Serialul TV intitulat “Stiri”

TUDOR PETRUT (Los Angeles): Dupa ce am citit cu nesat prin presa de toate culorile, tiparita sau digitala, dupa ce am urmarit cu fascinatie canalele de televiziune din toate unghiurile, am realizat cu stupoare ca suntem victimele unei conspiratii scenaristice! Pentru ca, cel putin la televizor, “stirile” momentului sunt cele mai bune episoade de serial politic de actiune conspirativ-fictiv bazat pe fapte reale. Bineinteles, cu totii vor sa dea lovitura in Hollywood, sa ajunga scenaristi de Emmy si Oscar, si trebuie inceput de undeva, stirile fiind o rampa de lansare mult mai suculenta decat scurt-metraje pe care nu le vede nimeni…

Sa incepem cu scenaristul-suprem, simpaticul presedinte Donald Trump. Nu poti pune pe piata un scenariu de film sau TV fara o fraza-cheie (logline) de prezentare, a carei compozitie este o arta in Hollywood (sunt scriitori bine platiti care descriu intr-o fraza un film, sau o emisiune TV). Domnul Trump este un maestru al intro-frazei, in o suta patruzeci de cuvinte (sau mai putin) pe Twitter dansul creaza premizele unui film cu dedesupturi si adancimi, cand cu umor, cand cu tente de film de groaza. Si fiecare din logline-urile prezidentiale devine un episod in stirile de seara ale televiziunilor americane. Fiecare canal isi alege parcursul dramatic, asa ca la CNN acelasi subiect o ia pe pustiurile liberal-progresiste, pe Fox News devine o drama a conservatorismului in declin, iar pe MSNBC explodeaza intr-o dizertatie existentiala asupra socialismului cu fata umana. Trebuie mentionat ca presedintele Trump are si aceasta inegalabila capacitate nu numai de a genera scenarii, dar si de a se plasa, aproape in exclusivitate, si in pozitia de personaj principal.

Nimic nu este mai scenarizat, cu nenumarate indiscretii soptite prin telefonul fara fir de la Washington prin intermediul unor anonimi, decat continua tragi-comedie in ritm de balalaica si cu matrioska dansand cu paharul de vodca in mana. Filmul incepe de la premiza ca democratii si a lor doamna Hillary Clinton aveau alegerile prezidentiale in maneca daca nu ar fi fost pentru hackerii rusi (mascati in romanul Guccifer) si spionii ex-KGB care si-au bagat virusii si nasul in hamburgerul american. Continua apoi cu fabula ca Putin si ai lui haiduci sovietici il aveau pe Donald Trump in colimator din vremuri imemoriale, pregatiindu-l din umbra ca sa devina (in caz ca ar fi dorit vreodata sa candideze la presidentie) nici mai mult nici mai putin decat mascota ruseasca. Si pentru ca rusofilul bogatas a candidat si a si fost ales in cea mai inalta functie din stat, ai lui trepadusi s-au dat la kalinka-kalinka prin telefon, fax si email sub privirile atente ale intelectualului aflat in acel moment in biroul oval. Conflictul intre titanii Obama si Trump nu poate decat sa genereze o extraordinara coada de peste pana la episodul viitor. Apar tot felul de personaje oculte ale guvernului din umbra (deep state) care pun lemne pe foc, si pentru ca iese fum, intra in hora si acolitii serviciilor (ca sa demonstreze ca si America e tot o Romania la scara mai mare).

Pentru ca si eu sunt scenarist si doresc sa ajung faimos, nu pot sta departe de serialul la moda. Asa ca va propun spre divertisment un logline: “Aflat la rascruce in cariera sa poltica, presedintele afla ca fost tradat in trecut de catre fiinta cea mai draga.” Acesta o sa fie episodul cel mai incendiar al serialului “Trump marioneta ruseasca”, cand vom afla cine se afla, de fapt, in spatele marii denuntari. Cine a fost racolata de mica intr-o tarisoara din Europa de Est, dupa care a valsat pe scenele lumii alaturi de alte frumuseti, inainte de a ajunge in bratele unui simpatic miliardar de New York? Cine, dupa ce l-a dat pe mana rusilor, i-a stat alaturi in campania electorala, l-a ajutat sa castige alegerile, apoi s-a retras in umbra departe de Casa Alba? Cine, dupa cum scrie cu litere de-o schioapa in Marie Claire, nu mai doarme in acelasi pat cu marele om, o alta tradare, ceva mai minuscula? Ce episod dintr-un serial de televiziune, dominat in mare parte de o distributie de barbati albi intre doua varste, nu vrea sa aduca in colimator o femeie frumoasa care sa opreasca respiratia telespectatorilor intre 18-35 de ani care sunt tinta tuturor reclamelor de seara? Pentru ca, dragii mei cititori, asta este scenariul fantasmagoric de care avem nevoie: Melania Trump este de fapt ofiter sub acoperire inca din tinerete. Sa ne inchipuim numai ce potential de scandal o asemenea intorsatura din condei ofera serialului “Stiri”…

Va trebui sa vas las acum pentru ca fug sa scriu scenariul pana cand nu-mi bate careva in costum negru la usa, sau ma trezesc cu o sticla de vodca in cap. Si daca cumva vi se intmpla si voua ceva asemanator, sa nu spuneti nimanui ca ati citit de la mine. Logline: “Dupa moartea subita a unui jurnalist obscur, fosta sotie a presedintelui descopera ca el a fost sursa unui scandal politic care i-a stricat casnicia.”

(Tudor este pe petrut.biz si la @tudorpetrut)