Un municipiu din România se află intr-o mare dificultate culturală:nu are nici o instituţie de cultură!În România veşnicei tranziţii acest lucru nu mai surprinde pe nimeni.Clădirea care adăpostea instituţia muzeu   a localităţii Moreni-Dâmboviţa  ajunsese  într-o stare avansată de degradare şi risca să se prăbuşească. Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în subordinea căruia funcţiona muzeul, a dorit să cumpere imobilul însă nu s-a înţeles la preţ cu proprietarul, iar acum caută alt spaţiu.

Clădirea, construită în anii ’30 de o societate româno-americană care exploata zăcămintele de petrol din zonă, a adăpostit la parter, până de curând, Muzeul orăşenesc Moreni, deschis în anul 1972, ca secţie a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte. Multă vreme, a reprezentat o mândrie a oraşului de pe Cricov, fiind cunoscută de localnici sub denumirea „La americani”, imobilul prezentând elemente din arhitectura specifică vestului Statelor Unite. Acum, a devenit un real pericol, un coşmar pentru oamenii care locuiesc în zonă.„”Terasa poate să cadă oricând în capul nostru sau al copiilor care se joacă prin preajmă. Mă gândesc cu groază că va ninge, iar pericolul se va dubla sub greutatea zăpezii. Ştiu că nu este clădirea Primăriei, dar ar putea totuşi să trimită un muncitor care să desfacă terasa. Dar, cum se întâmplă la noi, după ce va muri cineva, se vor trezi şi autorităţile”, spune Mădălina Zamfir, care locuieşte la câţiva zeci de metri de dărăpănătură.

Vasile Goran – edilul de la Moreni,  susţine că alta ar fi fost situaţia dacă Primăria era proprietarul clădirii. „Îmi pare rău că nu este a municipiului deşi îi deserveşte pe locuitorii din Moreni. Eu am în perspectivă să construiesc un muzeu. Dacă imobilul era al nostru, sută la sută nu mai arăta aşa. Eu nu l-aş fi lăsat în paragină”, declară Vasile Goran. Responsabilii de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa ne-au informat că administraţia judeţului deţine în momentul de faţă jumătate din parterul clădirii. În 2007, a intenţionat să achiziţioneze întregul imobil, însă nu s-a înţeles la preţ cu proprietarul, S.C. „Gospodărire Comunală Locativă şi Transport” Dâmboviţa SA, care a estimat valoarea clădirii la 40.879 euro (exclusiv TVA).

În felul acesta trecutul  unei aşezări care a reprezentat puncte de reper pentru istoria petrolului mondial (Morenii producea 90% din producţia de petrol a României în anii marii crize economice,cel mai îndelungat foc din istorie a fost la Moreni,etc.)a dispărut.

„Întrucât nu există bază legală de a interveni cu fonduri publice la repararea unei clădiri care nu face parte din domeniul public sau privat al judeţului Dâmboviţa, se caută varianta unei alte locaţii drept sediu pentru un muzeu în Moreni, cota parte deţinută la parterul clădirii în discuţie urmând a fi valorificată de către instituţia noastră cu respectarea prevederilor legale”, spune Roxana Mosor, din cadrul Biroului de Presă al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” ne-a precizat că exponatele au fost strânse şi transportate la Târgovişte. „În momentul de faţă, toate piesele se află în depozit. Nu le mai puteam lăsa acolo. Exista pericolul să fie distruse. Aşteptăm să fie găsit un alt spaţiu adecvat amenajării unui muzeu”, a declarat Ovidiu Cîrstina.

Incendiul din 29 septembrie 2011 ,(suspect!) a definitivat dezastru.

Şi totuşi…….Oameni inimoşi,constatând indiferenţa factorilor responsabili  ,păstrând tradiţia didactică din şcoala morenară a acţionat cu perseverenţă organizând  o impresionantă expoziţie muzeală pentru uz didactic ,vizitată gratuit de sute de elevi,cadre didactice,cetăţeni.

UN IMPRESIONANT PATRIMONIU DE PIESE ETNOGRAFICE

Cine păşeşte în Scoala Nr.1 Moreni –Dâmboviţa  nu poate să piardă ocazia să vizizete “Muzeul şcolar” care deţine un patrimoniu impresionant din toate domenile de activitate. El este adăpostit pe coridoarele şcolii,pe holuri şi treptele de acces spre etaje, într-o sală special amenajată.

Pe lângă alte exponate ,vizitatorul dornic se va opri desigur şi în faţa unui impresionant patrimoniu de piese etnografice şi de artă populară autentică.

Sunt aici peste 500 de piese de asemenea exponate,la care se adaugă cărţi vechi, mărturii din industria petrolului, picturi,cotate cu  valoare istorică şi patriotică semnificative.

Trebuie menţionat faptul că an de an în patrimoniul acestui muzeu intră noi valori, creaţii ale elevilor, realizări ale meşterilor anonimi din zonă.

Se află în muzeu ceramică populară de Dărmăneşti şi Gheboaia dar şi elemente provenite din alte centre de olărie.Reţin atenţia vizitatorilor,prin frumuseţea formei,ornamentelor şi cromaticii farfurii de la Dărmănesti din 1928( marcând aniversarea Unirii )platoul din 1935, ulciorul din 1901, etc.

Urmează apoi o bogată creaţie artistică din lemn,care pe aceste meleaguri morenare a cunoscut din cele mai vechi timpuri o dezvoltare deosebită. Aici se pot vedea unelte de muncă,ustensile clasice şi gospodăreşti, unelte legate de prelucarea produselor lactate,piese de mobilier ţărănesc din care razboiul de ţesut sau lada de zestre sunt funcţionale.

Şi tot aici vizitatorii pot vedea exponate legate de culte(o icoană de lemn de peste 200 de ani),icoane pe sticlă ,măşti populare confecţionate de elevi, etc.

Sunt prezentate aici într-un mod ingenios  mobilierul tradiţional ţărănesc (masa cu 3 picioare),scaune dintr-un lemn.leagăne pentru copii ,laviţă).

În expoziţia muzeală inaugurată in 1978 de prof.Emilia Bucur şi reorganizată în 1997 de prof.Stoica Ion se găsesc zeci de  costume populare,colecţii de ii,fote, prosoape etc.

Istoria naţională ca aspiraţie de unitate şi indepentenţă este sugestiv prezentată prin hărţi,desene,citate,extrase din arhivele locale.

Moreniul petrolier,parte integrantă a istoriei universale,are un spaţiu bine definit în cadrul expoziţiei muzeale.

Un muzeu şcolar pentru un oraş debusolat. Un muzeu care a preluat în practică  un citat ce se află la loc de frunte în cadrul expoziţiei………