La data de 4 Mai se va face inaugurarea Consulatului General Onorific al Romaniei in Arizona.
Conform doamnei profesor Ileana Alexandra Orlich, care va detine aceasta functie, Consulatul General Onorific reprezinta o recunoastere din partea statului roman a importantei comunitatii din ce in ce mai numeroasa de romani din AZ, precum si a necesitatii de a avea reprezentare locala care sa faciliteze contactele cu Consulatul General din Los Angeles si cu Ambasada Romana din Washington.
Intre alte aspecte importante ale activitatii sale, Consulatul General Onorific al Romaniei in Arizona va contribui la dezvoltarea relatiilor de colaborare dintre Romania si Arizona, cum ar fi cele culturale, economice, comerciale, si politice sau de orice alta natura care sa promoveze legaturile cu Romania; va mentine o legatura strinsa intre Romania si comunitatea romaneasca din Arizona; va incuraja si sprijini in masura in care va fi solicitata infiintarea asociatiilor care sa promoveze relatii apropiate intre Romania si comunitatea din AZ; va distribui informatii din Romania si va incuraja activitatea mass media; va stimula cooperarea de natura academica si culturala dintre universitatile din Romania si universitatile din Arizona. Doamna profesor Ileana Alexandra Orlich si-a manifestat intreaga disponibilitate pentru un dialog deschis si constant cum membrii sau reprezentantii lor romani din Arizona, pe diverse teme de diversa natura, de interes pentru comunitatea romaneasca.
Comunicatul de presa al domnului Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei in SUA:
Începând din anul 1996, România a dezvoltat o reţea amplă de consulate onorifice în Statele Unite, pornind de la recunoaşterea necesităţii unei reprezentări extinse în teritoriul american, atât pentru a facilita dialogul cu autorităţile americane locale, cât şi pentru a sprijini comunicarea cu membrii comunităţilor româneşti din SUA. Această reţea include astăzi 19 consulate onorifice, înfiinţate în 17 state, unde comunităţile româneşti s-au dezvoltat în ultimii ani.
Prezenţa comunităţilor româneşti active şi a consulatelor onorifice sporeşte, pentru România, oportunităţile de dezvoltare a cooperării cu autorităţile locale, cu mediile politice, economice, culturale, academice şi ştiinţifice din aceste state, constituind un argument puternic în susţinerea parteneriatului româno-american. De asemenea, consulatele onorifice servesc ca puncte de sprijin în efortul de stimulare a interesului american pentru profilul României în planul oportunităţilor economice, bogăţiei culturale, creativităţii artistice, compatibilităţii de valori umane. Ele contribuie la valorificarea potenţialului vast al prezenţei româneşti în Statele Unite, alăturându-se şi sprijinind interesele comunităţilor româneşti din statele în care funcţionează.
În acest context, consulatul onorific din Phoenix, care urmează a fi inaugurat la 4 mai, completează reprezentarea României în teritoriul american şi reconfirmă interesul României pentru accentuarea dialogului şi relaţiilor cu statul Arizona, unul dintre statele americane cu potenţial economic în creştere şi cu un specific multicultural proeminent. Înfiinţarea consulatului onorific marchează, în acelaşi timp, interesul României pentru recunoaşterea prestigiului comunităţii româneşti din Arizona la nivelul mediilor locale şi naţionale americane, ca expresie a legăturii profunde şi a apropierii ce caracterizează relaţiile româno-americane. Activitatea consulatului onorific va urmări promovarea imaginii şi intereselor comunităţii româneşti din Arizona, pentru a pune în valoare contribuţia românească la viaţa multiculturală a statului.
Procedura de infiinţare a consulatului onorific din Phoenix a urmat practica utilizată de Ministerul Afacerilor Externe al României pentru toate consulatele onorifice deschise până în prezent în Statele Unite şi în lume. Decizia înfiinţării oficiului consular s-a bucurat de aprecierea mediilor locale şi a fost confirmată formal prin acordul autorităţilor americane. Consulatul onorific îşi va desfăşura activitatea şi va beneficia de sprijinul autorităţilor locale, în conformitate cu regulile şi principiile stabilite în relaţiile dintre ţările semnatare ale Convenţiei de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare.
În considerarea propunerii persoanei care va conduce acest oficiu, propunere formulată şi asumată de Consulatul General al României din Los Angeles şi de Ambasada României la Washington, Ministerul Afacerilor Externe a evaluat capacitatea acesteia de a promova interesele de reprezentare a României în statul Arizona, pe baza statutului şi prestigiului său profesional, a ataşamentului faţă de dezvoltarea relaţiilor româno-americane şi faţă de susţinerea intereselor comunităţii româneşti, a abilităţilor de comunicare la nivel politic, economic, academic şi public în mediile locale, a disponibilităţii de a îşi asuma funcţionarea oficiului consular în mod benevol şi fără niciun fel de compensaţii financiare sau de altă natură şi de a îşi pune o bună parte din propriile resurse de timp şi activitate în slujba avansării parteneriatului româno-american. Asumarea funcţionării consulatului de către doamna profesor Ileana Orlich, directorul programului de studii româneşti al Universităţii de stat din Arizona pune în valoare capitalul intelectual şi dedicaţia pentru susţinerea imaginii României, calităţi care se reflectă la nivelul întregii comunităţi.
Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei in SUA