radu_mihalcea

radu_mihalceaAcum câteva luni m-am întâlnit cu dl. Radu Mihalcea, unul dintre colaboratorii ziarului nostru, în downtown Chicago. Nu ştiam aproape nimic despre viaţa şi cariera sa profesională. Primul lucru pe care l-am descoperit a fost că adoră mâncarea asiatică, motiv pentru care am decis să poposim la un restaurant de profil.  În timp ce degustam delicioasele bucate am avut ocazia să aflu o poveste de viaţă fascinantă.
Fiind constănţean de origine şi crescând la malul mării este împătimit după apă şi vapoare, motiv pentru care a visat să ajungă marinar. Mai târziu a realizat că e mai bine să aleagă o profesie care să-i dea posibilitatea să aleagă oricând între apă şi uscat.  S-a înscris la Politehnica din Bucureşti unde a studiat ingineria mecanică. A jucat ani buni volei reuşind  să câştige împreună cu echipa Casei Centrale a Armatei două titluri de campion al României.  
După facultate a continuat să joace volei la echipa Farul Constanţa şi a început să lucreze la Şantierul Naval din localitate. La 25 de ani pleacă pe șantierul hidrocentralei de la Porţile de Fier 1 unde pune la punct două tehnologii de vârf pentru România acelor ani: dragajul în condiţiile celebrelor cataracte,  o premieră românească,  și derocarea stâncilor din canalul navigabil, o premieră mondială. Este promovat ca inginer șef al Şantierului nr. 3 și preia  responsabilitatea pentru fabricile de betoane și pentru atelierele de armături  metalice precum și pentru lucrări pe malul iugoslav. Într-o vizită pe care o face în Uniunea Sovietică în 1967, pentru cumpărarea unor utilaje special, realizează că în domeniul sau de activitate nivelul tehnic rusesc  era cu mult în urma celui românesc şi că societatea socialistă nu oferă o perspectivă pentru România.  Câţiva ani mai târziu dupa o excursie în Belgia, cunoaște realitatea “iadului capitalist” și se gândeşte că :  “Ăștia au construit socialismul deja…De ce nu facem ca ei?”  Întors în ţară, finalizează proiectul de la Porţile de Fier 1: Comisia Europeană a Dunării apreciază calitatea acestora ca fiind excepţională  şi ca urmare a fost decorat Ordniul Muncii clasa III şi cu ordinal iugoslav Steagul Roşu .
În 1972 pleacă la jocurile Olimpice de la Muenchen și rămâne în Germania.  Începe să lucreze la o întreprindere din industria de automobile și aici realizează o prima invenţie brevetată. Aceasta îi deschide drumul către Politehnica (RWTH) din Aachen, unde, lucrând ca cercetător, promovează ca doctor inginer în automatizări în 1979. Lucrează patru ani la o întreprindere minieră și realizează două premiere: transmiterea prin telefonul digital telefoanele digitale, astăzi commune, abea se introduceau pe piaţă în anii aceia a parametrilor tehnici ai unui cazan termic și un arzător pentru praful de cărbune superior. 
În 1984 trece ca şef serviciu proiectări în cadrul SKF, întreprinderea suedeză nr. 1 mondial pe piaţa de rulmenţi. Aici evoluează spre maturitatea tehnică și managerială: anunţă trei patente, dezvoltă numeroase produse noi și instalaţii complect automate pentru fabricarea acestora. Pentru o instalaţie automată de fabricare a unor piese cerute de firma Volvo i se acordă SKF Innovation Award (pentru rezultate excepţionale, cu mult peste aşteptări) și este numit director tehnic al unei grupe de intreprinderi din Anglia, Brazilia, Germania și SUA.  Dr. Radu Mihalcea, modernizează procesele, inventează, construiește mașini de producţie noi și se dedică din ce în ce mai mult problemelor de personal, de marketing, de finanţare și de management al  întreprinderilor.  Sesizând faptul că globalizarea va duce la slăbirea poziţiei inginerilor în lumea de afaceri, se hotărăște să-și lărgească calificarea și urmează în paralel cu serviciul său din Frankfurt cursuri de Executive Master of Business Administration la GSBA în Zurich.
Le absolvă în 1989 și i se propune să rămână ca profesor pentru Managementul Calităţii: acceptă, continuându-și însă activitatea de director tehnic la SKF. În 1995 GSBA îi acordă Outstanding Acheivement Award pentru realizări exceptionale în transpunerea teoriei academice într-un management practicabil. De atunci centrul de greutate al activităţii sale profesionale se mută în domeniul conducerii întreprinderilor.
După 1989 revine mereu în ţară și-și dedică întregul său timp liber dezvoltării României sperând că în 2005, când va ieși la pensie, se va putea întoarce acasă. Întâlnește foşti  colegi și co-fundează una din primele universitaţi particulare:  Academia Informatizată de Studii Economice, de Drept și Adminstrative din Bucureși și din Alba Iulia la care ţine cursurile de Management al Calităţii și Management al  Întreprinderilor.  Scrie – probabil primul  manual de management în limba română, pe care-l publică în Editura Economică. 
De-alungul anilor Dr. Radu Mihalcea va da consultanţă la mai multe fabrici din Romania propunând  de fiecare dată – fără success finanţarea corespunzătoare, recalificarea personalului și retehnologizarea întreprinderilor. Dorinţa celor din conducere era însă de a falimenta acele fabrici pentru a putea fi cumparate pe bani de nimic.
În 1994 participă în Germania la un concurs pentru ocuparea unui post de profesor universitar de “Conducerea Întreprinderilor” pe care-l câștigă în faţa unei concurenţei a 42 de doctori în economie germani. Este numit pe post și de atunci vine cu regularitate în ţară și ţine cursuri de specialitate la ASE, la Universitatea Politehnica din București, la Universitatea Transilvania din Brașov, la Universitatea Traian Vuia din Arad și la multe altele. În 1996 iniţiază proiectul european NEUT în care antrenează universităţi din România, Bulgaria, Germania și Suedia și continuă cu alte proiecte internaţionale pe drumul deschis de Uniunea Europeană aducând în ţară peste 2 milioane DM. Bochum devine centrul universitar german cu cel mai mare număr de studenţi români. Va scrie nouă manuale de conducerea întreprinderilor și de asigurarea calităţii, toate  în limba germană.
În 1996 se înscrie la doctorat la ASE București și în 1998 obţine titlul de Doctor în specialitatea Conducerea Întreprinderilor.
Se ocupă de promovarea în străinătate a tinerilor pianiști români supradotaţi și organizează între 1995 și 2005, zeci de recitale în Germania. Unul dintre aceștia câștigă în 2002 la numai 14 ani – Olimpiada Mondială a Tinerilor Pianiști din Cincinatti, SUA și debutează în 2004 la Carnegie Hall în New York.
În 1998 înfiinţează  în Bochum  biroul de consultanţă Steinbeis Management und Technology GmbH și acordă consultanţă mai ales întreprinderilor germane dar și altora din Orientul îndepărtat.  Pentru meritele avute la dezvoltarea unor domenii știinţifice românești și pentru contribuţia adusă la dezvoltara relaţiilor româno-germane este decorat 2004 cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în clasa Comandor.
Din anul 2000 începe relaţii de colaborare cu Academia de Ştiinţe Economice a Republicii Moldova pe care le dezvoltă în anii următori. Profesorul Mihalcea contribuie la modernizarea programei analititice, ţine cursuri de sprecialitate și studiază situaţia economică și politică a Republicii Moldova. În 2004 i se acordă titlul de “Doctor Honoris Causa” al ASEM.
Din anul 2000 activează în cadrul Academiei Româno-Americane de Ştiinţe și Arte publicând și tinând conferinţe de specialitate. În 2004 a organizat congresul al 29-lea al ARA în Bochum. În 2010 deschide congresul al 34.lea de la București cu o prelegere despre “Economia Mondială la începutul deceniului II”.
În anul 2005 domnul  Radu Mihalcea iese la pensie, constată că condiţiile existente în Romania nu sunt favorabile revenirii sale în ţară, se mută în SUA și reîncepe activitatea profesorală la Universitatea Illiniois din Chicago. Aici predă studentilor logistică, conducerea întreprinderilor şi dezvoltarea produselor publicând totodată în presa romano-americană numeroase articole pe teme de politică, economie, literatură și artă. Ascultându-i  povestea vieţii, timpul se scurge pe nesimtite. Mă gândesc că viaţa dumnealui ar putea face subiectul unui roman voluminos cu informaţii extreme de utile despre şi pentru viaţă, pentru mulţi dintre noi.
Pentru ca luna aceasta împlineşte frumoasa vârstă de 70 de ani îi dorim, profesorului  dr. dr. dr. h.c.  Radu Mihalcea un  La mulţi ani şi să fie ]n continuare la fel de activ ca şi până acum!