„Eleganța este o pace interioară strălucitoare.”

C. JoyBell C.

 

   Eleganța este un cuvânt dificil de definit, deoarece poate fi ușor confundat cu stilul, moda sau luxul. În realitate reprezintă

un set de calități, un STIL DE VIAȚĂ.

Trăsăturile caracteristice eleganței sunt: gust, grație, rafinament, frumusețe, naturalețe. Eleganța nu vine numai din exterior, ci, de asemenea, este un sentiment interior care ne face încrezători în noi, liberi în contact cu ceilalți, cărora le acordăm stimă și încredere.

Scriitorul francez Honoré Balzac spunea că „Eleganța nu constă așa mult în îmbrăcăminte, ci în modul de a o purta”. Ca atare, Eleganța este mai degrabă o problemă de personalitate, dar și de ceea ce porți pe tine și cu tine, este modul în care te miști, modul în care vorbești, cuvintele care le folosești, lectura pe care o preferi.

Nu de puține ori Eleganța poate fi văzută ca simplitatea unui suflet în fața căruia te simți cucerit, dezarmat, ne mai luând în seamă celelalte amănunte exterioare. Ești cucerit de sobrietatea, discreția, șarmul persoanei, ceea ce întărește convingerea ca Eleganța nu este definită numai de ceea ce porți. CloseSigur că există câteva reguli ce pot fi învățate, mai ales câteva aspecte ce țin de imaginea exterioară și care te pot ajuta să face primii pași pe „autostrada eleganței”. Printre ele: evitarea exceselor, toaleta riguroasă și grija pentru îmbrăcăminte, atenția la alegerea accesoriilor, genților, pantofilor și parfumurilor. În cazul femeilor, dacă parfumul este folosit ziua, el trebuie să fie ușor, cu iz de prospețime, iar dacă este folosit seara, să fie puternic, după personalitatea și mirosul selectiv al fiecăreia. Accesoriile completează înfățișarea, făcând persoana mai atractivă, oferind un farmec aparte ținutei, reușind să scoată din anonimat orice ținută. În ultimii ani, accesoriile au devenit treptat o parte importantă a stilului și a tendințelor. O pălărie, o pereche de mănuși, o centură, o bijuterie sunt esențiale pentru ținuta unei femei. O brățară sau un colier pot spune multe despre persoana care le poartă; o pereche de mănuși te poate scoate din banal, o eșarfă poate oferi o eleganță unică; pantofii comozi și dacă se poate – de calitate – să fie în ton cu rochia. Postura, adică felul în care părem, vorbește foarte mult despre noi, fără ca noi să folosim vreun cuvânt. Mersul, ținuta dreaptă, așezarea cu picioarele împreunate și puțin înclinate, dar nu picior peste picior; statul pe fotoliu sau canapea, nici prea relaxant, nici prea întins și mai ales cu picioarele despărțite. Unii se studiază în oglindă pentru a-și corecta greșelile, după cum unii oratori țin discursul în fața oglinzii pentru a-și corecta mimica, a alege inspirat pauzele textului.

Totul face parte din educația primită sau autoeducație și a fi un om educat și a avea bune maniere este cea mai bună investiție ce se poate face în toate domeniile vieții. Eleganța, sau lipsa ei, o poți aprecia sau o poți detesta cel mai ușor la o persoană.

Poți să fii îmbrăcat (ă) la modă, culorile să fie foarte bine asortate, bine aranjat (ă), impecabil (ă), dar dacă mesteci gumă, vorbești cu persoanele din jurul tău utilizând un ton autoritar, ești aspru (ă), vorbești cu voce tare sau acționezi nepoliticos, eleganța dispare ca prin magie și pentru a o regăsi, trebuie să treacă mult timp.

Eleganță înseamnă gust, grație, rafinament și stil, toate fiind trăsături ce se adaugă femeilor frumoase. De fapt, toate femeile sunt frumoase! Fiecare are ceva ce te poate atrage. Eleganța vine nu numai din exterior, ci, de asemenea are de-a face cu un sentiment interior de încredere în sine și respect de sine și pentru ceilalți.

Cochetăria și totodată eleganța unei femei este talentul de a-i face pe cei din jur să se simtă bine în preajma ei. Pentru unele este ușor, pentru altele este mai greu, pentru unele – spre regretul bărbaților – chiar imposibil. Dar cu voință și străduință se poate transforma în posibil. A crea o atmosferă plăcută și destinsă care să scoată pe fiecare din starea de stinghereală și închidere în sine, a reuși să dai încredere celui pe care îl privești cu bună-voință, este la unii un talent, la alții o calitate dobândită și în acest mod încurajezi pe celălalt să se manifeste, să intre în dialog.

Cât privește interiorul casei, un șifonier ordonat, un birou, o bibliotecă ordonată, curățenia din casă, toate acestea creează o atmosferă plăcută, un mister asupra universului în care trăiește familia respectivă, o notă dată femeii. Astăzi femeia este întâlnită în diferite ipostaze: femeia-mamă, femeia-iubită, femeia-soție, femeia-prietenă, dar și femeia-om politic, femeia-director, femeia-dascăl, femeia-om de afaceri… Unde și cum este însă, Femeia pe care o adoră bărbații? Cea care odinioară inspira poeții și pictorii cu misterul ei, femeia fascinantă, creativă, cea plină de erotism rafinat, femeia-copil, femeia-spirituală, femeia care poate îngenunchea marile personalități masculine, care poate opri anii bărbatului și lungi viețile amândurora? Rar, tot mai rar o întâlnim în lumea în care trăim, cu multele-i solicitări și cu veșnica criză de timp… Da! „N-am timp!”, mi-ar putea răspunde o tânără dacă aș încerca să-i spun toate acestea… Au dispărut multe din obiceiuri, unele calități au fost înlocuite cu altele, Dumnezeu știe cât de avantajoasă a fost schimbarea!

Și totuși, aseară, în data de 20 ianuarie 2017 – zi memorabilă –, după ceremonia de investire a noului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, la Washington, a avut loc concertul și balul a cărui deschidere a fost făcută de cuplul prezidențial, urmat de ceilalți membri ai familiei prezidențiale. Am putut vedea „învierea” eleganței feminine, probabil una dintre dorințele ascunse din sufletele bărbaților… A fost un exemplu de eleganță, frumusețe, rafinament și discreție. Poate va fi o inspirație, o aspirație a femeilor din zilele noastre cu tot mai puține posibilități de a-și crea o astfel de viață – elegantă. Dar nimic nu este imposibil atunci când exemplul ne trezește imaginația. Așa, poate, ne-am dori să trăiască tineretul viitoarelor generații, cu gânduri și comportament civilizat, cinstit, sensibil, elegant.

Femeia a uitat și a abandonat astăzi adevărata, gingașa sa putere feminină: seducția. Orice femeie are puterea și libertatea de a avea orice fel de relație dorește, să dobândească un cuplu armonios unde fericirea și iubirea să înflorească. Capacitatea de seducție a femeii se naște uneori din privirea sa profundă, infinită, ceva în care bărbatul se poate pierde cu ușurință, în care-și poate pierde propria identitate pentru moment, pentru a renaște, în imaginația ei bogată…

Femeia este considerată alchimist al Universului, deține piatra filosofală, tot ce trebuie să facă este să-și trezească sufletul și să folosească acea putere ascunsă. „Cheia vieții e femeia/…Femeia/ eterna poveste/ nu-ntreba cine este/ și iubește-o mereu”, sunt cuvintele unui cântec românesc. Forța feminină – energie colosală, misterioasă – o însoțește oriunde s-ar duce și orice ar face. Are puterea de a încânta partenerul, de a-l atrage în sfera ei. Fiecare femeie s-a născut cu propriul mister, cu înfățișarea și magnetismul personal și de aceea nu trebuie să înceteze, în nici o împrejurare, să fie „Femeie”.

Este nevoie ca ea să se afle alături de bărbat, pentru ca acesta să-și găsească mai lejer calea către sine și să-și poată amplifica puterea. Iar femeia trebuie să se desăvârșească alături de bărbat, deoarece astfel se va produce desăvârșirea acestei lumi. Adevărata natură a femeii fiind Iubirea, lege fundamentală a Universului. Femeia poate naște universuri când se lasă purtată de energia ce i-a fost dăruită de Dumnezeu. Ea trebuie să iubească și să nască, să aibă răbdarea să asculte, și să fie, tot cu răbdare ascultată, să creeze fiindcă este înzestrată cu imaginație, să știe să se joace uneori ca un copil, sau cu un copil, să zâmbească, să râdă, să lăcrimeze – fiindcă Dumnezeu i-a dat lacrimile – și bărbatul s-o consoleze, să-i înțeleagă durerile și s-o mângâie, să dăruiască unul altuia înțelegere, dragoste, să-și facă amândoi planuri frumoase de viață.

Femeia acestor vremi să învețe (dacă nu știe deja) să se facă plăcută și prin eleganța sa exterioară, nu numai prin ceea ce comunică. Să se îmbrace cuviincios, corespunzător momentului: ca o zeiță la bal și în clipele de amor, ținută casnică în gospodărie, decență la serviciu, îmbrăcată modest și de preferință cu capul acoperit în biserică, cu alte cuvinte în deplină armonie cu statutul ei interior, care ar trebui să fie excelent din punctul de vedere al respectului față de sine.

Da, eleganța – un cuvânt atât de simplu și totuși atât de complex! Valabil și pentru femei, și pentru bărbați. Să fii elegant înseamnă să știi să te exprimi, să știi ce să vorbești, când să vorbești, cum să vorbești; când și cum să asculți; cum să te comporți. Eleganța te definește ca om; să fii elegant înseamnă să știi că îți faci datoria de om decent, să știi să ții capul sus și pieptul înainte. Și desigur, să te îmbraci cu gust, nu neapărat scump; poți fi îmbrăcat simplu, dar cu gust.

Să căutăm eleganța, nu luxul, să alegem rafinamentul și nu neapărat moda ce reprezintă uneori un clișeu. Să încercăm să fim respectabili, bogați sufletește și demni de a fi luați în seamă. Să reînvățăm să ascultăm stelele noaptea și păsările ziua, să privim eleganța florilor, să dăm atenție copiilor, bătrânilor.

Să fim eleganți cu toți și în toate! Ce frumos sună!

 

 

Vavila Popovici – Carolina de Nord