Prim-ministrul României, Emil Boc, a acordat un interviu în exclusivitate pentru “Gândacul de Colorado” în care vorbeşte despre relaţiile româno-americane, despre scutul antirachetă şi achiziţionarea avioanelor F-16, despre ridicarea vizelor pentru cetăţenii români şi despre dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Statele Unite ale Americii.
Consider ca relatiile româno-americane sunt foarte bune
Rep: Domnule prim-ministru, cum aţi caracteriza relaţiile româno-americane în acest moment: satisfăcătoare, bune sau foarte bune? Pe ce argumente vă bazaţi calificativul?
Emil Boc: Consider că relaţiile româno-americane sunt foarte bune, în primul rând datorită apartenenţei comune la NATO, iar în doilea rând datorită parteneriatului strategic cu SUA. Acestea sunt două elemente cheie care definesc relaţiile româno-americane ca fiind pe un culoar foarte bun şi care vor duce, într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, inclusiv la liberalizarea vizelor şi, de ce nu, la alte proiecte comune de investiţii reciproce.
Rep: România este un partener strategic al SUA, mai ales în planul cooperării militare, în teatrele de operaţiuni externe. Când credeţi că ar putea deveni România şi un partener privilegiat al SUA din punct de vedere economic?
E.B.: Din punct de vedere politic, avem un parteneriat foarte serios. Militar, suntem în NATO, şi pot să vă spun, şi sper ca vicepreşedintele SUA, Joe Biden, să nu se supere, pentru faptul că, la Bucureşti când a fost, ne-a menţionat că, pentru prima dată, trupe americane au fost sub comanda unor ofiţeri români în cadrul unor operaţiuni militare desfăşurate în Irak, la scară mai mică, ce-i drept, dar este pentru prima dată când s-a întâmplat acest lucru. Asta înseamnă încredere reciprocă în plan militar, colaborare excelentă, capacitatea de a relaţiona şi de a ne face compatibili în toate domeniile. Baza militară americană din România este din nou un element important, colaborarea la scutul anti-rachetă vine să întărească o colaborare excelentă pe care o avem în plan militar. Sunt convins că şi în plan economic, SUA pot deveni mult mai mult decât sunt în momentul de faţă, un partener strategic economic pentru România.
Rep.: Ce măsuri ar putea lua Guvernul pe care îl conduceţi pentru a atrage marile concerne americane să investească în România?
E.B.: Acum, România este una dintre cele mai atractive locaţii pentru investiţii străine, implicit pentru investitorii americani. Cred că acum este timpul de a investi în această ţară, pentru a investi în România. De la facilităţile economice oferite, una dintre cele mai scăzute şi joase cote unice, de 16 la sută, la forţa de muncă ieftină, dar foarte bine pregătită, cu cunoştinţe de limbi străine, cu specialişti în tehnologie avansată, în domeniul medicinei, al IT-ului, precum şi o piaţă nu tocmai mică, de 22 de milioane de oameni, cu avantaje strategice în agricultură şi turism. Toate acestea vor constitui argumente forte pentru atragerea investitorilor americani în România.
Instalarea scutului anti-rachetĂ va aduce beneficii de securitate
Rep.: Aminteaţi de scutul anti-rachetă. România a intrat recent în programul american al scututului anti-rachetă. Ce beneficii concrete va aduce României acest fapt?
E.B.: Instalarea pe teritoriul României a scutului american anti-rachetă va aduce ţării noastre, în primul rând, beneficii de securitate. Americanii, ştiţi bine, au fost aşteptaţi imediat după cel de-al doilea război mondial să vină şi să ofere garanţia de securitate şi drumul spre libertate şi democraţie, aşa cum au girat, practic, Occidentul. Acum, prezenţa americană este, încă o dată, un element care conferă României siguranţă, securitate, posibilitate de dezvoltare economică şi, nu în ultimul rând, un semnal pentru toţi cei care doresc să investească aici, că România este într-o arie de securitate protejată, unde investiţiile sunt în siguranţă, unde democraţia nu este în pericol, unde mersul lucrurilor este ireversibil şi nu mai are nimic de-a face cu trecutul. Adică, suntem într-un club care ne avantajează, suntem într-un context internaţional poate cel mai favorabil din întreaga noastră istorie şi sunt convins că inclusiv acest scut anti-rachetă va mai aduce un plus de credibilitate României din perspectiva relaţiilor viitoare.
Rep.: Tot legat de relaţiile militare româno-americane, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat achiziţionarea de către statul român a 24 de avioane americane F-16 în uz. Vreau să vă întreb de ce s-a ales această variantă şi dacă România va avea de câştigat în plan militar în urma acestei decizii?
E.B.: Este o variantă decisă în CSAT, şi proiectul urmează să fie adoptat de către Parlament. După analizele făcute, este proiectul care a avut câştig de cauză în CSAT şi urmează ca Parlamentul să-l avizeze.
Ridicarea vizelor pentru români este un obiectiv politic Şi strategic
Rep.: Vorbeaţi şi despre liberalizarea vizelor pentru cetăţenii României care privesc spre SUA cu speranţa că această ţară va deveni cât de curând accesibilă vizitatorilor fără vize, la fel ca oricare din statele vest-europene. Se poate estima un termen când românii vor putea călători fără vize în SUA?
E.B.: Ridicarea vizelor pentru cetăţenii români este un obiectiv politic şi strategic pe care îl avem. El ţine de îndeplinirea unor obligaţii legale, procedurale, şi care sunt în curs de realizare. România, acum, de exemplu, realizează paşaportul biometric, la standardele cele mai avansate din lume, conform tehnicilor cerute inclusiv de SUA şi sunt convins că drumul spre ridicarea vizelor este ireversibil. Chestiunea este doar una de timp, iar în urma negocierilor vom putea preciza împreună şi când va fi acel moment. Deocamdată, aş vrea să avansăm acel plan împreună cu partenerii americani şi să nu ne hazardăm fără o consultare prealabilă.
Rep.: Domnule prim-ministru, la finalul interviului, v-aş ruga să transmiteţi un mesaj cititorilor şi colectivului „Gândacului de Colorado”, cei aflaţi în SUA şi care urmăresc cu atenţie cam tot ce se întâmplă în România.
E.B.: Îi felicit pe cei de la „Gândacul de Colorado” pentru că menţin viu spiritul românesc, menţin limba română în Statele Unite ale Americii şi oferă cititorilor români posibilitatea să aibă informaţii în limba natală, informaţii de ultimă oră despre România, despre SUA. Îi felicit şi le mulţumesc pentru că menţin spiritul şi sufletul românesc la mare depărtare de casă şi, mai devreme sau mai târziu, îi aşteptăm acasă, fiind convinşi că întotdeauna sunt cu gândul la România şi la români.