Focuri de artificii trase pe străzile oraşelor, orchestre pe scenele centrale, dansatori în costume naţionale tradiţionale, luminile strălucitoare a căror raze descoperă principalele monumente din diversele capitale ale lumii, patinuare aglomerate în care fiecare se simte o stea sportivă, strălucirea nopţilor geroase nu vor putea reţine pe băştinaşi, vizitatori la vatră călduroasă şi primitoare. Copiii, tineri, maturi şi bătrâni! Toţi… absolut toţi îmbracă hainele speranţei privind spre Noul An cu încredere, veselie, speranţe!

E noaptea cântărilor, a viselor, iubirilor, dragostelor! Întregul GLOB îşi îmbracă haina de sărbătoare. Tradiţiile popoarelor reînviu prin case şi pe cele mai îndepărtate ulicioare! Cântul şi voia bună se revarsă într-un gâlgâit continuu!!!

 

Companiile franceze –specializate în organizări de petreceri, a celor dornici să-şi sărbătorească începutul de AN NOU, în mod original, pun la dispoziţia populaţiei – a celor dornici de petreceri, autobuze cu care aceşti petrecăreţi, pot să-şi petreacă noaptea de 31 decembrie în diverse provincii, cabane pe vârfuri de munte şi chiar călătorind pe vase de-a-lungul Senei. Companii britanice precum Britanny Ferries –în anul acesta vor organiza câteva revelioane a căror atracţii deosebite vor ţine 4-5 zile.

 

Un revelion, Sahara marocană promite a întrunii peste 1000 de petrecăreţi-excursionişti, care vor avea parte de o caravană pe cămile, iar la umbra palmierilor vor fi amenajate mese festive cu băuturi şi mâncăruri tradiţionale ale regiunii. În acea noapte sahariană – a Noului An – chelnerii vor purta costume beduine, iar tăvile cu excepţionalele gustări, vor fi presărate de cele mai gustoase băuturi locale.

 

Ierusalimul – reprezentant al celor trei religii evreiască, creştină şi musulmană, îşi vă primii oaspeţii pentru şapte zile. Timp în care oaspeţii vor putea vizita şi petrece atât la Marea Moartă, pe muntele Măslinilor, la Biserica „Înălţarea Domnului” din Bethlehem şi pe frumoasele şi elegantele plaje de pe malul Mării Mediterane, a căror restaurante vor fi deschise 24 de ore.

 

Cu toată că iarna irlandeză este aspră, temperaturi care încep cu minus grade şi îngheţuri, populaţia Irlandei –cunoscută ca, plină de căldură, organizează revelioane la Dublin, „New Year Festival”, unde nu vor lipsi cântările clasice şi iluminările orbitoare ale principalelor instituţii şi vile elegante. Dar şi la Dingle, de exemplu, în sud-estul ţării bună dispoziţie, muzica şi diversele divertismente vor fi la cel mai înalt grad.

 

Toscana –printre altele promite a fi – după deplinele pregătiri, gata să-şi primească oaspeţii la cel mai înalt grad. Florenţa – va deschide toate muzeele, galeriile şi-şi vă primii oaspeţii doritori de a-şi petrece Crăciunul şi Noaptea de Revelion în restaurantele elegante care vor servii cele mai renumite gustări italiene. Numeroasele hoteluri sunt pregătite, în mod deosebit, pentru zilele sărbătorilor tradiţionale.

 

Doritorii de a se aventura într-o croazieră pe Seychelles, pe bordul Şea Peare li se vă oferi şi câteva vizite în rezervaţiile naturale de pe Valea Mai, o vizită la Grande Soeur şi la Petit soeur.

 

În Austria şi Elveţia –în unele zone există tradiţia costumării – stridente şi neobişnuite, moştenite încă din anul 314, atunci când se credea că Papa Silvestru a capturat un monstru de mare care urma să distrugă lumea în anul 1000. Un obicei cu totul original este, răsturnarea pe podeaua casei a unui recipient cu frişcă, care este simbolul unui an cu noroc, un an de abundenţă.

 

Dar să ne îndepărtăm de bătrâna Europă! Bolivia şi Chile – Anul Nou al culturilor aimara (Bolivia) şi mapuche (Chile). Sărbătorirea prin ritualuri ancestrale de slăvire a divinităţilor, iar în cultura tiwanakota, Anul Nou este sărbătorit prin mulţumiri aduse divinităţilor Pachamama (Mama pe pământ) şi Tata Inti-tatăl Soare, mai ales pentru roadele recoltelor. În provincia Araucania, comunitatea mapuche păstrează obiceiul de a se scălda în apele reci-un ritual de purificare.

În Brazilia, la festivităţile din ajunul Anului Nou, localnicii participă la ritualul de omagiere a personajului Iemanja-zeiţa mării care a ajuns pe pământ pentru a împărtăşii oamenilor dragostea – de aceea se lansează pe râurile tuturor proviziilor, bărcuţe de hârtie în care câte o lumânare însoţeşte imaginea zeiţei. Tot în ape sunt aruncate – drept ofrande – crini şi trandafiri albi.

 

În Panama, se pare, ţara în care tradiţiile Anului Nou aduc cel mai mare zgomot de pe planetă: locuitorii se întrec în strigăte, fiecare bate în ce nimereşte numai că zgomotul să, crape cerurile! Astfel, vor fi alungate relele, ghinioanele şi spiritele rele.

 

Vietnamul îşi începe cu întârziere sărbătorirea Anului Nou – doar la 21 ianuarie sau chiar la 18 februarie, în funcţie de an. Vietnamezii cred că în fiecare casă se află un zeu, care în ziua de Anul Nou călătoreşte pe spatele unui crap către cer. Tocmai de aceea fiecare vietnamez obişnuieşte să cumpere câte un crap viu, căruia îi dă drumul într-o apă curgătoare.

Dragi prieteni, după ce aţi petrecut Revelionul la voi acasă sau în una din localităţile pe care le-am pomenit mai sus – aveţi prilejul de a mai petrece odată şi cu popoarele a căror revelioane, „Anul Nou” sunt la alte date calendaristice decât cele obişnuite.

———————-

Paul LEIBOVICI

Ashkelon, Israel

decembrie 2016