Herold

HeroldISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC cuprinde în filele nostalgicelor sale începuturi dar, în mod deosebit, în anii de după ultimul război, multiple realizări şi performanţe excepţionale, în dreptul cărora rămân înscrise pentru totdeauna cu majuscule numele unor mari personalităţi dintre acelea ce dau culoare unei epoci şi lumină viitorului. Campioni, recordmeni, internaţionali. Valori individuale dimensionate la scara unor cerinţe care au atins de multe ori graniţele superioare ale măiestriei şi pe alocuri ale perfecţiunii. Intre aceştia se numără un sportiv în cel mai cuprinzător sens al cuvântului, figură de legendă, plăsmuită din fericita simbioză a însuşirilor dăruite de natură cu munca aspră şi perseverentă a celor obişnuiţi să nu cunoască piedici în calea succesului.

Nu există nici măcar în sportul internaţional un personaj care să  poată ţine pasul cu realizările polisportive ale lui Constantin Herold, figură cu adevărat legendară a sportului românesc ,  într-o perioadă în care doar lipsa unei propagandă  media pe măsură l-a împiedicat să rămînă în istoria acestuia, pe un loc meritat cu prisosinţă. Spre deosebire de alte nume mari ale sportului nostru, Costi Herold a continuat să rămînă în prim-plan şi după abandonarea activităţii de performanţă, afirmîndu-se la cel mai înalt nivel ca antrenor şi arbitru, la mai multe discipline sportive.

Constantin Herold s-a născut la 4 februarie 1912 la Moreni – Dâmbovița, pe atunci o așezare mică dar vestită prin bogăția aurului negru ascuns în adîncurile pămînturilor sale.Încercând să refacem anii copilăriei marelui Herold nu am mai găsit în localitate decât amintiri.Casa în care a locuit a dispărut în anii 1980(a rămas platanul din fundul curții unde se juca alături de colegii de generație),rudele oferindu-ne amănunte ce întregesc biografia.

A început să facă sport la o vârstă când încă nu deslușise bine la școală rostul primelor litere din abecedar. Fotbalul a fost bineînțeles pasiunea debutului, iar mica asociație M.A.T.I.L.U.S (Mingea atrage tinerii intelectuali la uzul sportiv), leagănul celor dintîi visuri de jucător.

A devenit apoi cunoscut în comună, la 10 ani, participând pentru prima oară la un mini-concurs de atletism și câștigînd toate cele 5 probe la care s-au organizat întreceri: aruncarea greutății (în realitate o simplă bucată de fier), săritura în lungime și înălțime, alergări de viteză și rezistență (cca 600-700 m, în jurul unei grădini).

A urmat apoi un popas scurt la liceul „Petru şi Pavel” din Ploieşti; primele două clase în şcoala unde mai învăţau şi fraţii săi mai mari şi apoi la internatul profesorului Dumitriu, în curtea căruia are prilejul să-şi încerce îndemînarea lucrînd pentru întîia oară la aparatură de gimnastică specială şi unde printre altele face cunoştinţă cu un disc adevărat, cu o greutate reglementară, şi continuă să joace mai ales fotbal.Toamna anului 1926 marchează începutul unuia dintre cele mai fierbinţi episoade din biografia lui Costi Herold. Este perioada Braşovului, aceea care fundamentează şi pregăteşte în acelaşi timp saltul viitor spre performanţele polisportive. În următorii cinci ani urcă cele dintîi trepte ale afirmării şi încearcă bucuria timpurie a propriilor realizări.

În toamna anului 1931, Constantin Herold devine student al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică (ANEF) din Bucureşti. Începe acum o perioadă de activitate foarte complexă, didactică, sportivă şi organizatorică. Munceşte din greu ca să poată ţine pasul cu învăţătura şi în acelaşi timp cu pretenţiile unei pregătiri multilaterale necesară obţinerii victoriilor în lupta cu metri, cu secundele si adversarii.

Limita longevității este de 43 de ani când s-a retras de la echipa de volei  I.C.F.S.

La acest din urmă club şi-a încheiat cariera sportivă doi ani mai târziu, trecând pe banca tehnică. După alţi trei ani, în 1956, inaugurează şirul impresionant al celor 8 titluri naţionale consecutive cu care „C.C.A.–ul de aur” (actualul club Steaua București) a făcut epocă, dominând categoric baschetul românesc al acelor vremuri. (echipa românească a ajuns în semifinalele  Cupei Campionilor Europeni !)
Treptat activitatea sportivă este continuată în calitate de profesor și antrenor.
In anul 1966, profesorului Constantin Herold i-a fost conferit titlul de „Antrenor Emerit”, ca o recunoaştere a marilor sale merite în munca de instruire şi educare a multor generaţii de sportivi care au preluat de la acest dascăl al performanţei flacăra vie a dragostei pentru cultură fizică şi sport. S-a amintit atunci, cu ocazia festivităţii de decernare a acestei înalte distincţii, si de activitatea competiţională multilaterală desfăşurată de Costi Herold, talent complex, manifestat în practicarea a nu mai puţin de 14 discipline sportive.

1. atletism : campion școlar,junior,universitar și național la mai multe probe: recordmen naţional la junior(11o m garduri.prăjină, triplu salt) decatlon şi campion la seniori (110 m garduri în anul1933-1934); campion republicn la decathlon(1933-1934),recordmen timp de 14 ani la decathlon,membru al echipei naţionale

2. fotbal: jucător la echipa muncitoru,Astra Brașov și  Telefon Club București (de la înființare până la nivelul diviziei B):golgeter în divizia B;
3. handbal în „11″ : component al echipei naţionale şi participant la campionatele mondiale din 1937 la Magdenburg  în Germania;
4 volei : jucător şi căpitan al echipei reprezentative ale ţării

5 baschet: jucător şi căpitan al echipei  reprezentative ale ţării;
6. tir: locul III la campionatele naţionale la puşcă, poziţia culcat nerezemat, cu performanţa de 393 puncte din 400 posibile;
7. schi: campion la proba de patrulă militară(Fond și trageri în polygon 1943);
8. canotaj : participant la campionatul orăşenesc la clasa gig-uri  în echipa Telefon Club București
9. polo pe apă; portar în echipa Telefoane, participantă în campionatul diviziei B

10. tenis de masă; campion sindical al Capitalei la proba de dublu mixt, împreună cu Coca Bunescu;

11. tenis de cîmp: jucător categoria a Il-a în campionatul oraşului Bucureşti(echipa C.C.A și Justiție);
12. rugbi: jucător în echipa Telefoane;
13. scrimă: campion universitar al Capitalei la spadă şi sabie(1934);
14. gimnastică: membru al echipei model a ANEF-ului în tabăra studenţească organizată cu prilejul Olimpiadei din 1936 la Berlin.

In 1980,Consiliul Orășenesc al Organizației Pionierilor Moreni organizează COMPETIȚIA POLISPORTIVĂ CUPA HEROLD,cu participare națională, pentru 10 discipline sportive.Evenimentele din 1989 au întrerupt competiția,reluată datorită eforturilor aceluiași profesor care a susținut-o între 1980-1989 ,  dar nivelul participării este modest,anul acesta desfășurându-se ediția    a XVIII  a.

Pe 17 iunie 2005, Consiliul orășenesc Moreni dinstinge cu  Titlul de Cetâțean de Onoare (post mortem),activitatea marelui polisportiv,.