Valahia_5

Valahia_5Intr-o lume tot mai mercantilista, in care ecologia planetara, devine moneda de imbogatire, cu un vagabondaj al desradacinatilor intr-o continua crestre, cu oameni tot mai dependenti fata de factorii de decizie, CULTURA, ramane dupa parerea mea una dintre putinele secvente care ne poate pastra fiinta spirituala si nationala.  Acesta este motivul omagiului, pe care il aduc in acest material , FESTIVALURILOR DE LA MAMAIA, si, deopotriva acelora care, dincolo de neajunsuri, piedici si agresivitati, au reusit si in acest an,  sa Impineasca  fenomenul cultural MAMAIA.  Festivalul Mamaia, este un fenomen cultural, pentruca se intampla de 42 de ani si,  pentuca in ultimii 15 ani, si-a adaugat pe langa concursul de muzica usoara, alte doua competitii necesare:  concursul de folclor si cel al muzicilor pentru copii. Acestea din urma, au fost denumite ca o prelungire: “Mamaia Folclor” si  “Mamaia copiilor”. In cele ce urmeaza voi vorbi in special despre Festivalul de Folclor de la Mamaia. Aflat la cea de a 12 editie, festivalul,  debuteaza la o zi dupa incheierea traditionalului festival de muzica usoara.  Organizat de catre Consilul Judetean Canstanta,  avandu-l ca director de Festivaluri pe Cristian Zgabercea, om cu un palmares pe linie culturala, format in cadrul televiziunii romane dupa cum se marturiseste, festivalul de folclor, ii are ca producatori artistici, pe famailia Stefan. Gina Stefan, este cea care a reorientat structura muzicala a festivalului, aducand in ultimii ani pe  scena, orchestre diferite,  cu dirijori care sa devina competitivi prin competenta, prezentatori  noi, foarte  decorativi si, a invitat in recitaluri, interpreti fosti tineri laureati, intr-o  frumoasa  complectare cu aritsti  maturi, consacrati  de multi ani, experimentati si foarte pertinenti in linia folclorica.

 

Interpelati pentru acest  preambul al editiei din anul 2012, doamna Gina Stefan si domnul Stefan, au vorbit despre cei 10 ani de cand conduc artistic  festivalul, despre spectacolele aditionale de peste an, cum ar fi Dragobetele,  in care laureati ai Mamaiei, sunt principalii invitati, despre preselectia pentru concursul de interpretare, despre cei peste 70 de invitati in cele 3 zile de concerte, despre intentiile viitoare si mai ales, despre menirea festivalului  ca ” foc nestins al spiritualitatii strabune”.

In concurs  is vor da masura talenturlui, 27 de concureti, selectati  dintre cei cateva sute  veniti la preselectie.

Orchestra care in acest an va acompania intregul festival este  Orchestra Nationala de Folclor – VALAHIA , avandu-l ca dirijor pe  talentatul si tanarul violonist MARIUS  ZORILA.  Marius,  este fost laureat al Mamaiei,  absolvent al consrvatorului sectia vioara, un tanar de mare talent si tot atat de mare viitor. Sigur, misia incredintata de cei doi  producatori,  este  o piatara de incercare, pe care  Marius  Zorila si tanara  orchestra si-au asumat-o  cu entuziasm, siguranta si profesionism. Il cunosc pe acest  tanar muzician si il pretuiesc profesional. Sunt mandra ca la aceasta editie, voi canta  intr-un mimirecital, sub mana sa, adaugandu-l la palmaresul marilor dirijori sub a caror bagheta am avur bucuria de a canta. Ii numesc pe cativa  dinte maestri, ca pe “o menire” de viitor pentru Marius Zorila:  George Vancu,  Paraschiv Oprea, Constantin Arvinte, Ionel Budisteanu,  Nicolae Botgros,  Gelu Stan,  marele compozitor si dirijor romano-american Dinu Ghezzo .

Festivalul Mamaia Folclor va fi si de aceasta  data un margaritar in salba  traditiilor Daco-Valahe. Gina Stefan mi-a marturistit  intentia sa, de a intregii festivalul cu o preselectie  intre romanii din intreaga lume: “Sunt sigura ca ai nostri au plecat de acasa cu  cu o lada de zestre pe care o lasa mostenire copiilor. De asemenea, cred ca in Diaspora se afla tineri romani care, iubesc folclorul  si care ar putea deveni artistii de maine. Romania,  cu micile Romanii din intrega lume isi va da masura valorilor neamului si  in acest  fel. Incepand cu anul viitor, planuim aceasta  experienta.  Adresez gandul meu de  dragoste frateasca si eterna lagatura cu Tara, tuturor romanilor oriunde se afla!”

Voi reveni, cu un articol complex de la cea de a 12, editie a Festivalului Mamaia Folclor 2012.