Se cunoaște faptul că marele patriot român, basarabeanul Constantin Stere, unul dintre artizanii Mari Uniri din 1918, este autorul romanului-fluviu “În preajma revoluției”, roman scris in Rusia.
Inspirat de acest titlu, cred că nu greșesc dacă afirm că românii de pe ambele maluri ale Prutului se află, acum, în preajma unui eveniment asemănător, dar pașnic: ReÎntregirea Țării. Cu alte cuvinte să revenim la România Mare, așa cum era ea în 1936, atunci când C.Stere pleca în eternitate.
Și cum altfel putem să-l omagiem pe Stere, cu prilejul comemorării a 80 de ani de când ne-a părăsit, decât să fim sâmbătă, alături de el, la Cimitirul “Belu” din București, unde își doarme somnul de veci, în imediata apropiere a altui basarabean, poetul Adrian Păunescu.

Aici, membri ai Fundației “Constantin Stere” Ploiești (președinte Lia Maria Voicu), alături de personalul Muzeului “Constantin și Ion Stere” de la Bucov, au organizat o slujbă de pomenire – cu toate rânduielile creștinești, respectiv preot, colivă și vin – a celui care a redactat Actul Unirii din 1918 fiind președinte al Sfatului Țării, precum și președinte al primului parlament al Basarabiei.
Instalat liniștit pe soclu, Stere părea interesat să afle, de la noi, realitățile de astăzi din România ruptă în două, unde românii de pe ambele maluri ale Prutului, în special tinerii din asociații civice și organizații nonguvernamentale, alături de personalități din lumea culturii și știnței luptă, prin acțiuni și activități comune, să întâmpine anul 2018 într-o Românie reunită.
Din păcate, la realizarea acestui ideal național, nici Chișinăul – preocupat doar de alegerile prezidențiale din toamnă, și nici Bucureștiul nu par conectate la restabilirea adevărului istoric. Deocamdată…
Cu toate acestea, Centenarul din 2018 sperăm să-l sărbătorim împreună.

Doamne, apără poporul român!