dan_puric

dan_puricSeria evenimentelor pe care Dan Puric le prezintă la Ateneul Român, organizate de fundaţia “Art Production”, a continuat în luna martie cu o Conferinţa despre Martiri. “Nu cred că eu trebuie să conferenţiez despre martiri.” Ne-a spus Dan Puric. “În primul rând despre martiri nu se poate conferenţia. Eu voi mărturisi un lucru care ne costă în demnitatea noastra şi anume că ne-am rupt legătura cu trecutul nostru martiric iar martirii neamului românesc sunt cei care ne asigură demnitatea acestui neam în faţa lui Dumnezeu. Asta este tot. Voi prinde din nou vagonul de locomotivă.”

Fost profesor al lui Dan Puric, Gheorghe Ceauşu subliniază ideile care il detaşeză pe elevul său de statutul de actor, la cel de comunicator al unor idei care ne reprezintă pe fiecare din urmă.”Ceea ce spune el şi de reverberaţia pe care  poate să o producă în inimile şi în conştiinţele oamenilor pentru că el are o forţă de a lega oamenii în direcţia unei anumite idei: idee patriotică, cultivarea tradiţiei, de neuitare a trecutului nostru, de aplecare cu sufletul şi cu inima -cum spuneam- şi cu mintea asupra gestului martiric al oamenilor care s-au sacrificat pentru valorile sufleteşti şi culturale ale acestei ţări, pentru care el luptă să nu fie uitate, să nu ne lăsăm angajaţi în caruselul ăsta al schimbărilor  şi să uităm de trecut pentru că la urma urmei trecutul ne edifică, ne legitimizează. Suntem ce am fost şi am fost ce suntem la urma urmei.”

Gheorghe Jije, fost deţinut politic, actualul secretar general al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuti Politici şi Luptători Anticomunişti, consideră această comunicare în public, o necesitate pentru trezirea conştiinţei martirice a societăţii de azi. “Un omagiu adus tuturor suferinţelor pentru că şi eu am trecut pe acolo. Ştiu ce înseamnă.”

Venit de la muntele Athos, părintele Vicenţie Nechifor, despre subiectul conferinţei: “E un subiect fascinant, e un subiect la care ar trebui să ne gândim fiecare dintre noi atâta vreme cât suntem români pentru că este o zonă pe care mulţi  dintre noi o neglijăm sau nu vrem să ne gândim la ea. Este  unul dintre  marile subiecte pe care Dan era imposibil să-l ocolească pentru că martirii, noii martiri ai neamului românesc, au fost defapt coloana vertebrală a acestei naţiuni”

Am întrebat-o pe Alexandra Neacşu, o tânără de numai 22 de ani, pentru care aceste poveşti adevărate aparţin cărţilor de istorie, de ce a venit la o astfel de conferinţă.”Pentru ca să îmi eliberez sufletul – nu ştiu- ca să preiau energie bună. Plec de la această conferinţă cu sentimentul că mai există speranţă pe undeva şi că putem să răzbim într-o lume care practic nu ne oferă prea multe. Cât despre mesaj, nu cred că este înţeles de toţi cei care vin aici. De toţi cei care îl ascultă, în general, nu ştiu dar la cine ajunge mesajul, sigur ajunge bine, la cine nu…probabil că sunt două tabere.”