Imaginea_1_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

Imaginea_1_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyÎntre 4 şi 13 mai, ICR New York co-organizează împreună cu prestigioasa Facets Cinémathèque din Chicago retrospectiva integrală Lucian Pintilie, după succesul retrospectivei prezentate de ICR New York şi Museum of Modern Art din New York la începutul lunii martie, în urma căreia muzeul american a achiziţionat filmul Reconstituirea pentru colecţia sa permanentă. La finalul lunii aprilie ICRNY a susţinut premiera mondială a documentarului românesc Turn Off The Lights în cadrul Festivalului internaţional de film Tribeca din New York. ICRNY sprijină, totodată, prezenţa regizorului Radu Gabrea la Festivalul de Film Românesc de la universităţile Stanford şi Berkeley din San Francisco, unde se va afla ca invitat special, alături de actriţa şi producătoarei Victoria Cociaş.

După ce retrospectiva integrală a filmelor lui Lucian Pintilie, prezentată de MoMA şi ICRNY, s-a bucurat de un mare succes în metropola americană la începutul lunii martie, muzeul din New York a achiziţionat filmul “Reconstituirea” pentru colecţia sa permanentă. Achiziţia, aprobată de comisia MoMA în luna aprilie, face ca filmul să devină astfel disponibil publicului american de specialitate şi să fie în viitor inclus în mod regulat în alte programe şi retrospective ale muzeului, din New York şi din America.

Imaginea_2_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copySuccesul retrospectivei de la New York a provocat interesul unei alte instituţii americane de prestigiu de a prezenta publicului filmografia cineastului român. Astfel, între 4 şi 13 mai, cel mai important cinematograf de artă din Chicago, Facets Cinémathèque, co-prezintă cu ICRNY programul complet al filmelor semnate Lucian Pintilie în oraşul de lângă lacul Michigan, în care trăieşte o numeroasă comunitate românească. Publicul din Chicago are pentru prima dată ocazia de a se întâlni cu filmografia completă a regizorului care, alături de Liviu Ciulei, a schimbat faţa filmului românesc în cea de-a doua parte a anilor 60. În cadrul retrospectivei vor rula lungmetrajele Duminică la ora 6 (1965), Reconstituirea (1969), Salonul nr. 6 (produs în Iugoslavia în anul 1973), De ce trag clopotele, Mitică? (1979), Balanţa (1992), O vară de neuitat (1994), Prea târziu (1996), Terminus Paradis (1998), După-amiaza unui torţionar (2001), Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003) şi mediumetrajul Tertium Non Datur (2005). Proiecţiile filmelor Niki Ardelean (desemnat de către A.O. Scott drept Critics’ Pick al The New York Times) şi După-amiaza unui torţionar vor fi însoţite de un interviu filmat cu cineastul român. Reconstituirea, Balanţa, O vară de neuitat, Prea târziu şi Terminus Paradis sunt prezentate în copii noi de proiecţie, realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Programul de filme se va deschide oficial în seara de 4 mai cu proiecţia filmului Reconstituirea, care va fi introdusă de către distinsul profesor şi critic literar Toma Pavel, șeful Departamentului de Limbă Franceză de la Universitatea din Chicago. Retrospectiva a fost realizată cu sprijinul CNC, Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi al lui Mihai Chirilov. Un scurt film al retrospectivei de la New York, cu participarea regizorului şi a actorilor Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, poate fi urmărit la http://youtu.be/J_1tqEI4Af8.

Premiera mondială a documentarului Turn Off The Lights la Tribeca Film Festival

Dacă la Chicago România va fi reprezentată printr-unul dintre numele cele mai importante ale cinematografiei sale, filmul românesc tânăr s-a aflat în acest sfârşit de aprilie în prim plan la New York. Producţia românească Turn Off The Lights, regizată de Ivana Mladenović, a avut premiera mondială în cadrul secţiunii Viewpoints a prestigiosului Festival internaţional Tribeca (18 – 29 aprilie). Proiecţiile filmului din 24, 26 şi 27 aprilie, co-prezentate de ICRNY, s-au bucurat de aprecierile extrem de favorabile ale iubitorilor de film şi profesioniştilor veniţi să descopere noi talente ale cinematografiei mondiale. Regizorul Ivana Mladenović, monteurul Ana Ilieşiu, producătorul şi co-scenarista Bianca Oana au participat la proiecţii, răspunzând întrebărilor publicului venit în număr impresionant să vadă premiera mondială a documentarului. “Toate personajele pe care aleg să le filmez au o foarte mare legătură cu felul în care eu însămi privesc viaţa. Mereu ajung să întâlnesc şi să încerc să înţeleg oameni care trec de ceea ce este permisibil în societate”, a declarat regizorul filmului pentru binecunoscutul site de film Indiewire. Filmul va avea premiera în România pe 4 mai în cadrul Festivalului Filmului European de la Bucureşti.

Regizorul Radu Gabrea în California

Imaginea_3_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyPe cealaltă coastă a Americii, ICR New York susţine prezenţa regizorului Radu Gabrea şi a actriţei şi producătoarei Victoria Cociaş la universităţile Stanford şi Berkeley din San Francisco. Între 28 şi 3 mai, aceştia sunt invitații speciali ai celei de-a treia ediţii a Festivalului de Film Românesc organizat în cadrul celor două universităţi, unde vor prezenta, atât publicului academic, cât şi publicului larg, un ciclu de filme semnate de regizorul român care include lungmetrajele Mănuşi roşii, Călătoria lui Gruber şi documentarele Rumenye, Rumenye şi Moştenirea lui Goldfaden. Radu Gabrea şi Victoria Cociaş vor participa la o serie de discuţii cu publicul, la o masă rotundă dedicată filmului românesc şi la o conferinţă care aduce în discuţie subiectul documentarelor lui Radu Gabrea dedicate teatrului în idiş.

ICRNY continuă în luna iunie parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania prin co-organizarea Zilelor Filmului Românesc din cadrul TIFF şi susţinerea deplasării unor importanţi oameni de film americani la Cluj. Mai multe detalii şi noutăţi despre activitatea ICRNY sunt disponibile pe Facebook (http://www.facebook.com/#!/RCINY) şi pe siteul nostru www.icrny.org.

Imagini în ataşament:

1. Afişul Retrospectivei Lucian Pintilie de la Chicago, incluzând programul complet

2. Afişul filmului Turn Off The Lights

3. Imagine din filmul Mănuşi roşii (r. Radu Gabrea)