vasile-dancu-raul-stef

vasile-dancu-raul-stefCongresul PSD din luna martie agită apele în formaţiunea social-democrată. Lupta pentru putere se va da între actualul preşedinte Mircea Geoană şi câţiva contracandidaţi de forţă, printre care s-ar putea număra Miron Mitrea, Adrian Năstase sau Cristian Diaconescu.
Până la congres, Ion Iliescu a intrat în război deschis cu liderii Grupului de la Cluj din PSD, Ioan Rus şi Vasile Dâncu, pe care i-a acuzat că ar fi “cârcotaşi mărginaşi”. În opinia lui Iliescu, PSD nu ar avea nevoie de un “teoretician ca Dâncu” sau de “un arogant ca Rus”.
“Să nu vină cu lecţii cei care nu au fost capabili de nimic în acest partid şi au cârcotit de la margine. De cârcotaşi mărginaşi cred că nu are nevoie PSD”, a precizat Iliescu.
În replică, Dâncu şi Rus au trecut şi ei la acuzaţii la adresa preşe­dintelui de onoare al PSD.
Dâncu consideră că Ion Iliescu a devenit în acest moment „un obstacol în calea moder­nizării şi reformei din PSD”, comparându-l cu „o relicvă” care continuă să folosească un limbaj de dinainte de 1989.
Dâncu a declarat că nu este surprins de atitudinea lui Ion Iliescu faţă de Grupul de la Cluj, ci doar de faptul că vârsta nu îl face mai tolerant. „Nu mă surprinde atitudinea lui Ion Iliescu, mă surprinde că nici vârsta frumoasă la care a ajuns nu reuşeşte să îl facă mai tolerant. Cu ura cu care se referă mereu la Grupul de la Cluj, încearcă să blocheze chiar şi acum, când este un moment al schimbării, libera exprimare în partid. Aceasta este o marcă indubitabilă a comunismului sau post comunismului”, a afirmat Dâncu. În opinia acestuia, ar trebui să nu mai conteze ce spune Iliescu, în condiţiile în care foloseşte acelaşi limbaj de dinainte de 1989.
„Dacă ne uităm la limbajul lui Ion Iliescu vom vedea că ar trebui ca, după 20 de ani, să nu mai conteze. Când nu îi convine ceea ce spunem noi, vorbeşte despre deviaţionism, despre trădători, dacă unii spun adevărul, vorbeşte despre lipsa de rezultate în munca organizatorică, iar aceasta este o realitate politică de dinainte de 1989. Nu ar trebui să ne mai uităm la ceea ce spune Ion Iliescu”, a spus Dâncu, care a adăugat că nu a mai auzit în ultima vreme alte idei din partea preşedintelui de onoare al PSD „decât despre deviaţionişti sau că alţii sunt trădători”.
„Cred că ar trebui să ne intereseze mai puţin ce spune, iar faptul că are două obsesii, Traian Băsescu şi Grupul de la Cluj, este probabil semnul vârstei. Ion Iliescu este o relicvă, un obiect arheologic din istoria României. Nu înţeleg de ce se învârtoşează să ţină partidul la nivelul ideologic şi de limbaj, la nivelul programului FSN. În România s-a schimbat demult electoratul, s-a schimbat ţara de atunci, şi nici datele realităţii pe care o ştie Ion Iliescu nu mai funcţionează”, a mai spus Dâncu. Acesta l-a acuzat pe preşedintele de onoare al PSD că este la fel de vinovat de deciziile greşite ale partidului, ca şi ceilalţi membri ai Biroului Permanent Naţional (BPN).
„Cred că Ion Iliescu a devenit în acest moment un obstacol în calea modernizării şi reformei din PSD, datorită rolului pe care îl are în partid. Deşi a pierdut două congrese, cel din 2005, pe care l-a pierdut direct, şi cel din 2006, Ion Iliescu a rămas în BPN. A fost ca un fel de bolovan care se află în curtea partidului şi pe care cei din BPN, din conducere, nu au reuşit să-l ocolească, ci mereu s-au împiedicat de el. Ion Iliescu ar trebui să nu mai vorbească despre congres şi schimbare, pentru că este responsabil, alături de echipa din BPN, de deciziile din ultima vreme”, a menţionat Vasile Dâncu. Potrivit acestuia, Ion Iliescu a fost în BPN, a votat, nu s-a comportat ca un preşedinte de onoare şi nu s-a opus la deciziile greşite.
„Cel mai grav este că Iliescu a inspirat cele mai multe din deciziile greşite ale PSD din ultima vreme, deci nu a fost un neutru, un guru, care să-şi permită să stea deasupra partidului. Prin spaimele lui, Ion Iliescu a inspirat foarte multe decizii în ultima vreme, de la cea privind crearea unei alianţe privind suspendarea lui Traian Băsescu, până la alianţele, transparente sau mai puţin, cu dreapta, din ultima perioadă”, a spus Dâncu.
Acesta a adăugat că îşi explică de ce Iliescu nu vrea să se vorbească despre partid şi despre ce s-a întâmplat pentru că, de fapt, se vorbeşte despre propria sa acţiune.
„Iliescu a fost la partid în ultima vreme ceea ce trebuia să fie Adrian Năstase, dar nu Năstase a avut influenţă, ci Iliescu. Ar trebui ca, în analiza care se va face, să vedem inclusiv rolul lui, pentru că un preşedinte de onoare ar trebui să fie o instituţie şi el a acţionat ca un preşedinte executiv şi va trebui să răspundă chiar dacă nu îi place”, a mai spus Vasile Dâncu.
Reprezentantul Grupului de la Cluj l-a mai acuzat pe Ion Iliescu că încearcă să distrugă naşterea unui alte personalităţi în partid, după ce a formulat diverse catalogări la adresa lui Adrian Năstase şi Mircea Geoană.
„Iliescu a spus că PSD nu mai are factor de tractare, că a fost doar el şi Traian Băsescu în toată istoria României. Se iluzionează şi încearcă să distrugă naşterea unei personalităţi, a unei autorităţi, alta decât a lui. Pe Năstase l-a etichetat ca arogant, pe Geoană l-a făcut prostănac, iar în acele momente Ion Iliescu a produs o mare stricăciune partidului, pentru că aceste expresii au fost preluate de presă, iar PSD a pierdut ca forţă în spaţiul public din această cauză”, a mai subliniat Vasile Dâncu.
Vasile Dâncu a prezentat şi trei soluţii pentru Ion Iliescu, sugerându-i acestuia să candideze, perso­nal, la funcţia de preşedinte al partidului la viitorul Congres al PSD.
„Prima soluţie ar fi să se înscrie în partidul lui Octav Cozmâncă unde s-ar regăsi ideologic şi ar putea să îşi recupereze o parte din visele tinereţii, de control social, de inginerie socială. Cred că în acel partid nu sunt cârcotaşi de la Cluj, acolo toată lumea ascultă iar referinţa este comună. Cea de-a doua ar fi să scrie o moţiune la congres şi să ceară votul pe ideea domniei sale despre schimbarea partidului, despre schimbarea sau rolul stângii, să o pună la vot, şi pariez că va ieşi pe ultimul loc. Cea de-a treia soluţie ar fi să candideze chiar domnia sa la funcţia de preşedinte al PSD. A pierdut în 2005, a pierdut în 2006, să mai încerce o dată, sau să lase partidul să se dezvolte”, a conchis Vasile Dâncu. La rândul său, Ioan Rus a afirmat că nu nţelege de ce Iliescu a trecut la catalogări la adresa sa şi a lui Dâncu câtă vreme, de câţiva ani buni, nu a vorbit nici cu şi nici despre Ion Iliescu.
“Nu înţeleg de unde i-a venit iniţiativa de a ne cataloga într-un fel sau altul. Nu am tentaţia de a-i răspunde, pentru că îl consider inexistent din punct de vedere politic pentru ceea ce ar trebui să fie un partid social-democrat în România”, a subliniat Ioan Rus, fost preşedinte al PSD Cluj.