Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, îi cere preşedintelui României, Traian Băsescu, organizarea unui referendum naţional pentru scoaterea în afara legii a UDMR şi încetarea mandatului din Parlament, din Guvern şi din toate instituţiilor centrale şi locale a reprezentanţilor UDMR.
Funar a declarat că îi mai solicită şefului statului stoparea finanţării de la bugetul de stat a tuturor ONG-urilor coordonate de UDMR şi a publicaţiilor în limba maghiară din România.
„Preşedintele României are şansa istorică de a anunţa public şi a se angaja în realizarea unor obiective aşteptate de toţi românii, cum ar fi organizarea unui referendum naţional pentru scoaterea în afara legii a UDMR şi încetarea mandatului din Parlament, din Guvern şi din toate instituţiilor centrale şi locale a membrilor şi reprezentanţilor UDMR şi stoparea finanţării de la bugetul de stat a tuturor ONG-urilor coordonate de UDMR şi a publicaţiilor în limba maghiară din România”, a afirmat liderul PRM.
De asemenea, acesta i-a mai solicitat preşedintelui României acordarea fondurilor necesare pentru susţinerea financiară a acţiunilor Forumului civic al românilor, Uniunii Vatra Românească, societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu” şi pentru presa românească din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
„Preşedintele României trebuie să abroge hotărârile de guvern prin care, la peste 1000 de localităţi din Ardeal, s-au atribuit ilegal denumirile din timpul ocupaţiei Ungariei şi eliminarea privilegiilor acordate etnicilor unguri din România în ultimii 20 de ani, inclusiv a separatismului şcolar pe criterii etnice”, a mai afirmat Funar. În opinia secretarului general al PRM, prin aceste acţiuni „va fi înlăturat pericolul unguresc asupra integrităţii teritoriale a României, va fi apărată vatra strămoşească şi istoria multimilenară a poporului român, vor fi ocrotiţi românii în faţa acţiunilor iredentismului unguresc”.
Reacţia lui Gheorghe Funar vine după ce membrii unei organizaţii extremiste maghiare au participat în 15 martie, de Ziua Ungariei, la un marş în Cluj-Napoca, purtând un banner pe care scria „Ţinutul Secuiesc nu este România”, şi după propunerea UDMR de regionalizare a României..
Acţiunile UDMR au fost contestate tot la Cluj-Napoca de peste 100 de membri ai Organizaţiei „Noua Dreaptă” care au criticat propunerea formaţiunii maghiare de regionalizare a României astfel încât cele trei judeţe din Secuime, Harghita, Covasna şi Mureş, să devină o singură regiune.