De sarbatoarea Sfintei Maria ma leaga o amintire de familie din copilarie. Am copilarit la Slanic Moldova, judetul Bacau, intr-o curte in care ne jucam copii ale unor familii de romani, maghiari si germani. Pe bunica mea o chema Maria, a fost o femeie demna, care a avut grija de mine mult timp, cat parintii erau la servici. Desigur ca am preluat influente din partea ambilor parinti, dar o mare influenta a avut asupra mea si bunica Maria; mi-o aduc aminte prin cateva intamplari relevante pentru mine, la varsta aceea frageda. Prima data cand am vazut, in statiune, capsuni, i-am spus: “Uite, bunico, ce fragi mari !” Bunica a ras si mi-a explicat: “Nu sunt fragi, sunt capsuni !” Si pentru a ma convinge de diferenta fructelor mi-a cumparat un pahar mare de capsuni. Am mai mancat capsuni de-a lungul vietii, fireste, a fost o perioada cand stateam foarte aproape de o piata si cand apareau capsunii eram nelipsit de la tarabele cu “fragi mari”. Am mai mancat capsuni, desigur, dar nici un fel de capsuni nu vor avea gustul primilor capsuni cumparati la Slanic Moldova de catre bunica Maria.
Cea de-a doua intamplare a ramas undeva, intr-o fotografie. Cred ca implinisem zece ani si nu stiu prin ce concurs de imprejurari (poate fiindca familia considera ca zece ani inseamna o varsta importanta) am ajuns sa fac o fotografie in parc, eu cu cravata (cravata “de om mare”) si bunica , imbracata intr-o rochie sobra, langa mine. Am fost foarte mandru de acea prima fotografie a mea “cu cravata de om mare”. Timpul a trecut, bunica a disparut de mult, parintii la fel, de fiecare data cand se sarbatoreste Sf. Maria simt nevoia sa intru intr-o biserica sa aprind o lumanare pentru sufletul bunicii Maria.
Am auzit , la Radio Romania Actualitati, o emisiune deosebita, realizata de Remus Radulescu, in care erau evocate pelerinajele de la Manastirea Micula si de la Cacica.Nu am avut ocazia sa particip la aceste pelerinaje, dar prin acea emisiune deosebita m-am simtit si eu partas la ceea ce credinciosii din Romania simt nevoia sa faca.In actualul context economic si geopolitic, Romania are nevoie mai mult ca oricand sa fie ocrotita de lumina blanda ce vine spre noi din icoanele cu Sf. Maria. Cineva spunea ca daca vrei sa realizezi ceva important in viata, sa nu-l lasi deoparte pe Dumnezeu. Desigur, faptele oamenilor sunt cele mai importante, iar lumina binefacatoare ce vine spre noi din icoanele cu Sfanta Maria inseamna – cu adevarat – credinta, nadejde si lumina.