Plakat_1254872954_kelemenhunor

Plakat_1254872954_kelemenhunorConsiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) condiţionează sprijinirea candidaturii lui Kelemen Hunor la alegerile prezidenţiale de inclu­derea în programul electoral al acestuia a problemei autonomiei Ţinutului Secuiesc, înfiinţării universităţii maghiare de stat şi declararea limbii maghiare ca limbă oficială regională.
Vicepreşedintele CNMT, Toro T. Tibor, a declarat că formaţiunea ar dori să acorde un sprijin princi­pial pentru acei candidaţi care doresc să reprezinte comunitatea maghiară la alegerile prezidenţiale. „Dorim să sprijinim nişte principii. Dacă Kelemen Hunor îşi include în program acele obiective importante ale comunităţii maghiare, atunci va primi sprijinul simpatizanţilor noştri. Dacă nu, atunci nu”, a spus Toro.
Potrivit acestuia, obiectivele CNMT sunt cele referitoare la sprijinirea autonomiei culturale, dar şi a autonomiei regionale şi te­ritoriale a Ţinutului Secuiesc, înfiinţarea universităţii maghiare de stat şi a stabilirii limbii maghiare ca limbă oficială regională. „Acestea ar fi cele mai importante. Foarte curând ne vom anunţa sprijinul dat la alegerile prezidenţiale”, a spus vicepreşedintele CNMT. Toro a precizat că CNMT nu a stabilit o poziţie legată de susţinerea unui candidat pentru turul doi al prezidenţialelor, deoarece intrarea în cursa electorală a lui Sorin Oprescu a schimbat datele iniţiale.
Kelemen Hunor şi-a depus deja candidatura la Preşedinţie la Biroul Electoral Central şi şi-a lansat candidatura în cadrul a două evenimente de amploare care au avut loc la Oradea şi Miercurea Ciuc. Vicepreşedintele Toro T. Tibor a mai anunţat că CNMT se va reorganiza sub forma unei asociaţii civile cu personalitate juridică şi va avea organizaţii judeţene şi regionale.
Acesta a afirmat că în 7 noiembrie va avea loc la Cluj-Napoca Adunarea Generală a CNMT în cadrul căreia se vor adopta principiile şi statului noii asociaţii.
„CNMT s-a constituit în 2004 ca şi o organizaţie naţională şi şi-a propus să militeze pentru programul de autonomie al comunităţii maghiare. Acum trebuie să aducem problematica autonomiei aproape de comunităţile locale şi ne-am decis să formăm organizaţii regionale şi să ne înregistrăm ca o asociaţie civilă cu personalitate juridică. CNMT se defineşte ca o organizaţie politico-civilă, autonomistă, care militează pentru sco­puri politice cu metode civile”, a spus Toro.
Potrivit acestuia, scopul reorganizării nu este participarea la alegeri, dar dacă situaţia din 2012 o va impune, CNMT ar putea să se prezinte cu candidaţi la viitoarele scrutinuri locale sau parlamentare.
Toro a precizat că reorganizarea presupune înfiinţarea unor filiale judeţene şi apoi regionale în 3 regiuni, Partium, cu sediul la Oradea, Centrul Transilvaniei, cu sediul la Cluj şi în Secuime, la Odorheiu Secuiesc.
„Până la sfârşitul lunii octombrie dorim reconstituirea tuturor filialelor iar în 7 noiembrie la Cluj va avea loc Adunarea Generală a CNMT în care se vor stabili principiile şi statutul noii asociaţii şi va fi lansat programul bazat pe trei problematici, autonomia, monitorizarea societăţii maghiare din Transilvania şi întărirea ideii de spiritualitate maghiară”, a explicat Toro T. Tibor. De asemenea, CNMT va pleda pentru întărirea relaţiile cu UDMR în cadrul Forumului Consultativ Maghiar, întărirea legăturilor cu Ungaria şi alte formaţiuni maghiare din Bazinul Carpatin, dar şi cu partidele autonomiste din Europa.
De asemenea, CNMT doreşte formarea unor „ateliere ştiinţifice de politici publice pe diverse domenii de activitate, cu scopul aducerii intelectualilor maghiari şi a întări CNMT”.