Candidaţii PDL, Traian Băsescu, şi PSD, Mircea Geoană, s-au clasat în această ordine după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Potrivit ultimelor date al Biroului Electoral Central, după numărarea voturilor din 99,92 la sută secţii de votare din ţară, Traian Băsescu a obţinut 32,42 la sută iar Mircea Geoană 31,17 la sută. Cel de-al treilea clasat, preşedintele PNL Crin Antonescu, care a obţinut 20 la sută din voturi a declarat că exclude orice colaborare cu PDL şi Traian Băsescu pentru a-l doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi formarea viitoarei majorităţi, astfel încât liberalii încheie o înţelegere cu PSD.
„Un nou mandat de şef al sta­tului pentru Traian Băsescu este cel mai rău lucru pentru valorile democraţiei”, şi-a justificat opţiunea Crin Antonescu.
Mircea Geoană a apreciat disponibilitatea PNL de a cola­bora cu PSD şi a afirmat la rândul său că social-democraţii cred „în realizarea unei majoriăţi social-liberale, formată deja în jurul lui Klaus Iohannis, care poate funcţiona după 6 decembrie, cu actualul primar al Sibiului în funcţia de premier.
Totodată, liderul PSD a precizat că face apel la toţi liderii politici şi către toţi cetăţenii „pentru a vedea votul de la 6 decembrie ca pe o schimbare politică şi ca pe o revenire la normalitate”.
Traian Băsescu a reacţionat dur la aflarea perspectivei unei înţelegeri PSD şi PNL şi a afirmat că, din punctul său de vedere, Crin Antonescu a găsit un loc de refugiu în braţele PSD, speriat de reuşita referendumului privind introducerea Parla­mentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, care a avut loc odată cu alegerile prezidenţiale.
“Acum am explicaţia reacţiei rapide a domnului Antonescu. Speriat de reuşita referendumului, a găsit un singur loc de refugiu: în braţele PSD, acolo unde în niciun caz nu se doreşte o reformă a clasei politicie care să ducă la pierderea privilegiilor politicienilor şi a clientelei lor”, a spus Traian Băsescu. Potrivit acestuia, Crin Antonescu “nu are forţă ca într-un act de guvernare să-i ţină în frâu pe cei de la PSD”.
Traian Băsescu a subliniat că o astfel de alianţă între Crin Antonescu şi PSD riscă să ducă România înapoi cu 20 de ani, “la vremurile în care PSD făcea ce vroia cu instituţiile statului”.
La rândul său, prim-vicepreşe­dintele PDL Adriean Videanu a spus că „Brătiernii se răsucesc în mormânt când văd că Iliescu şi-a pus basca pe capul lui Antonescu”. Concomitent cu alegerile, s-a desfăşurat şi referendumul pentru reformarea Parlamentului, propus de Traian Băsescu, iar în urma participării masive la vor, a fost validat. Astfel, 77,78 la sută din alegători au votat pentru introducerea Parlamentului unicameral, iar 88,84 la sută au votat pentru reducerea la maxim 300 a numărului de parlamentari.
Prezenţa la vot la referendum a fost de 50,91 la sută, potrivit numărării voturilor din 99,92 la sută din secţiile de votare.
Băsescu a şi cerut convocarea comisiei speciale pentru revizuirea Constituţiei, pentru a modifica trecerea la parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.