Afis_Aurora

Afis_AuroraInstitutul Cultural Român din New York încheie primele şase luni ale anului facând bilanţul a două direcţii principale de programare: cea dedicată filmului şi cea dedicată literaturii. Continuând în acelaşi timp să promoveze produse culturale din zona artelor performative şi a artelor vizuale, ICRNY a pus accentul pe aria bine stabilizată a filmului (pentru a întreţine atenţia publicului american) şi pe cea a literaturii române, a cărei vizibilitate în SUA necesită o investiţie constantă şi tenace, în condiţiile extrem de competitive ale vieţii culturale din America. Lumea filmului românesc s-a regăsit, cu sprijin ICRNY, la festivalurile internaţionale de la Palm Springs, Sundance şi Tribeca, în co-producţia trailerului american al Aurorei, cea mai nouă peliculă marca Cristi Puiu, şi în continuarea parteneriatului substanţial cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), început în 2006.

În ianuarie 2011, regizorul Florin Şerban şi scenarista Andreea Vălean au participat la premiera peliculei Eu când vreau să fluier, fluier (Marele Premiu la Festivalul de Film de la Berlin, 2010), care a rulat timp de două săptămâni la Film Forum din New York. Tot în ianuarie, regizorul Florin Şerban a fost prezent la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, ultimul mare festival de film din SUA înaintea anunţării nominalizărilor pentru Oscar. Cu sprijinul ICRNY, a putut onora invitaţia organizatorilor festivalului de la Palm Springs şi regizorul Alexandru Maftei, alături de actriţa Dana Voicu, ambii intrând în dialog cu publicul după proiecţiile filmului Bună, ce faci? La sfârşitul lunii ianuarie, regizoarea Ioana Uricaru şi-a prezentat scurtmetrajul Stopover în cadrul competiţiei de la Sundance Film Festival, o excelentă rampă de lansare pentru tinerii regizori şi actori din întreaga lume.

În aprilie 2011, ICRNY a coprodus în colaborare cu Cinema Guild trailerul filmului Aurora, destinat lansării în SUA a peliculei regizate de Cristi Puiu. Aurora a avut premiera în iulie 2011 la IFC Center din New York şi va continua să ruleze în alte oraşe americane în toamna anului 2011, fiind salutat de critica new yorkeză drept o „capodoperă cu totul fascinantă” (IFC). O altă premieră nord-americană a unui film românesc a avut loc în cadrul Tribeca Film Festival (aprilie 2011): documentarul Şcoala noastră a fost proiectat în secţiunea „World Documentary Feature Competition” în prezenţa regizoarelor Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma. Şcoala noastră a fost premiat ulterior la festivalul de film documentar Silverdocs cu „Sterling Award for Best U.S. Feature” şi a avut parte de o proiecţie excepţională la sediul Comisiei Helsinki din Washington. ICRNY a co-organizat, totodată, alături de Centrul Ceh şi în parteneriat cu alte institute europene din New York, seria de film european intitulată „Disappearing Act,” oferind o prezenţă a filmelor româneşti într-un context european şi regional.

ICRNY a continuat şi anul acesta parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF, Culj-Napoca, 3-12 iunie) prin organizarea deplasării unei delegaţii de şapte profesionişti de cinema americani, activi în zona distribuţiei de film, producţiei, criticii de cinema şi a festivalurilor internaţionale. Invitaţii au participat la proiecţiile şi evenimentele din cadrul „Zilelor Filmului Românesc” (9-12 iunie), la dezbaterea „10 ani: Noul Val al filmului românesc – în America şi în lume”, moderată de Corina Şuteu, director ICRNY, şi la diverse întâlniri cu profesionişti din lumea filmului. În urma deplasării la Cluj, Laurence Kardish, Senior Curator al departamentului de film de la MoMA, şi-a declarat intenţia de a organiza la New York o serie Lucian Pintilie, iar Benjamin Crossley-Marra, director de vânzări al Zeitgeist Films, unul dintre distribuitorii importanţi de cinema străin în Statele Unite, s-a arătat interesat de distribuirea pe ecranele americane a filmelor Principii de viaţă (2011, r. Constantin Popescu) şi Ursul (2011, r. Dan Chişu). Cu ocazia ediţiei aniversare TIFF 2011, ICRNY a sprijinit pentru al doilea an consecutiv apariţia publicaţiei în limba engleză „aperiTIFF – ROMANIAN CINEMA 2011″, editate de criticul Mihai Chirilov. De asemenea, Institutul Cultural Român a decernat două premii importante din palmaresul TIFF, inclusiv Marele Premiu – Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro.

Promovarea literaturii române în America a cuprins în prima jumătate a anului reluarea proiectului „Citind pe frunzele de ceai”: întâlnire a publicului new yorkez cu textele clasice, dar surprinzător de actuale, ale lui Dimitrie Cantemir şi Ion Budai-Deleanu, şi cu texte actuale cu valoare universală (Matei Vişniec, Florina Ilis). ICRNY a susţinut prezenţa scriitorilor Mircea Cărtărescu şi Iulian Ciocan la PEN World Voices, cel mai important festival de literatură din New York, şi a organizat o seară specială de poezie în legendara Cornelia Street Cafe, cu participarea Ioanei Nicolaie, a Savianei Stănescu şi a lui Sharon Mesmer. Colocviul „Norman Manea: A Celebration” a reunit la finalul lunii iunie importante figuri ale vieţii literare europene şi americane, în cadrul unui eveniment de mare ţinută academică.

Astfel, ca urmare a succesului lecturilor performative cu actori americani coordonate în 2010 de regizoarea Ana Mărgineanu, „Citind pe frunzele de ceai” a fost reluat în martie 2011. Respectând formula iniţială, a spectacolelor-lectură în limba engleză pe texte literare româneşti în interpretarea unor actori americani, proiectul a inclus de această dată, pe lângă texte contemporane (Florina Ilis, Dan Lungu, Matei Vişniec, Peca Ştefan), şi fragmente aparţinând unor autori clasici (Dimitrie Cantemir, Ion Budai-Deleanu). În luna aprilie 2011, Mircea Cărtărescu a fost prezent la deschiderea oficială a festivalului PEN World Voices, unde a citit alături de Salman Rushdie, Malcom Gladwell, Amélie Nothomb şi Wallace Shawn. Scriitorul a susţinut în cadrul festivalului o serie de lecturi şi dialoguri cu alţi autori şi critici din întreaga lume, prezentând primul său roman apărut în limba engleză în S.U.A., Nostalgia, publicat de Editura New Directions în anul 2005, în traducerea lui Julian Semilian, dar şi fragmente din volumul Orbitor, care va fi publicat începând cu anul 2012 de Editura Archipelago Books, în traducerea lui Sean Cotter. Revista TIME a publicat o galerie foto cu 13 portrete ale participanţilor de la PEN World Voices, realizate de Peter Kapak. Printre aceştia se numără Mircea Cărtărescu, Jonathan Franzen şi Salman Rushdie. Tot în cadrul aceluiaşi festival, ICRNY a susţinut deplasarea Lidiei Bodea, director general al Editurii Humanitas, care s-a întâlnit cu o serie de actori ai scenei editoriale internaţionale.

Norman_Manea_posterColocviul „Norman Manea: A Celebration”, organizat de ICRNY în colaborare cu Bard College, a prilejuit prezenţa la New York a unor invitaţi de marcă, printre care Paul Bailey, Francine Prose sau Edward Hirsch, în cadrul unui simpozion dedicat figurii marcante şi operei scriitorului. Colocviul a inclus şi proiecţia unui documentar, Variaţii la un portret: Norman Manea în dialog cu Robert Boyers, co-produs cu sprijinul Bard College şi realizat de Ioana Uricaru. O bună sinteză a intervenţiilor o regăsim în frazele lui Reginald Gibbons, profesor la Nortwestern University, Chicago: „Imaginaţia lui Norman Manea a fost apreciată şi lăudată dincolo de graniţele naţionale, lingvistice şi etnice, iar istoriile sale despre suferinţa umană şi despre răscumpărările iubirii şi supravieţuirii sunt realizări menite să dureze. Îi sunt recunoscător pentru curajul de a descrie cele mai mari rele de care sunt în stare oamenii şi pentru credinţa sa delicată în umanitatea noastră, a tuturor.”

ICRNY a susţinut de asemenea în prima parte a lui 2011 prezentarea, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a expoziţiei fotografico-documentară „Civic Resistance and State Violence”, pretext pentru o serie de mese rotunde găzduite de Universitatea Harvard şi Central Connecticut State University, cu participarea lui Vladimir Tismăneanu, Mihail Neamţu, Cătălin Avramescu şi Grigore Pop-Elecheş. De asemenea, ICRNY a continuat să invite în SUA evenimente din sfera artelor vizuale şi a artelor performative, menţinând un echilibru constant între manifestările contemporane şi cele tradiţionale. Printre acestea, amintim proiectul „Moving Dialogue”, care le-a permis coregrafilor români Ana Cătălina Gubandru şi Valentina De Piante Niculae să exploreze scena dansului contemporan din New York, proiectul „Times Colliding” al artistei vizuale Ioana Nemeş, prezenţa românească în cadrul festivalului „Ideas for a New City” cu expoziţia „I Am Not Legend – Romanian Comics look back at New York City” şi dezbaterile „Theatre Beaking Borders” (invitaţi: Tompa Gabor, Andrei Şerban, Dorina Lazăr, Ion Caramitru). Expoziţia „Covoare maramureşene” (28 martie-15 aprilie, La Maison Française, Washington DC), a inclus peste 20 de covoare de mari dimensiuni realizate de Victoria Berbecaru şi alte ţesătoare din comuna Botiza, Maramureş, cât şi lucrarea Aeroplane şi îngeri – un covor conceput de Mircea Cantor, unul dintre cei mai apreciaţi artişti contemporani din România, şi realizat, urmărind tehnicile trandiţionale, de Victoria Berbecaru.

CaramitruNu în ultimul rând, ICRNY a pregătit în iunie 2011 un eveniment special dedicat comunităţii româneşti din SUA – turneul „Eminescu: recital extraordinar Ion Caramitru” (iunie 2011), cu participarea clarinetistului Aurelian Octav-Popa. Turneul a numărat patru reprezentaţii la New York, Washington D.C. şi Philadelphia, şi a fost primit triumfal de românii din diaspora americană. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada României la Washington, D.C., Consulatul General Onorific al României la Philadelphia, Queens Library, NY şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia.

Luna iulie aparţine Academiei Itinerante Andrei Şerban, aflate la a 4-a ediţie şi organizate în acest an în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti (Centrul de cercetare teatrală Ion Sava) şi memorialul Ipoteşti, cu participarea specială a artistului vizual Mircea Cantor. Program cadru al ICRNY, Academia itinerantă reuneşte de astă dată, în trei serii succesive, 60 de actori participând la ateliere de lucru intensiv după metoda Andrei Şerban.

Începând din a doua jumătate a lunii august, evenimentele ICRNY continuă, culminând în decembrie cu a şasea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la New York, desfăşurat în premieră anul acesta la Lincoln Center.

Imagini în ataşament:
1. Afişul american al filmului Aurora, în regia lui Cristi Puiu
2. Norman Manea la Colocviul „Norman Manea: A Celebration”, Bard College, 28 iunie 2011
3. Ion Caramitru la Washington D.C., în cadrul turneului „Eminescu: recital extraordonar”, 25 iunie 2011
Credit foto: ICR New York