CASATORIE-RELIGIOASA-wb

CASATORIE-RELIGIOASA-wbUn lucru destul de îngrijorător pentru Maramureş ar fi faptul că tinerii nu mai sunt atât de interesaţi să se căsătorească, fenomenul demografic al căsătoriilor suferind o regresie destul de accelerată şi asta mai vizibilă în ultimii patru ani.

 

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Maramureş, în perioada 2007- 2010, numărul căsătoriilor din judeţ au scăzut de la an la an. Dacă în 2007 au fost înregistrate 4185 de familii nou întemeiate, în 2010 numărul lor a ajuns la doar 2996, adică mai puţine cu aproape 40%. De asemenea, rata nupţialităţii s-a diminuat de la 8,1 la 5,1 per mia de locuitori.

Cauzele acestei descreşteri a numărului de cupluri ce îşi leagă destinele prin căsătorie ar fi multiple. Specialiştii spun că, în primul rând,  relaţiile interumane au devenit mai superficiale din ce în ce mai mult şi acest lucru influenţează tinerii aflaţi înaintea căsătoriilor. Mai distanţi, mai detaşaţi afectiv, ei leagă doar relaţii strict materiale şi fizice, nemaiavând acel mare vis de a-şi găsi perechea cu care apoi să îşi petreacă în armonie întreaga viaţă. Întrebând mai mulţi tineri care ar fi motivul unei căsătorii, ei au răspuns că dragostea. Numai că, fiecare dintre ei înţeleg şi practică în felul lor acest lucru. „Lipsa condiţiilor materiale, a unui loc de muncă stabil au stat la baza deciziilor multor tineri şi i-au determinat să aleagă concubinajul în locul unei căsătorii legitime. Unii nu se căsătoresc legitim din lipsă de responsabilitate, iar alţii chiar cred că acest mod de viaţă are legătură cu modernismul”, a specificat dr. Vasile Pop, directorul DJS Maramureş.

În primul trimestru al anului acesta, în judeţ s-au întemeiat 384 de familii noi, aşadar mai puţine cu 34% decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (578). Luna ianuarie a fost cea mai plină de nunţi (175), februarie cu mai puţine, respectiv 132, ca în martie să fie doar 77 de cupluri care să ignore criza şi alte impedimente şi să spună un „Da” hotărât în faţa ofiţerului de Stare Civilă. Din totalul căsătoriilor din acest an,  doar 22,4 % au fost înregistrate în Baia Mare.

Maramureşul istoric cu cele mai multe căsătorii

Dacă în anii precedenţi perioadei amintite mai sus ponderea căsătoriilor din judeţ o deţinea Baia Mare, de data aceasta, pe locul întâi este zona Maramureşului istoric care a înregistrat peste 70% din căsătoriile încheiate la serviciile de Stare Civilă. O explicaţie ar fi faptul că în acestă zonă populaţia este mai tânără şi mulţi tineri plecaţi  la muncă în străinătate se întorc acasă şi se căsătoresc în ţară. Poate şi sistemul de valori mai are o contribuţie substanţială în viaţa tinerilor mai responsabili, fiind conştienţi că o căsătorie legitimă înseamnă obligaţii, dar şi drepturi privind viaţa în cuplu şi ale copiilor rezultaţi dintr-o familie bine închegată şi recunoscută prin lege.

Cu toate că dacă am face un raport dintre căsătorii şi divorţuri am observa că numărul căsătoriilor este de trei ori mai mare decât cel al divorţurilor, ar exista destule motive de preocupare, spun specialiştii. Scăderea familiilor ar putea afecta natalitatea şi de aceea în multe zone din judeţ s-a constatat o îmbătrânire a populaţiei. Nu ne rămâne de făcut decât să sperăm că exodul de tineri din ţară va scădea, iar situaţia economică se va îmbunătăţii astfel ca ei să îşi găsească fericirea în ţara lor de baştină şi să se bucure de  condiţii adecvate şi reale pentru a nu ezita să-şi întemeieze o familie.