul acestora. Reprezentarea trebuie să fie făcută din rândul persoanelor conectate direct la problemele românilor din Spania, așa cum am mai spus. Eu nu știu de ce aceste lucruri sunt văzute la nivel superficial pentru că politica în diaspora s-a ridicat la un nivel destul de înalt. În Spania avem un parteneriat serios între PSD și PSOE pentru coordonarea unor acțiuni comune și sprijin reciproc concretizat printr-o colaborare la nivel de comunități autonome. Pentru aceasta trebuie să existe un partener viabil: cunoaștere reciprocă, folosirea limbii spaniole, planuri de acțiune politică comune și, cel mai important, reprezentantul să știe exact ce propuneri trebuie să facă pentru comunitatea pe care o reprezintă. Cred că s-a terminat cu filosofia PDL „facem un concert și-o poză pe facebook ” și trecem la politica serioasă, de care România are nevoie. Dacă nu, rămânem unde am fost. PDL pentru mine este exemplul concludent de lipsă de cultură politică: o improvizație permanentă cu „merge și asa”, și nu a mers. Cât despre reprezentarea românilor consider că potrivit este cel care a fost votat de către organizațiile din Spania: Marian Popescu. Și pentru acesta s-au organizat mai multe reuniuni în Barcelona, Madrid, Castellón și Zaragoza. În acest caz nu vorbim doar de patru organizații ci de toate din aceste regiuni. Organizația Madrid care acum a crescut și în numele căreia pot vorbi, s-a exprimat destul de clar, inclusiv la București pe 16 octombrie. Acum trebuie ținut cont și de părerea organizațiilor din Italia, Austria, Anglia, Belgia, Republica Moldova (din diaspora în general) care sunt îndreptățite să-și propună candidați. Și să și voteze prin delegați sau reprezentanți. Mi se pare absurd să explic aceste lucruri în acest moment, pentru că ele trebuie să fie o practică și în România nu numai în Europa. Organizațiile fac un partid și ele trebuie să decidă și nu un „deget arătător”. Iar decizia lor supusă votului. E o chestiune logică și ține de practica democratică. Dacă nu, le-am numi „dezorganizații de partid”.

Candidatul ales este în viziunea noastră cel care, aparte de efortul personal depus în organizare, a reușit să propună organizațiilor soluții din care am dedus interesul și cunoștințele serioase pe care le deține în ceea ce privește problemele românilor din diaspora.

 

Geanina Boicu – Barcelona: O persoană din rândul românilor din străinătate și chiar vreau să dau un nume: Marian Popescu. În urmă cu patru ani, această persoană și-a făcut campanie singur, locuiește de 10 ani în Spania și cunoaște foarte bine situația românilor din străinătate și nu mă refer doar la românii din Spania. În acești patru ani a făcut numeroase vizite în Italia, Franța, Belgia, având întâlniri cu comunitățile de români care trăiesc în aceste țări.

Se pare că toate aceste eforturi ale sale și ale echipei nu au fost luate în considerare de către cei care au decis numirea lui Victor Socaciu. Cu riscul de a mă repeta, obligatoriu trebuie să fim reprezentați de cineva din rândul românilor din străinătate. Eu trăiesc și muncesc de 11 ani în Spania și refuz să fiu reprezentată de cântăreți care n-au nicio treabă cu politica și care probabil că în meseria lor, se pricep, deși niciodată nu am fost fan nici Victor Socaciu nici Ionela Prodan.

Închei spunând doar atât: eu știu care sunt cerințele românilor din străinătate, cerințe simple și nu imposibile, dar întrebarea mea este: acești domni știu care sunt dorințele și necazurile românilor din străinătate? Puțin probabil.

 

Marcel Drăgan – Madrid: Am tot repectul pentru activitatea de până acum al celui care a fost tot timpul alături de noi și mă refer la Marian Popescu, activitate pe care până în momentul de față a fost îndeplinită cu succes deși, de multe ori nu a fost susținută așa cum trebuie de la București. Merg pe mâna lui Marian Popescu, pentru că este singurul care cel puțin la nivel de organizații PSD din Spania, Italia și nu numai, cunoaște toți membrii, le știe dorințele și necazurile și este singurul care s-a zbătut să facă ceva cu adevărat pentru români.

 

Valentina Iamandi – Navas del Rey: Persoana care a fost votată: Marian Popescu. Asta dacă vă referiți la deputatul de diaspora propus de noi. Cu asta am rămas ultima dată când s-au întâlnit organizațiile. Nu știu dacă au mai fost propuneri din Germania, Anglia, Franța, Austria sau Italia, dar candidatul nostru trebuia să fie cel desemnat de noi, să fie votat de organizațiile din diaspora.

 

Dragoș Mihai Bivolaru – Madrid: De români care trăiesc în străinătate, care știu ce înseamnă să fii un imigrant într-o țară care nu-i a ta, de români capabili să facă ceva pentru a îmbunătății imaginea nu chiar pozitivă a românilor din străinătate. Consider că persoana cea mai potrivită pentru a reprezenta românii din diaspora este Marian Popescu. Este omul potrivit la locul potrivit! Datorită implicării sale, organizația PSD Spania a devenit foarte puternică. Românii ar trebui să lase orgoliile și culoarea politică la o parte și să se gândească la faptul că numai uniți putem răzbate. Doar împreună putem schimba imaginea destul de șifonată pe care o avem ca nație în străinătate.