104bis

104bisO zi românească în Colorado

Ca în fiecare an, în Boulder, primitorul orășel studențesc de la poalele Rocky Mountains, s-a desfășurat în primul week-end din luna septembrie Festivalul românilor din Colorado.

Festivalul, organizat de membrii R.A.F.A. (Romanian American Freedom Association), s-a bucurat și de data aceasta de un număr mare de participanți. Dacă românii trăitori pe aceste meleaguri s-au bucurat să petreacă o zi împreună într-un autentic stil românesc, americanii au avut ocazia să descopere istoria, arta culinară, farmecul unui popor care prin acești reprezentanți ai săi ce s-au așezat prin aceste locuri și-au adus aportul lor zestrea culturală a Lumii Noi.
Bucatele românești, gătite cu dragoste de doamnele din comunitatea noastră, bucate în rândul cărora s-au aflat la mare cinste tradiționalele sărmăluțe (acele sărmăluțe atacate mai an de noii comisari culturali de la București care le considerau protocroniste și considerau că România poate fi mai bine reprezentată prin nuduri obscene – vezi scandalul cu arta pornografică exportată de Institutul Cultural Român). Muzica populară (fără manele!) și cele două grupuri de dansuri Horă Românească și Storm Mountain au încântat asistența prin jocul lor, invitând privitorii pe scenă pentru a li se alătura, mai ales pe ritmul alert de la Ciuleandra.
De succes s-a bucurat și cortul cultural unde alături de cărțile, ziarele și revistele aflate la vânzare, cei interesați au avut ocazia să consulte hărți mai vechi și mai noi ale României, pliante, ghiduri de călătorie sau de afaceri. Tot acolo, scriitorul Florian Stone Wells, originar din România, a oferit autografe celor interesați pe romanul său “The Sword and the Shield of the Realm”, roman istoric petrecut în evul mediu românesc.
Și pentru că am menționat la un moment dat Institutul Cultural Român, nu putem trece cu vederea faptul că apelul nostru de a primi cărți și broșuri despre România de la acest for (așa zis al românilor de pretudindeni) a rămas fără răspuns. Am primit în schimb ajutor de la Asociația pentru Patrimoniu, căreia îi mulțumim și pe această cale.(Sebastian Doreanu)

Ambasadorul României în SUA, la Festivalul Românesc de Toamnă din Washington

Festivalul Românesc de Toamnă din Washington Ambasadorul României la Washington, Adrian Vieriță, a participat pe 13 septembrie, la Festivalul de toamnă românesc din zona Washington DC, organizat de biserica ortodoxă română „Sfânta Cruce” din Alexandria. Ambasadorul României la Washington le-a mulțumit participanților la manifestare pentru modul în care păstrează vii identitatea și tradițiile românești, precum și organizatorilor pentru dedicația și eforturile depuse pentru realizarea evenimentului românesc.
Totodată, ambasadorul României la Washington s-a întâlnit cu diverși membri ai comunității românești din zona metropolitana Washington DC, precum și cu senatorul statului Maryland James Rosapepe, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.

Festival anual la biserica româ­nească „Sf. Dimi­trie” din Easton
Biserica ortodoxă română „Sfântul Dimitrie” din localitatea americană Easton, sta­tul Connecticut, a organizat în perioada 25 – 27 septembrie Festivalul anual, ediția 2009. Evenimentul este unul româno-macedonean și a reunit nu numai credincioșii acestui lăcaș de cult, ci și prie­tenii și cunoștințele acestora, care au fost așteptați să susțină acest eveniment pentru a face ediția 2009 cea mai reușită de până acum.

Festival românesc în Sacramento
Centrul comunitar românesc din Sacramento organizeaza sâmbătă, 3 octombrie, în Royer Park, Roseville, California, ediția cu numărul șase a Festivalului Românesc. Manifestarea se va derula în intervalul orar 12:00 – 19:00 și va cuprinde program artistic, preparate culinare tradiționale românești, activități pentru copii, spectacole. Intrarea la eveniment este gratuită.
Festivalul Românesc de la Southfield, la a cincea ediție
Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Românesc de la Catedrala Ortodoxă Română „Sf. Gheorghe” din Southfield, Michigan a avut loc în perioada 19 – 20 septembrie, grupul de dansatori profesioniști „Junii Sibiului” venind, special, din România pentru acest eveniment. Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, iar festivalul a fost continuat și duminică, după Sfânta Liturghie. Acest Festival a pus în valoare tradițiile și obiceiurile românești, pregătind și o paradă costumelor populare din toate regiunile României. Nu au lipsit muzica populară și modernă, dansul, mâncarea tradițio­nală, vinul și berea românească, o expoziție de costume, vizitarea catedralei, jocuri pentru copii, prăjituri, tombolă. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Episcop Irineu, de la Vatra Românească, care a binecuvantat festiva­lul, aflându-se cu acest prilej în mijlocul comunității românești din Michigan.

România, prezentă la Festivalul Națiunilor din Coppell
România a fost prezentă pe 12 septembrie, la Festivalul Națiunilor organizat de primăria orașului Coppell din metropola Dallas Fort Worth, alături de țări precum UK, Mexico, Ghana, Kenya. Țara noastră a fost reprezentată de Adina Cicort, care a organizat un stand de prezentare cu obiecte tradiționale și imagini românești reprezentative. Printre exponate s-au numărat obiecte tradiționale din ceramică precum farfurii de Horezu, obiecte de artă din sticlă produse de artistul sibian Ion Tamaian, peisaje fotografice, icoane ortodoxe, un album cu informații despre România și alte diverse obiecte reprezentând țara noastră.
Standul României a fost remarcat atât de organizatorii festivalului, de vizitatori, dar și de presa locală.